D66 in de regering?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Lijkt me goed (mits ze niet ál te veel moeten inleveren). Want wat is het alternatief? Regeren met een partij waar vrouwen zelfs geen lid van mogen zijn? Die partij vertegenwoordigt een achterlijke cultuur. Of nog een ronde met die sukkels en louche types van het LPF?

Nee, nu het PvdA in de oppositie gaat zitten, is D66 het enige redelijke alternatief. Goede zaak.

0

Reacties (17)

#1 Grobbo

Hm, ik meen me iets te herinneren van tijdens de verkiezingen: “Wij gaan CDA en VVD niet aan een meerderheid helpen”

Ik ken mensen die vanwege die uitspraak op D66 hebben gestemd, en niet op GL of SP. Die zijn er erg blij mee geloof ik ja..

 • Volgende discussie
#2 nimo

Jawel, dat kan wel zo zijn (gelukkig was ik tijdens de laatste verkiezingsstrijd ver weg, dus ik heb er niks maar dan ook niks van meegekregen), maar er zijn gewoon geen alternatieven. D66 moet wel, in het “landsbelang”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 mark

Ik ben ook sedert het mislukken van CDA/PvdA ‘om’. Alleen al het buitenhouden van klein gristelijk en klein burgerlijk is een ‘verdienste’ waar het land mijn stem nog jaren dankbaar voor mag zijn…..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Salonsocialist

Beste Mensen,

Het is schokkend om te zien hoe politici zichzelf in het nauw weten te drijven. Zie de D66 nu weer.

Met een CDA en VVD aan de andere zijde van de tafel likjt het mij in geen geval een fijne situatie.

De CDA en VVD zullen een beleid voeren dat erop gericht is om een begrotingsoverschot te halen wa natuurlijk ridicuul is in deze tijde van economisch neergang.

Dat de bezuinigen zullen doorgaan
(zelfs de PVDA vond 20 miljard wel best)
is mij wel zeker en de D66 zal worden afgescheept met 700 miljoen geld meer in het onderwijs. Een kinderhand is immers gauw gevuld.

Is ben je als PVDA bedrogen en dan nu maar weer eens door de D66. Het zou goed zijn als de D66 politici nog het stuk dat gelopen zaterdag in de NRC
stond op de opnie pagina.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Jan des Bouvrie

Ik vind het een heel erg goede zaak dat D66 in de regering wil. Waarom?

1- Liever nu in twee dagen lullen al meer bereiken dan in 8 jaar paars (namelijk na 15 jaar eindelijk weer investeren in HOGER onderwijs EN gekozen burgemeester) dan 4 jaar lang roemloos als 4e partij oppositie voeren.

2- Liever VVD/CDA/D66 dan de staphorst variant of bruin II.

Kijk, gezien de verkiezingsuitslag was een CDA/PvdA coalitie het meest voor de hand liggend en mijns inziens ook het beste voor het land. Maar nu dat er niet meer in zit, lijkt dit me toch het beste. En mensen die alleen maar op D66 stemmen om zo een meerderheid VVD/CDA te voorkomen, zijn gewoon domme idioten.

Wel ontroerend om te zien hoe de salonsocialist zo slecht tegen zijn verlies kan. Eerst janken omdat de die links extremistische stalinistische SP niet genoeg gegroeid is. En nu snotteren dat d66 is overgelopen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Carlos

Grobbo zei: Ik ken mensen die vanwege die uitspraak op D66 hebben gestemd, en niet op GL of SP. Die zijn er erg blij mee geloof ik ja..

Ja dat ben ik. Ik heb nogal mixed feelings over deze zet van D66. Een Staphorster-variant daar gruw ik van. Maar soms denk ik: laat het dan ook goed vertiefen onder dat rechtse fundi-kabinet, dan komt Nederland vanzelf tot inkeer en gaan we daarna allemaal lekker links stemmen.

Maar dan vind ik het ook weer krom dat ik wens dat mijn eigen land vertieft wordt. Dan is enige progressieve ombuiging door D66 natuurlijk welkom, al ben ik erg cynisch over wat ze werkelijk kunnen bereiken.

De draai van D66 lijkt soms op collaboreren met de duisters om de Holocaust wat af te zwakken. Maar nu demoniseer ik natuurlijk weer…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Jan des Bouvrie

Ach: ik heb toch een stuk liever een D66 minister op onderwijs dan een SGP of LPF minister. En wensen dat je land vertieft wordt zodat we over een jaar WEER kunnen gaan stemmen en we dus uiteindelijk een jaar of drie geen fatsoenlijke regering hebben, is net of je de holocaust over je afroept om dan achteraf te kunnen zeggen: “nu weten we hoe erg dat is, en nu zal het dus nooit meer gebeuren”. In de eerste plaats vind ik dat een walgelijke opstelling. In de tweede plaats klopt het ook niet, want de mens leert helemaal niet van zijn fouten. Dus na 4 jaar staphorst variant, kan er rustig nog 4 jaar staphorst variant komen. Maar dan woont Carlos waarschijnlijk al in Texas, omdat de regering daar wat linkser is!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Carlos

Alleen argentijnen leren niet van hun fouten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 TbosS

Nou Carlos, ik vrees toch dat je dat niet alleen de Argentijnen in de schoenen kan schuiven (belooft trouwens veel goeds voor het koningshuis).

