Dag van nationale rouw

MEDEDELING - De aanslag op vlucht MH17 afgelopen donderdag gaf een enorme schok. In de eerste plaats natuurlijk bij de families en bekenden van de mensen die omgekomen zijn die dag. Door het grote aantal slachtoffers kent iedereen wel iemand in de omgeving die getroffen is.

Maar ook de schok van het op gruwelijke wijze betrokken raken bij een conflict dat ver van ons af leek te staan, laat ons niet onberoerd.

Naast dat we u dagelijks proberen te informeren over de gebeurtenissen en zaken willen duiden, houdt het ons als mensen ook bezig.

Op deze dag gaan dan ook onze gedachten uit naar de naasten van de mensen die omgekomen zijn. We wensen ze veel sterkte bij het verwerken van het verlies. En we wensen alle betrokken mensen veel wijsheid en geduld bij het afhandelen van deze aanslag.

Namens de Stichting Sargasso
Stephan Okhuijsen
Voorzitter

 1. 1

  RIP, sterkte aan nabestaanden, laat je niet misbruiken.

  Het stond niet zo ver van ons af, NL politici hebben actief deelgenomen aan de maidan coup, en NL NATO eenheden beschermen de coup actief. Ik geloof ook niet dat het toevallig is dat nederland de meeste slachtoffers heeft. NL heeft goede banden met zowel Rusland als USA en is vocaal in de EU, dit maakt Nederland tot doelwit om een bepaalde richting opgeduwd te worden.

 2. 5

  @4 er staan emoties beschreven in @0. Daar kan je achter komen door het te lezen.

  Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden.

 3. 7

  Het verlies van dierbaren en naasten is pijnlijk. We gaan verder zonder hen, terwijl we steeds een leegte ervaren, waar we hen nog verwachten te zijn. In gedachten, in ons hart zijn ze er nog en daarmee zijn ze nooit helemaal weg.

  In rouw, samen met hen die ook onlangs een dierbare verloren.

 4. 9

  Sargasso heeft mijns inziens volkomen gefaald door de laatste 5 dagen verder te koekwausen over het milieu, Gaza, kunstkattebelletjes en verder om de zoveel tijd wat leuke muziekjes te vertonen.

  Ik ben hier weg en wens jullie nog heel veel prettige sprookjes en kunstmuziekjes toe.
  Sargaso is het aluhoedjes gutmensch gedrocht geworden.

 5. 10

  @9: Good riddance. Geldt ook voor de overige zure zuigers die hier rondhangen.

  Ben overigens zeer tevreden over de afwachtende houding op Sargasso. De oorlogsretoriek vrijwel overal elders is werkelijk zum kotzen.

 6. 11

  @9: dus elke site moet meegaan in die hysterische gedweep met ‘nationale rouw’ dwaasheid? Ik was juist blij dat Sargasso het niet deed.

 7. 12

  Inderdaad, helemaal eens. Het is niet alsof gewoon leven, het milieu, Gaza, opeens ophoudt te bestaan.
  En het is heel prettig om, naast berichtgeving over vlucht MH17, ook de andere dingen te lezen en te bespreken. En dat gebeurt hier.

  En het staat iedereen vrij en de meesten doen het ook, neem ik aan, nog andere bronnen/websites te lezen. Ernaast, of als je je wil onderdompelen, alleen maar.

  Voor de goede orde, mag/kan je best bij dingen stilstaan, natuurlijk. Maar alles stopzetten vind ik zo’n vreemd idee.

 8. 13

  Gezien de kinderlijke plusjes en minnetjes wat Sargasso hanteert is de stand nu +3 en -18 en dat betekent dat 18 mensen graag willen dat ik blijf omdat ze het niet eens zijn met mijn tekst. Ik zal daarmee oprecht mijn best doen wat betere aluhoedjeteksten te produceren om er bij te horen dus helaas voor de goedmensen, ik blijf nog even.
  Dank, en blijf trollen.

 9. 14

  @11: Steeph heeft hierboven uiting gegeven aan het breed gevoelde verdriet over de ramp. Als dat al niet eens kan door het gebrek aan medeleven van sommigen, zoals jij, wat onderscheidt jullie dan nog van barbaren.

  Een totaal gebrek aan respect, alleen vanwege die klotemeningen en onderbuikgevoelens die zo nodig uitgevent moeten worden.

 10. 15

  @14: wtf? Ik doelde op de berichten van de afgelopen dagen, dat daar niet een hoop hijgerige berichten in stonden, zoals in de overige media voornamelijk het geval was. Over de individuele post hierboven heb ik het niet gehad en ook geen enkel probleem mee.
  Ga jij even lekker je frustraties op anderen botvieren, zielepoot.

 11. 17

  Ik snap @lunarts niet helemaal. Waarop reageert hij nou? Op Sargasso zelf of de reageerders? Ik kan me niet herinneren dat we hier een MH17 gerelateerde complottheorie hebben geplaatst.

 12. 20

  @15:

  Ga jij even lekker je frustraties op anderen botvieren, zielepoot.

  Is dat jouw niveau? Je voelde je aangesproken en moest even terugslaan? En je noemt mij ‘zielepoot’?

 13. 21

  Alle andere zure zuigers zou ik willen toevoegen dat hun in minnetjes druipende meningen net zo negatief zijn als hun eigen houding. Ze kunnen niet tegen de hitte, maar willen per se in de keuken blijven rondhangen. En maar spugen op het voedsel dat anderen bereiden. Mag de achterdeur open, alstublieft?

 14. 22

  Wat een roeptoeter niveau hier, het was beter geweest als de redactie de reageermodus hier had uitgeschakeld.
  Triest.

 15. 23

  @22:

  het was beter geweest als de redactie de reageermodus hier had uitgeschakeld.

  Beetje vreemde suggestie. Het luikt me hieronder uitgerekend een plaats om te reageren, al zou ik verwachten dat men zich bij Steeph’s tekst aansluit, of er anders het zwijgen toe doet, uit respect.

  Zelf ben ik twee weken geleden een gezinslid verloren aan de dood. Nog steeds in rouw daarover heeft de ramp mij een zwaar gevoel van verlies gegeven, namelijk verdriet. Als het zo kort geleden is, kan ik werkelijk meeleven met anderen en vind het prettig om daarover hier (en alleen hier op Sargasso) mijn gevoel te kunnen uiten. Het is dan wel heel prettig als daar enig respect voor is.

 16. 24

  Overigens verzoek ik de admins om reacties met een argumentum ad baculum, of ander gescheld en geschop hier te verwijderen. Uit respect. Dank u.

 17. 26

  @nome Zit jij bij de fatsoenspolitie? Alle respect voor de slachtoffers, maar de nationale dag van rouw vind ik overtrokken en het komt op mij juist onoprecht over. Men buitelt over elkaar heen om te laten zien hoe erg dat zij het wel niet vinden. Een vorm van massahysterie. Iedereen die het ‘gewoon’ erg vindt zonder daar continu in ieders gezicht uiting aan te willen geven, is een gevoelloos en respectloos niet-mens. Vragen stellen bij de vorm doet geen afbreuk aan de inhoud. Over de inhoud zijn we het eens.

 18. 27

  @26: Graag wel helder blijven.

  Steeph plaatst hierboven een steunbetuiging, waar over geklaagd wordt. In plaats van het te laten voor wat het is, een paar woorden als teken van medeleven, wordt juist op deze plek uiting gegeven aan het ongenoegen over het nationale theater dat opgevoerd wordt, om de wereld te laten zien hoe superieur ‘nederland’ wel niet omgaat met de slachtoffers. Het is inderdaad tenenkrommend om te zien hoe de slachtoffers gebruikt worden door mensen die zelf het militaire apparaat voor eigen belang of genoegen (kunnen) inzetten, net als de daders van de ramp ingezet worden voor de belangen van enkelen.

  Vindt het extra verdrietig dat deze draad zo moest lopen en laat het verder voor wat het is.

