Closing Time | Mikis Theodorakis

Foto: Ted (cc)
Serie:

Mikis Theodroakis overleden.

Hiervoven ziet u Theodorakis als dirigent met Maria Franatouri, die wel de ambasadrice van Theodorakis’ werk mag gelden.

Ze zingt hier acht nummers. Het derde lied is Asma Asmaton (Song of Songs,in het Nederland bekend als  ‘Hooglied’) uit de Mauthausen Cyclus.

Hij laat een omvangrijk oeuvre na en is vooral bekend van werk waarin de Griekse volksmuziek in doorklinkt. Vermaard om de ‘Sirtaki’ uit de film ‘Zorba, de Griek’.

Eén van de iconen van het verzet tegen het Griekse kolonelsregime. Hij is 96 geworden. Een volhouder, maar aan alles komt een eind.

Reacties (4)

#1 Jos van Dijk

Dank voor deze hommage. Overal elders wordt hij alleen gekoppeld aan Zorba de Griek, maar de man heeft nog wel belangrijker werk achtergelaten, zoals de bovengenoemde Mauthausencyclus, in Nederland gezongen door Liesbeth List. Vele strijdliederen ook. En hij is een verzetsman, anti-fascist die voor Griekenland veel betekend heeft.

  • Volgende discussie
#1.1 P.J. Cokema - Reactie op #1

Ah, die door Liesbeth List gezongen versie… De vertaling was van Lennart Nijgh (die veel voor Boudewijn de Groot schreef). De Mauthausenvertaling werd ooit fiks gehekeld door neerlandicus, dichter, schrijver Leo Ross, die schreef: “hij (Lennart Nijgh) heeft de teksten mooier willen maken, hij heeft ze opgedirkt en vervalst. Nijgh heeft Mauthausen tot kitsch verwerkt.”

Maar goed, memoreren we ook de Canto General, 231 gedichten van Pablo Neruda, waarvan Theodorakis er een aantal van op muziek heeft gezet. En zijn samenwerking met de Turkse auteur, dichter, componist Zülfü Livaneli.

Enige smet op op het blazoen van Theodorakis is dat hij zich in 2018 erg ongelukkig heeft uitgelaten over de staat Israël en toen kritiek op de bezetting van Palestijnse gebieden zodanig verwoordde dat hij van antisemitisme beschuldigd kon worden (i.p.v. het over de staat Israel te hebben sprak hij in 1 zinnetje over het Joodse volk. Dat moet je niet door elkaar halen natuurlijk).

En ja, Zorba de Griek (ofwel dat ene liedje ‘Sirtaki’) ia niet de enige ‘Griekse smartlap’ die hij heeft geschreven. Er zijn nogal wat nummers die er aardig op lijken, maar dat is nu eenmaal het stereotypische van volksmuziek.

#2 hermann

Het koor Kanaljerood uit Hengelo Ov. heeft dacht ik nog steeds werk van Mikis Theodorakis op haar programma staan. Hier een uitvoering van het lied Asma Asmaton door Kanaljerood uit 2009. Leuk om te weten toch, dat Mikis Theodorakis ook in Nederland nog steeds wordt gespeeld.

https://www.youtube.com/watch?v=rj7pKNYxwc0

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Martijn

Het Groningse koor 4 Mei-Projekt heeft veel werk van Theodorakis uitgevoerd. De uitvoering van de Canto General in 1985 was een premiere voor Nederland.
Ook de ‘Liturgie nr2 voor kinderen in een oorlog gedood’ was buitengewoon gedenkwaardig.

https://nl.wikipedia.org/wiki/4_Mei-Projekt

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie