1. 4

  U hebt 38 van de 58 kennisvragen correct beantwoord.

  Ik vond wel dat veel vragen over statistische gegevens gaan die niet noodzakelijk iets zeggen over een individueel kind; wat dat betreft wordt hier en daar dan ook niet zozeer de kennis van opvoeding getest als wel de kennis van pedagogische onderzoeksresultaten;-)

  Ik had vooral de puber-vragen goed. Nog 6 maanden om mijn jonge-kinderen-kennis bij te spijkeren:P

 2. 7

  Op zich een mooie grap, dat alcohol tijdens de zwangerschap gesteggel. Onze verloskundige stelt ontzettend (om niet te zeggen opvallend) expliciet dat 1 glaasje af en toe echt totaal geen kwaad kan, de opvoedingscanon zegt dat 1 glas per week kwaad kan en baseert zich daarbij op literatuur uit 2004/2005, waar iets dergelijks echter niet (duidelijk) in staat. Wel staat er dit:

  Consumption of between one and two standard drinks leads to an immediate, temporary interruption of foetal breathing movements in every pregnant woman. These foetal breathing movements cause amniotic fluid to enter and leave the lungs, which is important for the development of the lungs.

  Maar 1 glas is niet “between one and two standard drinks”, bovendien wordt verder geen inzicht verschaft in hoe ongezond of abnormaal het stoppen van de foetale ademhaling is. Kortom, ze weten het niet, in ieder geval niet voor 1 consumptie per week. In 2003 kon 1 glas ook echt geen kwaad volgens een Belgische gynaecologe.

  Dat men het afraadt bij gebrek aan goede onderzoeksresultaten, lijkt me logisch en verstandig, maar dat men keihard stelt dat het ongezond is zonder dat dat aangetoond is, vind ik een beetje raar in een kennistest.

  En dan waren er nog de twee vragen over pubervrienden, die elkaar effectief redelijk tegenspreken. Ik ken mezelf 40 punten toe in plaats van 38! :P

 3. 8

  @zmc: Die vraag had ik ook fout. Was het ook niet eens met de absolute manier waarop het gesteld werd.
  Zelfde moeite had ik met de vraag over de relatie tussen blowen en harddrugs. Ja, als iemand extreem veel blowt is de kans vast hoger dat hij later harddrugs gebruikt. Maar dat komt niet sec door het blowen zelf. En omgekeerd is het zo dat mensen door het blowen niet meer de aandrang voelen om de volgende stap te zetten.
  Dus die vraag had ik ook fout.

 4. 9

  @Steeph: Ja die vraag had ik dan goed, maar ik ben het er niet mee eens; men impliceert een causaal verband, maar kan hooguit een correlatie aantonen. Hetzelfde kan waarschijnlijk gezegd worden over alcoholgebruik en heroinegebruik of sigarettengebruik en cannabisgebruik.

  Bovendien baseert men zich deels op internationaal onderzoek dat natuurlijk sterk beinvloed wordt door drugswetgeving in het buitenland en de daarmee samengaande dealercultuur, iets wat in Nederland niet aan de orde is.

  http://www.opvoedingscanon.nl/vignetten/cannabis.html

  Op zich interessant; een causaal verband tussen cannabisgebruik en sigarettengebruik is hoogstwaarschijnlijk wel aan te tonen (ik ken legio voorbeelden en ben zelf ook zo’n voorbeeld), maar dergelijke wel bruikbare informatie wordt zelden onderzocht omdat de classificatie van drugs verre van rationeel is. Was die classificatie wel rationeel, dan was dit waarschijnlijk wel onderzocht en zou men actief gaan adviseren om geen jointjes te roken maar toch maar vooral de vaporizer of de hasjpijp te gebruiken.

  Maarja wat dat betreft moet je niemand vertrouwen. Zelfs de Jellinek kliniek claimde een aantal jaren terug dat cannabis niet verslavend zou zijn. Het tegendeel heb ik zelf proefondervindelijk vastgesteld. En zo verandert ongeveer alle kennis over drugsverslavingen en de verbanden daartussen om de haverklap.

 5. 11

  nog even een je mag in dit land alleen nog een kind verwekken nadat je (allebei) met succes een ouderschapstest hebt afgelegd, anders grijpt de kinderbescherming in.

  #zucht#

  Dit land hangt aan elkaar van het gezeik!

 6. 12

  @7/8/9: inderdaad precies een aantal van de vragen waar ik ook moeite mee had.

  Bovendien had ik in mijn oprechte eerlijkheid vaak “weet niet” ingevuld, terwijl ik natuurlijk gewoon had moeten gokken.