 19. 29

  @kevin in mijn directe omgeving heeft een vader gisteren zijn zoon verteld dat zijn vriendje er niet meer is. Ikzelf heb daar geen verdriet over, maar ik leef met hem en zijn zoon mee. Nationale rouwdag, ach, ik heb er niet zo veel mee, maar er zijn mensen die dit heel prettig vinden. Nabestaanden, die je nu alle steun gunt die er is. Die vader vond de nationale rouwdag heel fijn.
  Discussie over het hoe, waarom en rechtvaardiging van de nationale rouwdag, of discussie over andere zaken, zelfs zoals in @1, zijn terzakedoend, maar niet onder deze threat. Iedereen rouwt op zijn eigen manier, en sommigen rouwen niet maar hebben respect voor hen die wel verdriet hebben. Er is geen juiste vorm, er is alleen een eigen individuele vorm. En voel je je niet thuis bij een nationale rouwdag, “kumstmatig”, opgelegd”, “overtrokken”, “onoprecht” etc, geen probleem, veel mensen zullen dat ook zo voelen, maar de Mededeling van Steeph is geen dicussiepost. Het is een uiting van steun. Ik laat nu overigens deze threat ook voor wat het is.

 20. 30

  @29

  Nationale rouwdag, ach, ik heb er niet zo veel mee, maar er zijn mensen die dit heel prettig vinden.

  Er zijn ook mensen die dit storend vinden. Waarom mag men dat niet zeggen? Dat is júist het dwingende! Je móet meedoen of je bek houden anders ben je een respectloze klootzak.

  @27

  In plaats van het te laten voor wat het is, een paar woorden als teken van medeleven, wordt juist op deze plek uiting gegeven aan het ongenoegen over het nationale theater dat opgevoerd wordt

  @29

  Discussie over het hoe, waarom en rechtvaardiging van de nationale rouwdag, of discussie over andere zaken, zelfs zoals in @1, zijn terzakedoend, maar niet onder deze threat [sic].

  (nadruk van mij)

  Steeph’s mededeling is juist meedoen met de massa in plaats van objectief te blijven. Het is in het teken van de nationale rouwdag. Sterker nog, de titel is “dag van nationale rouw”. Uitgerekend daar zou dan géén plaats zijn om het gedwongen karakter van de nationale rouwdag te bekritiseren?

 21. 31

  Is het de verheven geesten, trollen, aluhoedjes, gutmenschen en morrons hier al opgevallen dat er in dit land iets gaande is met de status van dit kabinet?
  Dat na jaren kritiek op de regering dit nu geheel verstomd is?
  Dat we gaan (kuch) ingrijpen?
  Dat we een leidersrol krijgen die we niet aankunnen?
  Dat de politieke partijen de suggestie wekken nog op vakantie te zijn?
  Dat er een soort cordon sanitaire rond de gebeurtenissen is?
  Denken jullie echt dat die twee vliegtuigen na het terugbrengen van de doodskisten leeg terug gaan naar de UE om de volgende kisten op te halen?
  Dat de koninklijke familie weer aan het vakantievieren is in Griekenland met Putin als buurman?
  Dat er hier geen berichten zijn over waarom wij dit allemaal maar weer slikken omdat het volk er niet toe doet?

  Ik snap echt niet dat er zo lief wordt gedaan over die rust hier.
  Kom maar op met je Telegraafminnetjes!

 22. 32

  @30

  Je móet meedoen of je bek houden anders ben je een respectloze klootzak.

  Bullshit. Niemand wordt gedwongen om op welke manier dan ook mee te doen. Het enige dat gevraagd wordt is een beetje begrip voor degenen die wel behoefte hebben aan een dag van nationale rouw.

  Steeph’s mededeling is juist meedoen met de massa in plaats van objectief te blijven.

  Meer bullshit. Mensen willen meeleven tonen, of rouw, of verontwaardiging. Sommigen willen daar aan meedoen, anderen niet. Het idee dat je daarin een “objectieve” keuze zou kunnen maken is onzinnig. Mensen reageren op verschillende manieren op zo’n ramp, dat is duidelijk. En blijkbaar is het voor sommigen te veel moeite om degenen die er anders op reageren dan zijzelf in hun waarde te laten.

 23. 33

  @32

  En blijkbaar is het voor sommigen te veel moeite om degenen die er anders op reageren dan zijzelf in hun waarde te laten.

  Helaas maar al te waar.