Creatures from the deep ….

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Daily diary, 7 June 2003
Moderate swell (2-3 m), 20 knot SW wind, 16 ° C

Mark Norman, Museum Victoria

Well, at 7 am this morning we woke to find a beautiful sunny day and the Tangaroa steaming inside Cook Strait in the last few miles to Wellington .

It is the end of an amazing voyage. It has been a ground-breaking survey – the most complex and multi-faceted marine research expedition ever conducted in Australasia .

Het begin van het einde van het logboek van het onderzoeksschip Tangaroa. Het moet toch de adrealine door je lijf laten gieren als je als bioloog binnen 1 maand 100 nieuwe zeedieren ontdekt. Zelfs ik als ‘niet-bioloog’ zat gister na het bekijken van het nieuws en het lezen van teletekst te stuiteren op mijn bank toen ik meest vreemde creaturen op de beeldbuis zag verschijnen (en tegelijkerijd besefte dat als men dat stukje zee weer zou onderzoeken er nog veel meer geheimen naar boven gehaald zouden kunnen worden).

Vanochtend na veel koffie & een goed ontbijt een speurtocht op het net begonnen: gewoon voor mijn eigen kick en om een stuk erover te loggen. Nix op nu.nl, nix op planet.nl …. nergens zowat, behalve op een leerzame site voor kinderen, de Nature-site van de BBC (met daarnaast weird nature voor andere leuke ‘natuur-dingetjes’) en tenslotte de site van de Norfanz Voyage zelf, waar een hoop foto’s van de reis, het onderzoek & de vreemde zeecreaturen te zien zijn.

Als ik al deze dieren zo zie, vraag ik mij af wat het allemaal zal opleveren aan informatie (o.a. wat is de ‘specialiteit’ van het dier: kan het allerlei fratsen uithalen zo diep in het water waardoor wij meer te weten komen over waterdruk of bevat het dier een stofje dat bijvoorbeeld AIDS kan genezen …).

Het is deze week echt ‘prijs’: als extra bonus van de natuur twee nieuwe aapsoorten (ontdekt door een Hollander!) en in Bolivia kikkers, slangen, padden en een hagedis.

Maar goed, met al deze links laat ik u even voor wat u bent: ik ga ff verder ‘stuiteren’, op zoek op het web naar nog meer foto’s …

Update: a.s. dinsdag om 21.00 uur op België 2 (Canvas) het programma ‘Rare Streken: onder water’ over meer van dit soort vreemde creaturen

0

Reacties (9)

#1 Carlos

Goed dat je die diepzee beestenfoto’s hebt gevonden!

(psst, dat Prins Bernhard aapje is vorig jaar om deze tijd gevonden)

 • Volgende discussie
#2 Lilith

Bizar hoe sommige dieren eruit zien he? Dat onderste plaatje vind ik net een vogelbekdier, maar dan de diepzee-versie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 mark

Wow, wat een gedrochten.
Het kan ook geen toeval zijn dat in hoe dieper en donkerder water die dieren leven, hoe lelijker en/of enger ze in het algemeen door mensen gevonden worden….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 jannis

Hoe zou die Spookfish of Rattail smaken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Lilith

Ik denk dat alle vissen die ze gevonden hebben wel lekker smaken (ik ken momenteel bijna geeneen vis die niet ’te vreten’ is). Het biedt iig wel kansen nu o.a. de kabeljauw, de zwaardvis & de tonijn met uitsterven worden bedreigd. Door dit onderzoek is het mogelijk een nieuwe bron van vissoorten aan te boren (om ook die op een gegeven moment met uitsterven te bedreigen).
Grappig vind ik het: we weten veel, doen veel & maken de raarste dingen mogelijk … maar van de (dieren op de) aarde & de zee weten we in feite nog maar weinig. En niet alleen dat, soms worden er zelfs mensen ‘gevonden’ die als stam diep in een oerwoud leven en nog nooit een blanke hebben gezien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Gorg

Griezelige wezentjes inderdaad…… Wat is dat ding daarboven voor iets ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Lilith

‘Ding’ erboven: (hebben ze) Snipe Eel genoemd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 JJ

Hier nog een link met een bizar fotootje:
http://www.theage.com.au/articles/2003/06/22/1056220477006.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Lilith

Hee bedankt! Inderdaad een bizar fotootje.

 • Vorige discussie