Chef weg bij South Park

De magistrale animatieserie South Park is zijn schoolkok kwijt. Zanger Isaac Hayes, die de stem van Chef al negen seizoenen zwoel inbromde, gooit de hamburgerspatel erbij neer. Hayes is het niet eens hoe de serie met religieuze gevoelige tenen omgaat:

There is a place in this world for satire, but there is a time when satire ends and intolerance and bigotry towards religious beliefs of others begins. Religious beliefs are sacred to people, and at all times should be respected and honored. As a civil rights activist of the past 40 years, I cannot support a show that disrespects those beliefs and practices.”


Een van de makers, Matt Stone, wijt de beslissing geheel aan de aflevering die vorig seizoen de Scientology-sekte tot de grond toe affakkelde (en Tom Cruise en passant uit de kast liet komen). Hayes is een fervent aanhanger van Scientology en had er eerder nog nooit problemen mee (“and he’s cashed plenty of checks”) toen Southpark (meermalen) het Christendom onder vuur nam.

De Amerikaanse jeugd zal het vanaf nu dus zonder de wijze lessen van Chef moeten stellen op het gebied van drugs (“Don’t do drugs kids. There is a time and place for everything. It’s called college.”) of uiteraard van de zoete liefde:

Stan: But Chef, when is the right age for us to start having sex?
Chef: It’s very simple, children. The right time to start having sex is……17!
Kyle: Seventeen?
Chef: Seventeen.
Sheila: So you mean 17 as long as you’re in love?
Chef: Nope, just 17.
Gerald: But, what if you’re not ready at 17?
Chef: Seventeen! You’re ready.

Update: Lees verdere ontwikkelingen alhierrr.

 1. 2

  @Stijn
  Ja, maar als dat inzicht gerelateerd is aan de scientology church (of welke andere secte ook maar deze is niet best) doet het wel pijn en is het extra dubieus.

  De vraag is ook meteen: wat is inzicht.

 2. 3

  Misshchien iets te veel van zijn eigen chocolate salty balls gegeten. Het hoe of wat van zijn beslissing zal wel, maar het klinkt een beetje als hypocrisie. En dat terwijl Chef juist zo recht door zee is.

 3. 4

  Natuurlijk klinkt het allemaal geweldig hypocriet, maar als Hayes meent wat hij zegt heeft hij blijkbaar iets bijgeleerd.
  Dan is zelfs Scientology toch nog ergens goed voor…

 4. 5

  Ik ben geen kenner van de serie, maar Isaac Hayes is dat die stem van dat nummer: “Suck on my chocolate balls..”? En wat vindt de paus daarvan?

 5. 10

  Wat is dat toch, dat mensen tegenwoordig maanden na dato opeens op hun religieuze teentjes getrapt zijn?

  Of is dit gewoon de voorwoekering van de cartoonoorlogveenbrand?

 6. 12

  Ik vind het maar onzin! Het is maar een tekenfilmserie zeg, daar mag best wat satire in! Ze fakkelen daar toch ook op dagelijkse basis christen- en jodendom af?

  Ik denk dat het gewoon te maken heeft met scientology-paranoia. Volgens mij is dat zelfs 1 van de verplichtingen van die kerk. Als je een documentaire over ze wil maken, mag je niet naar binnen en word je gefilmd.

 7. 13

  Ach, South Park is toch al lang over zijn hoogtepunt heen. Net zoals met een ‘normale’ sit-com is er op een gegeven moment niets nieuws meer te bedenken en haken de kijkers een voor een af. Ik herinner me nog de serie ‘Roseanne’. Op het laatst wisten de makers van gekkigheid niet meer wat voor scenario te bedenken en wonnen de familie opeens de loterij. Toen ging het heel snel bergafwaarts.

  Aan de andere kant, laatst weer een herhaling van de Cosby Show gezien en die was toch wel weer erg grappig. Maar ook die ging op het laatst vervelen, toen Olivia erin werd gezet omdat Rudy te oud werd om grappig te zijn.

 8. 14

  Ik heb ooit een test gedaan bij de scientology kerk. Ik was op alle vlakken uitmuntend, behalve op het gebied van communicatie. Daar moest ik toch echt een cursus voor gaan volgen bij hen voor heel veel geld.

  Gelukkig had ik geen cursus assertiviteit nodig en stond sterk genoeg in mijn schoenen om er zonder cursus weer weg te lopen.

 9. 15

  Henk heeft die test ook gedaan en kwam ‘lichtelijk suicidaal’ uit de test. Henk is daar nooit verder mee doorgegaan natuurlijk, niet in de laatste plaats vanwege geldgebrek. Als student zuip je liever dan dat je een completer mens wordt.

 10. 17

  Die Rudy heeft nog de VS versie van Fear Factor gewonnen, maar dit geheel terzijde en off-topic.

  Ook niet onaardig om te zien trouwens.

 11. 22

  @JDB

  Ik vind niet dat Southpark over het hoogtepunt heen is. Het wordt juist steeds beter! Met name het op de hak nemen van ‘heilige huisjes’ is nu scherper dan ooit tevoren. En dat op Comedy Central, wat in bijna elk Amerikaans huishouden te zien is.

 12. 23

  @Kim Sung-Il: tsja, smaken verschillen. Ik zie het op de hak nemen van ‘heilige huisjes’ meer als een soort wanhoopspoging door middel van choqueren te proberen de aandacht van de verwende t.v.-kijker te trekken.

  Ach, en zolang Fox News hogere kijkcijfers trekt dan Comedy Central zou ik van de educatieve waarde van South Park op het Amerikaanse volk maar niet al te veel verwachten.

 13. 26

  De meesten geven hier een oordeel terwijl ze de serie nooit hebben gezien, dat vind ik ergens ook een klein beetje hypocriet. Ik ben wel geen scientology-aanhanger, maar als Hayes wilt stoppen dan moet hij dat vooral doen. Het is namelijk niet zo dat hij een Jihad of dergelijk heeft aangekondigd tegen alle ongelovigen, dus respect voor zijn vrijheid van geloofsovertuiging verdient hij.

 14. 29

  Voor de liefhebbers is de film “Team America: World Police,” een absolute aanrader. Gemaakt door de South Park crew en uitzonderlijk grappig. Mij heeft het een overhemd gekost vanwege de rode wijn tijdens een lachbui. In de eerste paar minuten denk je “hè een poppenfilm'”maar dat vergeet je snel en boeit tot het end. (torrents volop)

  [URL=http://img112.imageshack.us/my.php?image=teamamericaworldpolice49wd.jpg][IMG]http://img112.imageshack.us/img112/9264/teamamericaworldpolice49wd.th.jpg[/IMG]