Bovenstaande grafiek suggereert een relatie, maar daar gaat dit stukje niet over.
De criminaliteit in Nederland en andere landen in Europa daalt al een tijdje kennelijk. Na 2000 is er een omslag gekomen en gaat het langzaam beter.
Maar hoort u iemand juichen? Het blijft vrij stil bij dit toch wel heugelijke feit. Sterker nog, als je sommige politieke partijen zou mogen geloven, gaat dit land geheel en al naar de knoppen, mede vanwege de criminaliteit.
Feiten spelen bij dat roepen kennelijk geen rol. En de suggestie dat er een relatie ligt tussen het toenemen van een bepaalde bevolkingsgroep en die criminaliteit slaat ook nergens op. Vandaar de grafiek hierboven.
Gisteren in Netwerk was dan ook niet het nieuws dat de criminaliteit was afgenomen, maar dat het aantal gewapende overvallen was toegenomen in een jaar tijd. Dat gewapende overvallen misschien maar 1 procent van de totale criminaliteit beslaan, werd niet genoemd.
Kennelijk willen we graag dat het slecht graag en horen we graag slecht nieuws. Dan voelen we ons kennelijk beter. Of zit er iets anders achter.
Reacties (37)
Leest u eens
“How to lie with Statistics
En overigens waar wilt u nou naar toe? De analyse overlaten aan de lezers is wel makkelijk.
@willem ik zou het boek zelf kunnen schrijven waarschijnlijk :-)
In het midden van het stuk geef ik wel aan waar ik vind dat de schoen wringt toch? Een politiek gebaseerd op angst zou nu zijn langste tijd moeten hebben. Ook in het licht van de crisis misschien slim om de fondsen voorzichtig van criminaliteitsbestrijding (en alle bijkomende privacy inbrekende maatregelen) naar andere zaken te verschuiven.
En verder, ja, ik laat graag wat analyse over aan de lezers. Dat doen ze hier namelijk toch wel zoals je zo zult lezen.
Los van de statistieken die juist of onjuist kunnen zijn… een dalende criminaliteit kan ook betekenen dat er allerlei onaangename maatregelen genomen zijn (cameratoezicht op elke hoek, hekken, prikkeldraad, alarmsystemen, overal bewakers en/of agenten) die weliswaar leiden tot een lager misdaadcijfer, maar bepaald niet tot een fijnere samenleving.
Misschien dalen de misdaadcijfers wel omdat de spreekwoordelijke oude dametjes eenvoudigweg niet meer de deur uit gaan. Op basis van bovenstaande dimensieloze statistieken is geen enkele uitspraak te doen, geen beleid te baseren en om er een reden tot juichen in te zien lijkt me ook niet aan de orde….
@Steeph
Je weet hoe ik hierover denk. Het is treurig gesteld met het gevoel voor proportie. Een cultuur van angst en een overheersend gevoel van een soort recht op zekerheid. Moeizame combinatie…
Mijn analyse is als volgt:
Omdat het respect voor politie en justitie dermate is ondermijnd dat alleen als het echt moet aangifte wordt gedaan lijkt de criminaliteit te dalen. Dit is echter schijn.
Het gevoel van onveiligheid daalt volgens mij namelijk niet.
Bijvoorbeeld als iets van je wordt gejat ga je alleen aangifte doen als het “moet van de verzekering”.
Of, zoals ik heb mogen meemaken, als je last hebt van hangjeugd kijk je echt wel uit de politie erbij te halen, tenzij er brandende kranten in de brievenbus hangen. De politie gaat namelijk gewoon met politiebus en 2 man in uniform lekker op de koffie bij je, en dat is niet zo goed voor de beeldvorming bij de jeugd.
Ook is het wellicht mogelijk dat in de meer prachtige wijken er een soort intern politie/justitie systeem is ontstaan, dat “men” bv even je auto in de fik zet als je je niet aan de regels houd.
dubbelpost, dat doet die anders nooit :-(
@Sytz
Deze cijfers zijn niet gebaseerd op aangiftecijfers, maar op enquetes volgens mij.
De cijfers die in het stuk worden aangehaald zijn sowieso raar: 18000*1000 niet-westerse allochtonen. Heb ik het gemist, of heeft die tsunami echt plaats gevonden?
Lang leve de vergrijzing!
@7: dus voor het onderzoek gaan objectief meetbare gegevens in de prullenbak, en gaan we lekker subjectieve data gebruiken. Goed idee!
@8 jij hebt het gemist..
@ 11 Dat verklaart mijn gedaalde beleving van veiligheid. Geen angst voor criminaliteit, maar voor het onbekende.
Tja, aan de andere kant zou je ook kunnen zeggen dat ‘het niet bij je hebben van je ID kaart’ ook criminaliteit is, en dat criminaliteit van die orde (d.w.z. eigenlijk geen criminaliteit) wel 80% van alle criminaliteit uitmaakt en dat we dus met z’n allen eigenlijk alleen maar beter zijn geworden in het bij ons dragen van ons paspoort, minder door rood rijden, etcetera. Of heb ik dat fout ? Waar ‘begint’ criminaliteit ?
Lezen we in dat rapport: “Resultaat is dat tussen 2002 en 2008 de vermogenscriminaliteit bijna is gehalveerd“.
Zou onder andere liggen aan minder zakkenrollerij. Zo zie je maar dat de cijfers subjectief zijn, want het verdampte spaargeld van bankklanten is hier niet in meegenomen, hetgeen toch ook een vorm van zakkenrollerij is.
@10/Sytz/5
Don’t shoot the messenger.
Overigens is jouw argument in 5 nou juist dat die gegevens niet objectief zijn?? Dan doen ze het anders en dan noem je dat weer subjectief…
@5: Ik heb het idee dat er tegenwoordig juist veel sneller aangifte gedaan werd. Vroeger gingen we op en na school geregeld op de vuist (en daar vloeide wel eens bloed bij). Als er al een leraar achter kwam, dan werd het binnen school opgelost. Tegenwoordig wordt bij schoolruzies meteen een camera erbij gehaald en volgt vrijwel altijd een aangifte. Het zelfde voor jeugdvandalisme. Ruitje ingegooid of tuinkabouter gemold? Dan belden de slachtoffers je ouders die de schade betaalden en in hielden op je zakgeld. Nu mag daar de politie voor opdraven.
@ Bismarck
Ik denk dat we voortaan geen onderzoek moeten doen, maar dat we het gewoon aan het orakel van sargasso moeten vragen, Bismarck!
Holy Crap! Hebben we in Nederland nu al 18 miljoen niet-westerse allochtonen? Of lees ik de grafiek verkeerd?
Ook hier op sargasso weinig mensen blij.
Ik denk dat het een goede zaak is dat de criminaliteitscijfers zijn gedaald.
@MMaas AAAAAAHHHH! Darn, foutje. Die heb ik dus met een factor 10 verkeerd gedaan. Maakt voor de trend niet uit, maar is dus FOUT!
Als ik tijd heb maak ik de grafiek opnieuw.
Nu opmerking erbij gezet.
Lol! Dat zal je leren om grafiekdata te copypasten van de PVV-website. ;-)
@17: Orakel, toemaar. Ik zeg alleen dat dat mijn ervaring is, om aan te geven dat die conflicteert met die van Sytz (die juist denkt dat er minder aangegeven wordt dan vroeger). Of is Sytz voor jou ook een orakel?
Ik vind de redenering “de criminaliteit daalt, dus het is onterecht dat mensen zich steeds onveiliger voelen” iets te kort door de bocht. De bulk van de criminaliteit bestaat, neem ik aan, uit relatief kleine dingetjes: autoinbraken, fietsendiefstallen, winkeldiefstallen en zo. Onveiligheidsgevoelens zijn vooral gekoppeld aan geweld. En het zou natuurlijk best kunnen dat de kleine criminaliteit daalt, bijvoorbeeld omdat mensen hun spullen steeds beter beveiligen, terwijl de gewelddadige criminaliteit toeneemt.
@23:ik denk dat je gelijk hebt. Een belangrijke factor in de perceptie van veiligheid is het wezen van de criminaliteit. Als tien jongens een bankje in hun eigen jeugdhonk slopen, wordt dat anders ervaren dan wanneer diezelfde jongens in een druk winkelcentrum een bankje slopen.
