Cuba ontwikkelt ‘gezonde tabak’

Anti-rookmaatregelen zijn inmiddels ook op Cuba van kracht. Op veel openbare plaatsen is roken verboden en in een straal van 100 meter rond de scholen mag geen sigaar of sigaret meer verkocht worden.

wat een prachtgozer was het toch...!De cubaanse tabaksindustrie komt met een tegen offensief: ‘gezondere tabak’. IT-2004, zo heet de gezonde cubaanse tabak, bevat minder teer en nicotine en wordt daarom gezien als gezonder. Althans dat beweert het Staatsinstituut voor Tabaksonderzoek. Een feit is dat er minder bestrijdingsmiddelen hoeven worden gebruikt bij de teelt van IT-2004 tabak.

Hoeveel ‘gezonder’ de tabakssoort is, blijft voorlopig onduidelijk. De nieuwe variëteit wordt enkel gebruikt voor de binnenlandse markt. Die biedt nog volop mogelijkheden: ongeveer één op drie Cubanen rookt. (Interpress) [+extragratis franstalig bonusartikel]

 1. 2

  Is dat geen smoesje van verstokte verslaafden die niet verantwoordelijke gesteld willen worden voor hun eigen handelen? Ja maar Ja maar ze hebben er ook nog een extra stofje in gedaan?
  Net als het roken als smoes wordt gebruikt om niets aan luchtvervuiling (door auto’s en industrie) te doen. Oh, last van je luchtwegen?… Nee hoor, komt van het (mee)roken.

 2. 4

  volgens mij is het geen smoesje, ik ben niet echt thuis in deze materie maar het staat me bij dat het wel degelijk gebeurt, het extra verslavend maken. Het schijnt niet alleen bij tabak te gebeuren maar ook bij snoepgoed en sjips en dat soort zooi. Wellicht duikt hier een deskundige op die dit even kan toelichten.

 3. 8

  En als je televisie kijkt, dan stoppen ze ook beeldjes in het scherm die heeeel snel gaan zodat je ze alleen onbewust ofzo ziet, zodat je dan extra zin in sjips en snoepgoed krijgt!!!Echt waar hoor, Degtyarev Pekhotny…!

 4. 13

  Zware rokers zijn lichamelijk verslaafd aan nicotine. Verlaag je de concentratie aan nicotine in het product, dan moeten ze meer van dat product gebruiken om hetzelfde effect te bereiken.

 5. 28

  @DP: Uit dat artikel via Stivoro Tobacco additives blijkt dat het voornamelijk over de nicotine zelf gaat. Dat is het verslavende agens, de andere additieven zijn bedoelt om de smaak van vrije base nicotine te maskeren of om de opname te verbeteren.

 6. 31

  Waarom heeft Carlos al wèl een kaartje!!

  Ja, aan sigaretten worden bepaalde stoffen toegevoegd die het extra verslavend maakt.

  Daarom zijn die processen toch ook gewonnen?

 7. 33

  @28 bedankt voor dit on topic berichtje, een verademing.

  Het bevestigt, naast uw gelijk, het mijne.

  Ik rust bij deze dus mijn kaas en ga nadenken over mijn volgende anti amerikaanse, of anti NL overheid berichtje op sargasso.

 8. 44

  @39 je hebt gelijk.

  @38 weet ik veel wat een berufsgeheim is hiero. Alles lijkt hier te moeten kunnen.

  Het lijkt wel godverdomme alsof we hier bij de hottentotten zitten of zo.

  De hoogste tijd voor een beetje gestaalde kader.

 9. 45

  Hmmm…probeer het roken tot een minimum te beperken, maar ja die verslavende stofjes zitten me dwars…

 10. 50

  Ben gestopt, maar niet zo’n fundi geworden (zoals bv. Jan Pronk, heb ik welleens gehoord althans). De anti-rook maatregelen zijn misschien wel in orde, maar de anti-rook lobby komt mij menigmaal toch wel enigszins fascistoide over.

  De processen tegen de sigarettenfabrikanten werden volgens mij niet gewonnen vanwege het (vermeend) ‘extra verslavend’ maken, maar meer vanwege het achterhouden van onderzoeken over de schadelijke effecten van roken door tabakgiganten.

 11. 51

  Ik rook maar zou graag Degtyarev Pekhotny op deze plek zien ‘stoppen met roken’ zoals dat in bepaalde onderbuikkringen wel genoemd wordt. Vanaf de introductie was DP al vervelend, hoe lang nog?

 12. 53

  @ Stoethaspel: DP vind ik een provocerende controlefreak: enige oplossingen volgens mij zijn: of negeren of direct off topic gaan ;-)

 13. 61

  U heeft natuurlijk weer eens gelijk, Sikbock, mag dat beter-weten iets minder zijn ook? Gewoon negeren is de beste oplossing, hoewel opvallend genoemd mag worden dat zijn reakties de laatste tijd scherper, dat wil zeggen, meer geägiteerd worden gebracht. Wellicht is DP zelf dan weer niet in staat om het negeren te negeren en zo wordt de genegeerde alsnog de aandachtstrekker die hij al was. Aha! Zo zit het dus. Ben benieuwd hoe DP het in een poll over zijn functioneren op sargasso doen zal…

 14. 65

  @62 Carlos, doe het; laat ze me wegstemmen met een poll……. Laat ze me helemaal uit de wereld stemmen tot er niets meer van me over is. Dat ze blij en vrolijk zijn.

  Tot ik weer een berichtje plaats :D