Correspondent in Ecuador (9)

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Burenruzie

Het is hommeles tussen Ecuador en Colombia. Een maand geleden werd er een raket op de voorzitter van Fedegán (Federación Nacional de Ganaderos) afgevuurd waarbij de persoon in kwestie (Jorge Visbal) lichtgewond raakte. Aangezien de militairen in Ecuador rete-corrupt zijn en er bekend om staan hun overtollige wapens aan de Colombiaanse guerrilla te verkopen wees de president van Colombia, Álvaro Uribe, direct met het beschuldigende vingertje naar Ecuador.

Deze spontane reactie is zeer goed te begrijpen daar het Colombiaanse leger twee maanden geleden nog een compleet arsenaal aan wapens aantrof in een woning in Bogotá die allemaal uit het leger van Ecuador afkomstig waren. Ergens uit een zuidelijke provincie (el Oro) waar geen kip woont op een paar bananenboeren en vissers na. Naar aanleiding van deze zaak zijn er meer onderzoeken gestart naar wapenverkopen vanuit het leger en er bleek al snel dat de verkoop van 660 raketen in 2000 aan Zimbabwe een complete farce was en dat het geld nooit op een bankrekening terecht gekomen is maar cash (US$ 240 000) geinkasseerd is. Die raketten zijn dus linea recta naar Colombia gevlogen.

Gutiérrez zet Ecuador voor aap
Ook al pleitten de feiten tegen Ecuador, Lucio Gutiérrez, president van Ecuador, pikte het niet zomaar dat Uribe Ecuador er van beschuldigde dat de raket afgevuurd op Visbal van het Ecuadoriaanse leger afkomstig zou zijn.
GuttierezTussen neus en lippen door beschuldigde Uribe ook nog eens het Ecuadoriaanse leger van corruptie en dat kon al helemaal niet door de bocht. Gutiérrez is zelf namelijk afkomstig uit het leger, hij is kolonel buiten dienst, dus hij laat niet over zijn vriendjes en zijn eigen verleden zeiken. Hij begon een diplomatieke offensief en eiste dat Uribe zijn beschuldigingen terug nam totdat er duidelijk en helder bewijs bestond dat de raket daadwerkelijk uit Ecuador afkomstig was. Dat was allang duidelijk want de CIA, die zeer actief is in Colombia, had al in een voorlopig rapport bevestigd dat de raket lang geleden, in 1977, aan het Ecuadoriaanse leger verkocht was.

Maar Gutiérrez speelde hoog spel en haalde zelfs de ambassadeur in Bogota terug daarmee riskerend een conflict te ontketenen met het belangrijkste buurland dat Ecuador heeft. Het geschiede, en Bogota riep op zijn beurt haar ambassadeur terug. Een diplomatiek rel was het gevolg. Uribe, net iets verstandiger dan Gutiérrez, trok de keutel gedeeltelijk terug en wachtte op hard bewijsmateriaal daarmee de rel voorlopig sussend.

Dat harde bewijsmateriaal is er nu waarin onomstotelijk wordt bewezen dat de raket wel degelijk uit het arsenaal van het Ecuadoriaanse leger komt. Gutiérrez staat dus voor de zoveelste keer voor aap en bewijst wederom dat het hem er alles aan gelegen is om zijn hooggeplaatste corrupte vriendjes zoveel mogelijk te beschermen. Wat wil nu namelijk? een hoop geld van zijn verkiezingscompagne komen van zijn hooggeplaatste vriendjes. Een daarvan is de ex-gouverneur van Manabi, een belangrijke kustprovincie, die een van de leidende figuren van een groot drugskartel blijkt te zijn. Gutiérrez ontkent in alle toonaarden iets met de man te maken hebben maar het staat al vast dat hij een smak geld van hem gekregen heeft. Het zal zeker een staartje krijgen maar zoals gewoonlijk worden dan een aantal figuren die lager in de hierarchie staan opgepakt en veroordeeld en blijft het hoge kader buitenspel. Toch is het duidelijk dat Gutiérrez steeds verder in de verdediging gedrukt wordt en zijn geloofwaardig met de dag afneemt.

Bergafwaarts met Uribe in Colombia
UribeMet zijn Colombiaanse collega gaat het niet veel beter. Stond Uribe (een conservatief) twee maanden geleden nog zeer hoog op de populariteitspol (75% van de Colombianen steunde hem, een record in de geschiedenis van de Colombiaanse democratie), na het mislukte referendum en gemeenteraads-verkiezingen loopt het niet meer lekker met zijn regering. Het referendum was bedoeld om corruptie terug te dringen, exorbitante overheidssalarissen in te dammen en het fiscaal tekort te dringen, maar bleek in praktijk te ingewikkeld en niemand snapte een snars van de 15 vragen die gesteld werden. Het ging dus niet door en tegelijkertijd wonnen linkse kandidaten in de drie grote steden (Bogota, Medellin en Cali). Voor de eerste keer dat links een poot aan de grond kreeg in Colombia. Colombia is namelijk altijd verdeeld geweest in conservatieven en liberalen die elkaar telkens bij verkiezingen afwisselden. Nadien ging het snel bergafwaarts en de laatste week zijn er drie ministers afgetreden (binnenlandse zaken, defensie, en milieu) en het hoofd van politie en van het leger hebben hun ontslag ingediend. Er heerst dus een politieke crises in Colombia.