@23
Enige geweldadige criminaliteit die de afgelopen jaren is toegenomen zijn gewapende overvallen. (Geweld op straat, moord en doodslag etc etc allemaal afgenomen… Ik zeg dit uit mijn hoofd, geen tijd om het uit te zoeken, maar 98% zeker dat dit vorig jaar zo was.)
@25: Het CBS zegt:
Meer dan de helft van de misdrijven betreft diefstal. Andere veel voorkomende soorten misdrijven zijn vernieling, geweld en verkeersmisdrijven. Tussen 2002 en 2007 nam het aantal vernielingen, geweldsmisdrijven en verkeersmisdrijven toe met respectievelijk 13, 18 en 11 procent.
Ik ben er niet op uit om paniek te zaaien, maar het is ook geen ontwikkeling waar ik blij van word.
@26
Nu toch maar gaan kijken. Was dus twee jaar geleden, verdorie wat word ik toch snel ouder…. Je hebt dus gelijk. Voor paniek is trouwens wat mij betreft geen reden.
Waar is de grafiek van aangiftebereidheid?
Sytz,
Wie heeft het over aangiften? Stijgingen en dalingen in de criminaliteit worden doorgaans onderzocht aan de hand van slachtofferenquetes, zo ook in het onderzoek waar Steeph naar verwijst.
Steeph,
Hoe het komt dat de onveiligheidsgevoelens toenemen terwijl de criminaliteit afneemt? Wellicht dat dit te maken heeft met ontevredenheid over het politie- en justitieapparaat. Mensen merken dat er met hun aangiftes niets wordt gedaan, dat de pakkans laag is, dat de straffen laag zijn. Dat geeft ze een gevoel van machteloosheid en rechteloosheid. Er is niemand om ze te beschermen.
Verdachten naar persoonskenmerken; percentage van de bevolking http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=71147ned&D1=0&D2=1,3,15,36-38,55-56,60-61&D3=4&D4=0&D5=l&HDR=G4,G3,G1,G2&STB=T&CHARTTYPE=1&VW=G
Grafiek aangepast.
@Ozymandias En waardoor hebben mensen het gevoel dat er niets met hun aangifte gebeurd? Is dat omdat er nu minder mee gebeurd dan zeg 20 jaar geleden? Worden er minder misdaden opgelost?
Of is het omdat er op veel plaatsen hard geroepen worden dat de politie niets met de aangiften doet? Zonder dat hier een feitelijke basis voor is.
Overigens kan ik hiervoor geen cijfers vinden. SCP zegt dat het percentage daalde tot 2001 en daarna licht steeg. Maar meer niet.
Ik heb hier geen cijfers over, Steeph.
Ik heb wel de laatste jaren erg veel nieuws voorbij zien komen dat de mensen de indruk geeft dat de misdadigers vrij spel hebben in Nederland. Denk aan de autobranden in Slotervaart waar geen arrestaties op volgden, de incidenten met recidiverende tbs’ers die ontsnapt of vrijgelaten zijn en ga zo maar door. En het idee dat misdaad loont is heel beangstigend.
Of dat idee terecht is, of dat de media die indruk alleen maar opwekt, dat is weer een andere vraag die ik zo niet kan beantwoorden.
woon in de veiligste stad van nederland waar de criminaliteit is gedaald maar het geweld met 40 % is toegenomen.
Tel daar het oplossings percentage van onze heren in het blauwe uniform op dan weet je dat de overheid prioriteiten legt bij het bewaken van de instituten ipv de burger.
Sla je buurman maar eens halfdood of beroof zonder geweld een bank, ik weet wel wie er eerder opgepakt wordt en wie er eerder vrij komt.
Er is steeds meer gratis pr0n op het internet. Dáárom daalt de criminaliteit.
Laat liever eens een grafiekje zien van de criminaliteit vanaf 1950 tot nu, eventueel per 100.000 inwoners. En vertel me dan nog een keer dat de criminaliteit best mee valt…
@maas: nee dat is de voorspelling, over 2 jaar, als de SP aan de macht komt.