Ik herken je gevoelens overigens wel. “De nederlandse kiezers wilden dus een rechtse meerderheid, nou dan krijgen ze ‘m ook. En laat ze maar lekker veel maatschappelijke onrust veroorzaken dan wordt de massa in Nederland vanzelf wel links.”

Een begrijpelijke emotie, maar ik vrees met JdB dat het in de praktijk vaak zo niet werkt. Een regeringsakkoord met D66-standpunten erin is naar mijn mening te preferen boven de staphorster en bruine varianten. Maar ook met zo’n akkoord is D66 en weldenkend nederland niet zeker van enig sociaal geweten in het komende kabinet. dat ligt niet aan D66, maar wel aan de samenstelling van de kamer.

De vorige formatiepoging tussen CDA en PvdA lukte niet omdat CDA electoraal verlies vreesde met de VVD in de oppositie, terwijl de PvdA het CDA niet vertrouwde aangezien er met het CDA een rechtste meerderheid in de kamer zit.

D66 zal als zij in de regering zitten de eerste jaren gebruikt worden om alle bezuinigingen van een rechtste agenda door te voeren. Daarbij zullen ze natuurlijk wel wat krijgen, zoals de extra investeringen in de kenniseconomie. Maar… zodra het aankomt om de kroonjuwelen van D66 (blijft een mooie woordspeling) wat in dit geval bijvoorbeeld de gekozen burgermeester of het districtenstelsel zal zijn, dan zal D66 gepiepeld worden. Net als tijdens Paars. En wat kunnen ze ertegen doen? Helemaal niets. Slikken of stikken is dan het devies.

Eenieder die het echt goed voorheeft met D66 als partij raadt ze af om onder de huidige omstandigheden (rechtse meerderheid) te gaan regeren. Wie hoopt op een sociaal tintje aan een rechts kabinet, zet D66 in als joker, maar is niet bang deze ronde te verliezen en daarmee D66 kwijt te raken.

Dat is een keuze waar ik zelf nog niet uit ben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Jan des Bouvrie

Als het alternatief voor D66 zou zijn om 4 jaar sterke oppositie te voeren en te groeien, zou er wel wat voor te zeggen zijn. Maar met de PvdA, SP en GroenLinks in de oppositie voor hen, is daar voor D66 ook geen eer te behalen. Dus dan maar meeregeren. Beste voor het land en volgens mij niet eens zo slecht voor D66. En voor een nieuwe nacht van Wiegel ben ik niet zo bang, omdat de oppositiepartij PvdA ook wel wat voor bestuurlijke vernieuwing voelt. Dus zelfs als alle VVD senatoren afhaken, zal de linkse oppositie zeker meestemmen al was het maar om de liberalen een hak te zetten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 GerbY

Als ik Dittrich was, had ik het niet gedaan. Om een paar redenen:
– je komt terecht in een kabinet dat geheel niet het jouwe is. D66 als links-liberale partij zal een roepende in de woestijn worden. Dan is het leuk om te kunnen zeggen dat er iets minder is bezuinigd op onderwijs (want er komt geen geld BIJ hoor, dat we dat niet denken), maar verder is het vooral een erg frustrerende ervaring.
– Je pleegt kiezersbedrog van het ergste soort, zoals Grobbo al zei. Je besodemieterd een belangrijk deel van je eigen kiezers. Waar er toch al niet veel van over waren. Dat argument ‘het land moet toch geregeerd worden’ vind ik zulke onzin. Dat argument is volledig misbruikt door zowel CDA als VVD om maar in elkaars armen te kunnen vallen.
– als ik Dittrich was, zou ik wel twee keer nadenken voordat ik in een coalitie zou stappen met twee flink grotere partijen, onder de toezegging dat je een gekozen burgemeester ‘krijgt’. Straks gaan CDA en VVD niet akkoord, valt het kabinet, verdwijnt D66 alsnog en opnieuw moet ‘het land dan geregeerd worden’.

Dat sociale tintje waar TbosS op hoopt, zie ik in de verste verte niet. De verdwijning van D66 wél.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 TbosS

met een sociaal tintje bedoel ik uiteraard een sociaal tintje aan rechts beleid. En natuurlijk, dat blijft rechts beleid, waarbij hooguit een paar sectoren iets meer beschermd worden tegen bezuinigingen (onderwijs/ kenniseconomie met name). Anyway dat is dan in deze barre tijden te prefereren boven een kabinet dat recordbezuinigingen wil doorvoeren maar defensie buiten schot wil houden (wat met onze lieve Mat Herben natuurlijk gebeurd zou zijn).

Ook ik zie de moeilijkheden waarin D66 verkeerd, en vrees voor het voortbestaan van deze partij. Het streepje op de é van wél verraadt echter meer een wéns van een PvdA-stemmer, nietwaar GerbY?

