1. 2

  Tja, ik zeg het nog maar eens: de diplomatieke diensten van de VS zijn voornamelijk vooruitgeschoven handelsposten van Amerikaanse bedrijven; meest wapens, maar ook vliegtuigen en dus ook Monsanto. Met dat ferm in het achterhoofd gedrukt, hoeft dit soort berichten nooit als een verrassing te komen. Bovendien heeft de regering van de VS nog een dingetje uitstaan bij Monsanto – http://www.corpwatch.org/article.php?id=11638

 2. 5

  Tja, KJ, dat ze handelsposten zijn die de producten van hun land onder de aandacht brengen van potentiële klanten, en daar evt. nog wat voordeeltjes bij beloven, dat is tot daar aan toe. Maar het diplomatiek onder druk zetten van onafhankelijke staten voor de belangen van private ondernemingen, dat is toch andere koek. Dit is een staaltje van “koop onze waar, or else…

  Eigenlijk zou dat reden moeten zijn voor tegenmaatregelen. Gewoon 50 jaar lang geen vliegtuigen meer kopen uit de USA. Of pas weer zodra ze zich weten te gedragen of zoiets.

 3. 6

  @Olav; O, helemaal met je eens. Maar de VS is niet de enige die dit doet – Engeland, Frankrijk, Rusland, allemaal beschouwen ze hun ambassades gewoon eigenlijk voornamelijk als pusher van hun militair industriele waar t.o.v. hun clientjes, en als honk voor al hun industriele spionnen natuurlijk. De VS is alleen wel de grootste en meest bedrevene.

 4. 7

  Verder blijkt uit het filmpje dat waarschuwende geluiden van toezichthouders de kop zijn ingedrukt door belanghebbenden binnen en buiten de overheid.

  De gevolgen van deze ontwikkelingen hebben we ook kunnen zien in de financiële sector, het buitenlands beleid en het onderzoek naar klimaat en leefomgeving.