CBP gaat in de ‘aanval’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Privacy (Foto: Flickr/jasoneppink)Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) constateert op ‘de Europese dag van de Privacy’ dat het bedroevend gesteld is met de kennis omtrent wat de overheid en bedrijven wel en niet mogen en kunnen weten van je en hoever zij daarin mogen gaan. Maar liefst 70% is daar volgens onderzoek niet goed van op de hoogte.

Daarom heeft de organisatie nu besloten “indringend en soms onaangekondigd onderzoek” te gaan doen naar overtredingen. De organisatie zal ook niet schromen te “dreigen met hoge boetes”.

De voorzitter van de CBP, Kohnstamm, waarschuwde al eerder voor de ontwikkeling van de maatschappij richting een “glazen samenleving”. Als voorbeelden daarvan noemt hij rekeningrijden, de ov-chipcard, het patiëntendossier en het opslaan van telefoongegevens.

“Het moet niet veel gekker worden”

Aldus Kohnstamm. Bij al deze strijdlustige taal vraag ik me wel af waarom deze van een overheidsorganisatie moet komen die als adviesorgaan dient voor diezelfde overheid op het gebied van privacy. Want het takenpakket van het CBP omvat onder andere het geven van advies inzake wetgeving, toetsing van gedragscodes en reglementen, en het verlenen van ontheffingen voor het verwerken van privacy-gevoelige gegevens.

“Het moet niet gekker worden” klinkt mij enigszins hypocriet in de oren, zeker uit de mond van de voorzitter van een organisatie die veel eerder aan de bel had kunnen en moeten trekken.

Beter laat dan nooit, zal ik maar zeggen. Maar of het CBP een rol van betekenis zal spelen bij het keren van het tij vraag ik me af…

Reacties (2)

#1 Target

Zelf werk ik in de GGZ en als ik één tip mag geven is dat je koste wat het kost niet in aanraking moet komen met instanties uit de zorg. De basisgegevens die een instantie van je vraagt zijn genoeg om alles van je te weten te komen. Met de fusies van de afgelopen jaren binnen de GGZ betekent dat globaal gezien per zorginstelling een kleine drieduizend mensen toegang hebben tot alle persoonlijke gegevens van een kleine 60.000 patiënten. Hoe discreet die gegevens vervolgens doorgespeeld worden naar jouw zorgverzekering weet ik niet. Wat ik ook niet weet is hoe discreet de overheid met jouw gegevens om gaat. Of ze daar sowieso bij kunnen weet ik ook niet helemaal zeker, maar het zou me niets verbazen. Met alle koppelingen die er gemaakt worden tussen verschillende ‘persoonsgegevenszoekbanken’ lijkt het me sterk dat de overheid niet bij dezelfde informatie kan als ik. Met naam en geboortedatum of alleen een BSNnummer kom je al een heel eind in ieder geval.

  • Volgende discussie
#2 Target

om antwoord te geven op je vraag: het CPB is veel te laat als ze het tij willen keren.

  • Vorige discussie