Iberoamerikaanse top
Zoals altijd moet er ook positief nieuws uit dit continent komen en hopelijk komt dat na dit weekend. Vrijdag en zaterdag is er de negende Iberoamerikaanse top in Santa Cruz de la Sierra in Bolivia waar 21 presidenten bij elkaar komen om over de problemen en de toekomst mogelijkheden van de latijnse wereld te praten. Het generale thema is sociale betrokkenheid bij ontwikkeling en dat druist in tegen het neo-liberale denkbeeld van het IMF, de Wereldbank en de Interamerikaanse Ontwikkelings Bank. Met belangrijke personen als Lula van Brazilië en Kirchner van Argentinië, en de clown Chavez uit Venezuela moet het lukken om daar een succes van te maken. Kofi Annan is ook present en die zal waarschijnlijk proberen het mislukte beleid van bovengenoemde banken te verdedigen maar gezien de ontevredenheid daarover zal hij weinig kans van slagen hebben. Maar toch aardig dat hij aanwezig is.

0

Reacties (15)

#1 J.N. Bosboom

Ook Spanje heeft een zware vertegenwoordiging in Bolivia: koning Juan Carlos en premier Aznar. De rust is in Bolivia weer volledig teruggekeerd, en het gaat erg goed in vergelijking met een paar weken geleden, toen er een soort volksopstand was tegen de toenmalige president Goni.

Tekenend voor de media dat je er nu in Europa (m.u.v. Spanje natuurlijk) helemaal niets, maar dan ook niets van hoort. Goed nieuws is geen nieuws. Toen er beelden van relschoppers te vertonen waren, zag je die opeens overal in de Nederlandse media. Journalisten zijn ramptoeristen en sensatiezoekers.

  • Volgende discussie
#2 Escobar

bij mijn bezoek aan Bogota viel me op hoeveel agenten rondliepen; hele legers in burger, eleke auto werd onderzocht op explosieven. Er was op dat moment een vergadering voor hooggeplaaste Bogotanen gaande. De veiligheidsmaatregelen waren enorm. ook vertelde een Colombiaan mij dat de regering van Uribe zich continue verplaats, uit veiligheids overwegingen.

Uribe is vrij populair onder de Colombianen, mede omdat zijn ouders door de guerilla zijn ontvoerd. Het verhaal doet de ronde dat Uribe, na het betalen van losgeld, zijn ouders heeft teruggekregen….
in mootjes gehakt in vuilniszakken..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 boludo

En zaterdagavond is er een flinke autobom ontploft in de zona rosa (niet de hoerenbuurt maar de uitgaansbuurt) van Bogota. De FARC zit dus in de stad en dat is beangstigend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 BrotherKalashnikov

Colombia word natuurlijk ook niet voor niets ook wel Locombia genoemd

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 caprio

zona rosa? he, boludo, hoop niet dat je in de verkeerde uitgaanswijken rondhangt??

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 boludo

lezen caprio, lezen. rosa, niet rojo, en ook niet gay, daar moet je voor naar Chapinero. Kan het ook niet helpen dat Colombianen hun snob (hier play genoemd, rijmt op? ja, ja) uitgaansbuurten zo noemen. Zal wel fruediaans zijn, maar daar weet jij meer van af. Overigens wel 72 gewonden en 1 doden

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 boludo

En dan verliezen ze ook nog van Venezuela, de voetbal dreumes van Z-Amerika. Een historische overwinning van Venezuela, nog nooit hadden ze een uitwedstrijd gewonnen. En nu staat Colombia onderaan met 0 punten en woensdag moeten ze tegen Argentinie. Weer 0 punten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Escobar

Asprilla en Valderama als spits en Higuita als vliegende keep terug.
Overigens hebben Colombianen een hekel aan de arrogante Argentijnen (zie de vele Argentino-jokes in Colombia), dus dat wordt echt een beladen wedstrijd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Carlos

Wie in Zuid-Amerika heeft er geen hekel aan de Argenteringtino’s?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 boludo

De Chilenen niet, die kijken op ze neer. Ze vinden het alleen strontvervelend dat al die Argentijnen er telkens met hun vrouwen vandoor gaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 caprio

Weet je zeker dat dat geweld niet met het voetbal te maken heeft dan? Is er nog geen voetballer doodgeschoten na de nederlaag, dat was toch traditie? of is dat alleen bij eigengoals?

Enfin, die gewonden en doden stellen me enigszins gerust, toch moet je op je hoede blijven met die Latino’s.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 boludo

Nee, vreemd genoeg zijn er nog geen doden gevallen wegens de erbarmelijke resultaten. Maar geduld, woensdag als ze van Argentinie verliezen bestaat er weer een kansje. Het zou me toch wat zijn als de hele ploeg overhoop geknalt zou worden. Moeten we ze misschien ook maar naar Nederland halen

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Carlos

al die Argentijnen er telkens met hun vrouwen vandoor gaan
chilenas zijn ook leuker dan die argentinas, die zijn zo arrogant.

chilenas zijn gewoon nog lekker ongecompliceerd geil.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 boludo

dus zoals het een echte latina betaamt
ik ken ze niet anders

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Carlos

:-)

  • Vorige discussie