Net als in voorgaande jaren is het aantal Nederlandse gemeenten dat cameratoezicht inzet in 2011 gegroeid. Er kwamen 36 gemeenten bij waar camera’s zijn ingezet. In vier gemeenten zijn lopende projecten beëindigd en in vijf gemeenten is – na discussie – toch besloten geen camera’s in te zetten. Dit blijkt uit eigen onderzoek van Sander Flight, van Slim Bekeken, een website met nieuws over cameratoezicht en camerabewaking.
In 2011 namen 36 Nederlandse gemeenten het besluit cameratoezicht op straat in te gaan zetten. Dat gebeurt op allerlei plekken, maar uitgaansgebieden, openbaar vervoer locaties en bedrijventerreinen zijn het meest in trek. Daarnaast valt op dat diverse gemeenten tijdelijke camera’s ophangen tijdens Koninginnedag, een kermis of met Oud & Nieuw. Vijf gemeenten besloten na discussie geen camera’s op te hangen en vier gemeenten stopten met lopende cameraprojecten. De reden om niet voor camera’s te kiezen zijn vaak gebaseerd op de relatief hoge kosten, maar ook principiële bezwaren spelen een rol.
Nieuwe camera’s
De redenen om camera’s op te hangen zijn zeer divers. Relatief vaak gaat het om geweld en overlast in uitgaansgebieden. Dat was bijvoorbeeld de reden te kiezen voor camera’s in Hoorn, Katwijk, Medemblik, Noordwijk, Tiel, Urk, Zaltbommel en Zandvoort. In Venlo ging het naast uitgaansgeweld ook om drugsoverlast op de Maasboulevard.
Jeugdoverlast
Overlast en criminaliteit door jeugd is ook een belangrijke reden om camera’s op te hangen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Almere, Amsterdam, Ede, Heeze en Woensdrecht. Zoetermeer plaatste een webcam bij een basisschool en wilde eigenlijk bij elke basisschool een webcam ophangen
Ondernemen
Veilig ondernemen in winkelgebieden en op bedrijventerreinen is ook vaak een reden om camera’s op te hangen. Dat gebeurde onder andere in Noordoostpolder en in Ede. Brandstichtingen waren voor Laren en Graft-De Rijp reden om voor camera’s te kiezen.
Openbaar vervoer
Ook openbaar vervoer locaties zijn steeds vaker in beeld: in Dordrecht werd het lopende cameraproject uitgebreid naar het stationsgebied. Alle treinstations op de Maaslijn (Nijmegen, Venlo, Roermond) krijgen camera’s tegen overlast en criminaliteit en om het veiligheidsgevoel van de reizigers te verbeteren. In Hoofddorp werden in reactie op vernielingen van bushaltes camera’s opgehangen en vanwege succes van de proef werd het aantal camera’s uitgebreid.
Flexibele camera’s
Een trend die in 2011 zichtbaar werd, zijn de flexibele camera’s die voor een korte periode worden opgehangen, bijvoorbeeld tijdens evenementen. In Haarlem waren de ongeregeldheden tijdens Oud & Nieuw vorig jaar aanleiding om camera’s op te hangen tijdens de jaarwisseling. Ook Rijnwoude hing camera’s op tijdens Oud & Nieuw. In Huizen werden camera’s opgehangen tijdens Koninginnedag en in Ootmarsum werd de kermis gefilmd.
Geen camera’s
Sommige gemeenten willen wel camera’s, maar vinden de kosten te hoog en de opbrengsten te beperkt. In Zutphen werd het cameratoezicht bijvoorbeeld te duur bevonden: de problemen spelen zich af bij horecagelegenheden die ver uit elkaar liggen. Dat vereist een groot aantal camera’s in een groot gebied en dat was praktisch onmogelijk. Hier koos men voor betere afspraken met horeca, politie en andere betrokkenen. In andere gemeenten is een meer principiële afweging gemaakt. In Delft luidde het oordeel van de gemeenteraad bijvoorbeeld dat camera’s niet proportioneel en noodzakelijk zijn voor de problemen op straat. Hier koos men voor fysiek toezicht omdat dan direct kan worden gereageerd bij incidenten. Ook Rijswijk koos niet voor cameratoezicht, hoewel de ondernemers na een aantal gewelddadige overvallen een verzoek om camera’s te installeren indienden bij de gemeente. De burgemeester besloot andere preventieve maatregelen in te zetten, zoals trainingen voor winkelpersoneel. In Oss vonden politie en justitie dat de veiligheidsrisico’s in het centrum niet dusdanig groot waren dat camera’s noodzakelijk waren. In plaats van camera’s is hier gekozen voor extra toezicht, een betere samenwerking met de horeca en aanpassingen in de openbare ruimte. In Nieuwegein bleek uit onderzoek dat de overlast waar de camera’s voor zouden worden opgehangen vooral werd veroorzaakt door jongeren uit de wijk zelf. Wijkagenten en ambulante jongerenwerkers worden nu ingezet om de overlast tegen te gaan.
Reacties (3)
In Amsterdam-West wordt het cameraproject voor een jaar verlengd, ondanks dat er geen nut bleek uit de drie camera’s die 130.000,- hebben gekost, exclusief personeelskosten (mensen die naar de beelden kijken, politie, projectleiding, enz.)
https://sargasso.nl/archief/2012/01/19/dure-veiligheidsgevoelens/
http://www.nujij.nl/politiek/cameratoezicht-in-amsterdam-west-blijkt-nutteloos.15356305.lynkx
Meer camera’s en beleid Rutte leiden in ieder geval niet tot daling van het aantal roofovervallen:
http://www.rijnmond.nl/nieuws/28-02-2012/overvallen-rotterdam-met-50-procent-gestegen
*Twas nog geen jaar geleden dat ondergetekende adviseerde: “zou komende jaren het criminaliteitscijfer maar in de gaten houden”*