Moeten we de voorspellingen van het CPB voortaan maar negeren?
Dikke advertentie gisteren op de voorpagina van de dagbladen: “De grote recessie van het CPB. Nu 10.000 exemplaren verkocht!” Prachtig. Ik vind het knap. Het CPB zag de recessie niet aankomen. Daarna onderschatte ze de gevolgen om er in de laatste schatting wederom gigantisch naast te kleunen. De zoveelste misrekening, maar ook deze keer leidt het niet tot zelfinzicht bij directeur Coen Teulings. Bij de presentatie van zijn boek verklaart hij hoe het komt dat het CPB de crisis niet zag aankomen. “Het was een onverwachte gebeurtenis. Net als zwarte zwanen, die kom je ook weinig tegen.” Mis. Coen heeft het traditiegetrouw weer eens helemaal mis.
Zwarte Zwaan
Coen refereert aan het boek ‘De Zwarte Zwaan’, dat gaat over de impact van onverwachte gebeurtenissen. Ongelezen heeft hij het in de boekenkast gelegd. Of de inhoud niet begrepen. De crux van het boek is niet in één zin te geven, maar het is niet dat zwarte zwanen weinig voorkomen. Het komt erop neer dat het keer op keer onverwachte gebeurtenissen zijn die een mega-impact hebben. De internetrevolutie, de internetzeepbel, 9-11 of de net voorbije recessie: allemaal hoogst onverwachte gebeurtenissen. De mondiale economie wordt continu beïnvloed door relatief zeldzame zwarte zwanen. Coen zat ernaast, omdat zijn modelletjes geen rekening houden met onverwachte gebeurtenissen. En dat is spijtig, want de volgende zwarte zwaan zwemt alweer onze kant op. Of vliegt met een ramkoers naar ons toe, daar durf ik geen uitspraken over te doen.
Verhogen kosten
De voorspellingen van het CPB worden gek genoeg nog steeds serieus genomen en niet alleen door de voorspellers zelf. Problematisch is dat anderen de instelling serieus nemen, zoals het Waarborgfonds Eigen Woningen. Zij verhogen volgend jaar fors de kosten die gemoeid zijn met het afsluiten van de Nationale Hypotheek Garantie. Nu verhogen ze de kosten wel vaker, maar dit jaar hebben ze het perfecte excuus. Ze verhogen, omdat het CPB voorspelt dat door de gigantisch stijgende werkloosheid het aantal gedwongen verkopen zal verdubbelen. Jazeker, verdubbelen maar liefst!
Reacties (11)
Ach je kunt het CPB wel de schuld geven, maar het probleem ligt eigenlijk bij de mensheid. Wij nare wezentjes hebben namelijk de nijging om vooruit te kijken en te anticiperen. Op het moment dat er een bepaalde toekomstverwachting bij ons bekend is, gaan wij ons gedrag veranderen, om die toekomst te vermijden of ons erop aan te passen. Het gevolg is dat de toekomst daardoor verandert. Dat is des te meer waar als het om de economie gaat. Als er namelijk 1 aspect is waarvan de toekomst afhankelijk is van het gedrag van de mensheid is het de economie wel.
In die zin is de voorspelling massaal negeren natuurlijk wel de beste methode om de voorspelling uit te laten komen.
Ik heb hem waarschijnlijk al eerder gespamd, maar Taleb heeft zijn ideeën (o.a.) bij de Long Now foundation uitgebreid uitgelegd.
http://fora.tv/2008/02/04/Nassim_Nicholas_Taleb_A_Crazier_Future
extrapolatie van het nu veroorzaakt een reactie zodat mensen zich daarop gaan richten, veroorzaakt een gebeurtenis, gooit het nu overhoop, veroorzaakt een extrapolatie..
Volgens mij hebben beurs-programma’s en spel-theoretici hier zich al uitgebreid over gebogen. Er is niet zoiets als een waardevrije voorspelling, waar weer uit volgt dat alle expressie politiek is.
@ Bismarck werken er bij het CPB dan geen mensen? @2 Zijn boek is ook de moeite waard. Al valt die af en toe in herhaling…
@4 Weet ik toch :)
Mark Twain: “There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics.”
Kortom, het CPB kan bij de eerstvolgende bezuinigingsronde op de mestvaalt van de geschiedenis.
@4 Taleb is niet in tegenspraak met 1
@AB: CPB verkoopt 10,000 boeken, jij krijgt 9 reacties op een matig populair blog. Tsja, denk toch dat *jij* degene bent die onzin praat.
@JSK: dat is dan een poging om met een kwantitatief drogargument de kwalificerende doorslag trachten te behalen.
Klopt, maar AB’s pathetische privestrijd tegen het CPB begint belachelijk te worden. Vrijwel alle beleidsmakende instanties gebruiken voorspellingen die zelden precies uitkomen. Denk aan kosten-baten analyses van infrastructurele projecten die er “opeens” miljarden naast zitten. Beleid maken is een niet-exacte bezigheid. Dat dit ook geldt voor het CPB is geen nieuws.