Voor de goede orde, anders krijgen we dat straks weer. Ik heb de laatste keer ook PvdA gestemd, maar niet omdat ik D66 weg wil hebben. Terugblikkend was mijn motivering voor het niet stemmen op D66 echter wel terecht, ik wilde niet stemmen op een partij die de combinatie CDA-VVD aan een meerderheid zou helpen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Carlos

Note to self: Groen Links maar weer volgende keer, of toch maar eens SP ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 GerbY

OK, OK, ik geef toe…ik ben een PvdA-stemmer and proud of it! Maar zeker niet omdat ik D66 weg wil hebben; ik betoog niet voor niks dat ik vind dat ze niet in het kabinet moeten stappen.

Het lijkt me gewoon zo zonde voor D66 om gemangeld te worden in een rechts kabinet en daar uiteindelijk zo weinig voor terug te krijgen. En dat allemaal met wat toezegginkjes die zomaar genegeerd kunnen worden. Oh ja, en de mantra ‘het land moet toch geregeerd worden’ natuurlijk.

Waarom zegt D66 niet ook gewoon tegen CDA en VVD: “Jongens, jullie zoeken het maar uit, maar wij doen hier niet aan mee.” Stel je voor: straks hebben ze 1 minister en 3 staatssecretarissen ofzo, en wat doe je dan als Zalm zegt dat er toch helaas een miljard bezuinigd moet worden op onderwijs, ‘omdat iedereen nu eenmaal moet inleveren’? Ik geloof gewoon niet zo in het ‘veiligstellen’ van één beleidsterrein. Dat is niet te verkopen als er hard bezuinigd moet gaan worden. Hoe leg je dat uit aan bijstandsmoeder wiens uitkering gekort wordt: “ja sorry, maar de kenniseconomie (=studenten) is ook belangrijk”. Onverkoopbaar. En die democratische hervormingen….ik moet het nog zien dat iedereen zich daar aan z’n woord houdt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Salonsocialist

Beste Mensen,

Ik kan het maar moeilijk begrijpen dat er door velen zo lichtzinnig over de
komende kabinetsformatie wordt gedacht.

D66 is te licht om een belangrijke rol te spelen tegenover CDA en VVD (enkel om hen immers aan een meerderheid te helpen) maar D66 zal de komende jaren de zure pruimen moeten eten van dit beleid.

Enkele voorbeelden:
* Enkele vooraanstaande ambtenaren
hebben ons al weer voorgerekend dat het nodig was om het collegegeld te verhogen naar 2900 euro. De D66 zal inzetten op onderwijs ( De partij staat en valt voor driekwart met dit partijpunt ,maar dat terzijde).

Natuurlijk leeft het poldermodel voort en zal er een compromis gesloten worden bij bijvoorbeeld 1800-2000 euro collegegeld.D66 zal de overwinnig kraaien en de student mag weer eens 400 -600 extra betalen per jaar.

Het zelfde zal mijnsinziens gelden voor
bijvoorbdeeld de gekozen burgemeester.
Dit wordt kortstondig ingesteld of zal gaan gelden voor enkele steden.

De D66 zal gezien zijn geringe gewicht ook dan het compromis opzoeken.

D66 heeft het begrotingstekort al geaccepteerd en pleit ook niet voor lastenverzwaring.

Daar waar Jan des Bouvrie hoog van de toren blaast (investeren in hoger onderwijs en daar waar paars ook nog een trap na krijgt) blijkt de D66 niet anders dan een wolf in schaapskleren.

Dan nog het nodige over de PvDA :

Het is mijnsinziens onbegrijpelijk dat deze partij nog zoveel steun geniet onder de Nederlandse bevolking.

* Het was lodewijk de waal die Wouter bos aan zijn verstand moest peuteren dat zijn plannetjes funest zijn voor de nederlandse economie.
* Daar waar Jeltje van Nieuwehoven nog vurig in de volkskrant meldde dat de PVDA niet zou instemmen met de oorlog tegen irak zonder een tweede VN-Resolutie, en Wouter bos op de ochtend dat deze oorlog begon zich als schijnheil achter Bush schaarde.
* Solidariteit, een begrip verworden is dat bij de PVDA uit de boeken verdwenen is. Het Palestijns-Israelische conflict wordt door geen van hen (de tweede kamerleden op de kaart gezet), terwijl de tweede intifada al 2,5 jaar woedt.

Daar waar op 1 mei het dag van de Arbeid is en er vele demonstraties plaatsvonden is het nog het meest triest om een wouter bos rozen te zien uitdelen is een bejaarde tehuis.
Typisch voor de partij: De PVDA op sterven na dood !!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Dr.D

Heeft niemand nu door dat dit systeem uitsluitend uit machtsbehoud bestaat?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 marieke

Jongens, de SGP is toevallig wle een partij die uitgaat van dé Weg, de Waarheid en het Leven.

Nu jullie weer.

 • Vorige discussie