Closing Time | Troy

Foto: Ted (cc)
Serie:

De eerste single van haar debuutalbum uit 1987. Wat was ze jong in deze clip. Vol brandende woede, pijn, verdriet.

O’Connor was ook literair geschoold (het onderwijs was dan ook een stuk beter vroeger). Zo verwijst het refrein naar twee regels van de Ierse dichter William Butler Yeats:

Why, what could she have done, being what she is?
Was there another Troy for her to burn?

No Second Troy

Reacties (6)

#1 Rigo Reus

O’Connor was ook literair geschoold
Deze zin bleef even hangen. En die erna kwam er nog achteraan. Want Sinead O’Connor heeft geen talen gestudeerd, geen Universiteit gedaan, geen Engels, geen Letterkunde, de equivalenten van hier. Ik denk dat zij zichzelf vooral geschoold heeft op taalgebied, op literair gebied. Dat haar dat bijzonder interesseerde. En dat ze de lessen literatuur met meer dan gemiddelde interesse volgde. Dat ze in de bieb de planken met dichters uitploos, en dat ze thuis in boekjes haar eigen teksten kriebelde. Ze heeft zichzelf geschoold in de literatuur.
Of het onderwijs daar vroeger beter was, dat weet ik niet. Wel is er in het Angelsaksische gebied meer aandacht voor de literatuur en de de klassieke dichters, dan hier in Nederland. Vandaar Yeats. Ik zou zo gauw niet een Nederlandse popmuzikante weten die komt aanzetten met een oude knar als Vondel of Leopold.

  • Volgende discussie
#1.1 Hans Custers - Reactie op #1

Ik zou zo gauw niet een Nederlandse popmuzikante weten die komt aanzetten met een oude knar als Vondel of Leopold.

Nou ja, het zou altijd nog erger kunnen. Een band als Blof die er wel mee komt aanzetten, bijvoorbeeld.

The Smiths hadden ook wel iets met die oude dichters, trouwens. En toen The Smiths ermee stopten ging de ritmesectie, Andy Rourke en Mike Joyce, in de band van Sinèad O’Connor spelen.

  • Volgende reactie op #1
#1.2 Prediker - Reactie op #1

Het zou natuurlijk zomaar kunnen dat Ierse scholieren op de middelbare school Yeats krijgen voorgeschoteld.

Gezien de eeuwenlange kolonisatie door de Engelsen en het culturele chauvinisme dat daarmee gepaard ging, icm het toendertijd voortslepende conflict over Noord-Ierland, ligt het best voor de hand dat de Ieren een nationalistisch belang stelden in hun eigen literaire erfgoed.

Yeats heeft in Ierland bovendien de status van dé nationale dichter, de grootste uit de Ierse geschiedenis. Die man is een halve god. Vondel wordt in Nederland niet geëerd. Vinden de meeste mensen oude meuk, zelfs Neerlandici, heb ik de indruk. En van J.H. Leopold had ik tot nu toe nog nimmer vernomen. Die werd zelfs toen ik naar school ging niet behandeld. (Volkomen terecht ook: ‘O nachten van gedragene extase’ ervaar ik als pathetisch gezwam, dat inmiddels meer dan belegen overkomt.)

Terug naar de Ieren en hun verering van Yeats. Ik kwam een verwijzing naar diens leven destijds ook tegen bij The Cranberries, om maar wat te noemen. Nou was Dolores O’Riordan ook geen dommerd, maar je hoeft ook weer geen literaire geek te zijn om wat elementaire biografische kennis op te doen.

  • Vorige reactie op #1
#1.3 Rigo Reus - Reactie op #1.2

Ik ben, denk ik, wel op de hoogte van de status die bepaalde dichters in het Engels taalgebied hebben, maar mijn punt was dat als je alleen op de middelbare school literatuurles hebt gehad, dat dat dan te weinig is om te zeggen dat je literair geschoold bent. (In dat geval zou ik kunnen zeggen dat ik o.a. economisch geschoold ben).

#1.4 Prediker - Reactie op #1.3

Als jij economische begrippen correct kunt toepassen in de gepaste context en kunt goochelen met concepten op grond van wat je hebt geleerd, dan zou je dat inderdaad met recht en rede kunnen zeggen.

Overigens heb ik groot respect voor autodidacten, alleen vraag ik me af of O’Connor zo’n literatuurgeek was.

#2 Rigo Reus

Nou ja, het zou altijd nog erger kunnen. Een band als Blof die er wel mee komt aanzetten, bijvoorbeeld.

Hans!1!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie