Bush jaagt Christenen weg

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

assyrische christenDe Assyrische Kerk, officieel bekend als de Assyrische Kerk van het Oosten, is de oudste ononderbroken bestaande kerk in de wereld. Geschat wordt dat tijdens de genocide onder de Assyriërs in het Ottomaanse rijk bijna tweederde van alle Assyriërs werd omgebracht. Naar schatting leven er nog 2,5 miljoen Assyrische christenen in Irak en ruim 3,5 miljoen in het buitenland. Maar dankzij de nieuwe Iraakse ontwerp-grondwet en de overdracht van de macht aan een nieuw bestuur staat de Assyrische Christenen een exodus te wachten.

Artikel 7 van de nieuwe Iraakse grondwet meldt namelijk dat de Islam de officïele staatsgodsdienst is. Andere godsdiensten worden niet erkend. De interim-regering kent slechts één Christelijke bestuurder, mevrouw Pascale Isho Warda. Ironisch genoeg, de minister van Emigratie. Massaal vragen Christenen geboortebewijzen aan, de eerste stap van elke wannabe-vluchteling. Maar het zijn niet alleen de wet en de minieme vertegenwoordiging die de Christenen parten spelen. De Assyriërs zijn namelijk altijd onderdrukt omdat ze worden gezien als bondgenoten van het westen. Dat wordt ze heden ten dage weer even zwaar aangerekend als onder Saddam. Ook worden ze lastig gevallen omdat ze zich niet aan de strenge islamitische regels houden en hun vrouwen geen burqa of sluier dragen.

Dat de Assyriërs weggaan is een drama, ook voor Irak zelf. Ze zullen namelijk hun ‘natives’ zien vertrekken. Lang voordat de Arabieren Irak introkken waren de Assyriërs de oorspronkelijke bewoners. In de bijbel worden zij aangeduid als bewoners van de stad Nineve, het huidige Mosul. Eerste vermelding: Genisis 10. Dan doe je het aardig als stad.

Maar er loert nog een ander gevaar, natuurlijk zullen er ook Assyriërs zijn weigeren te vertrekken. Die opgegroeid zijn in de traditie dat zij de originele bewoners zijn en de Arabieren de bezetters. Hun grote voorbeeld zijn de Koerden, die het nou toch maar mooi voor elkaar hebben. Eigen bestuur. Eigen macht. Door eigen wapens. Het zal dan ook een kwestie van tijd zijn voordat ook de Assyriërs de wapens opnemen. De evangelische broeders in de Verenigde Staten hoor je er niet over, sterker nog, wie hoor je er wel over?

0

Reacties (15)

#1 phonkee

Irak is een construct, een kunstmatig land, ontworpen door de Britten om de toenmalig bekende olievoorraden onder politiek veilige controle te brengen. De Assyriërs hebben gewoon pech dat ze op oliebronnen wonen…

 • Volgende discussie
#2 caprio

Eigenaardig! De Dominee heeft het normaliter niet zo op vluchtelingen, maar Christelijke vluchtelingen raken blijkbaar een andere snaar. Gelukkig houd Jezus van ze allemaal, dat moet toch een enorme troost zijn, voor iemand die alleen God’s Wetten erkent!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Dominee Schilder

vertelt u mij eens waar ik heb gezegd dat ik het niet op vluchtelingen heb

beste man, mijn bloedeigen vader is een vluchteling

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Praetoriaan

Kijk weer eens een stuk dat hout snijdt…
Dominee de volgende keer een stuk over de “vergeten” zuiveringen in Sudan, de gedwongen bekeringen tot de Islam van de niet Arabische inwoners ofwel de tikkende tijdbom van Oost-Afrika?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Dominee Schilder

alles op zijn tijd

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Praetoriaan

Ik wacht geduldig af ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 caprio

Ja de Dominee snijdt weer hout de laatste tijd.
Interessant dat van die vader overigens, daar bestaan natuurlijk theorieen over.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 MMaas

Dominee, u heeft uw kennis blijkbaar uit ’t Kerkepad of een ander zendingsgeschrift. Voor de zoveelste keer combineert u een eurocentrisch wereldbeeld met een schrikbarend gebrek aan feitenkennis.

Ook worden ze lastig gevallen omdat ze zich niet aan de strenge islamitische regels houden en hun vrouwen geen burqa of sluier dragen.

Irak, u kent het wel. Een fundamentalistisch land waar burka’s en sluiers het straatbeeld bepalen. Waar de Sharia allang is ingevoerd. Irak, waar Iran en de Taliban voor “soft” worden uitgemaakt…

Lang voordat de Arabieren Irak introkken waren de Assyriërs de oorspronkelijke bewoners.

Dus die Moslims zijn weer later gekomen hè. Het was natuurlijk niet zo dat die oorspronkelijke bewoners gewoon zijn bekeerd tot de islam. Of dat Irak geen invloeden kende uit Iran, Perzië, Palestina, India en Mongolië. Uw aanname dat de christenen hier de oorspronkelijke bewoners waren, en de arabieren later kwamen is erg moeilijk hard te maken. Bovendien waren de inwoners van Nineve natuurlijk ook geen christenen.

Ik ontken niet dat de verschillende (zeer oude) christelijke minderheden in het Midden-Oosten niet onder vuur liggen, maar om andere redenen dan u hier aangeeft. De situatie is zo veel ingewikkelder dan dit soort van-dik-hout redenaties.

Als u een goed boek wilt lezen over christelijke minderheden in het Midden-Oosten kan ik u William Dalrymple’s uitstekende From the holy mountain van harte aanraden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Dominee Schilder

Dit is mijn bron:

http://assyrianchristians.com/commentary_ethnic_cleansing_june_03_04.htm

de beweringen over de islamitische regels worden daar gedaan door ooggetuigen

u ziet nergens staan dat ik zeg dat de nineveërs christen waren al voor christus, dat kan natuurlijk niet

feit blijft dat de groep assyriërs, met welk geloof ook, al heeel heeeel heeeel lang in het gebied dat nu Irak heet wonen. Ik heb het dus over de Assyriërs in cultuur en in religie.

Uw gedrevenheid om mij de grond in te boren doet u dingen zien die er niet zijn, nergens spreek ik me oordelend uit, nergens beweer ik dat christenen de oorspronkelijke bewoners zijn.

Ik duidt enkel op een huidige situatie.

Maar uw commentaren vuren mij aan, ik wil alleen maar langer op sargasso blijven!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Lilith

Ah dus dat is het!? :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Sikbock

Hmm, ik zag de linkse verdachtmakingsreflexen van Caprio al weer opspelen! Bij JNB heeft hij succes gehad —> volgende patient! Straks is Caprio nog de enige auteur op deze site en zal niemand hem meer lezen ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Sikbock

Gelukkig is Ds. S. vader een vluchteling! Hoe kunt u zulke rechtse denkbeelden hebben dominee? ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Sikbock

U dient de linkse medemens dankbaar te zijn dominee! (en zijn ideeën over te nemen) U wordt niet geacht zelf na te denken

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 MMaas

In uw stukje noemt u de oude Assyriërs van Nineve in een adem met de Assyrisch-Christelijke minderheid in Irak. U gaat er dus van uit dat de Assyriers (de “natives”, volgens u) later Christen zijn geworden, en de moslims later in het land immigreerden.

Dit als Waarheid accepteren is pertinente kul, en het feit dat u assyrianchristians.com als bron voor uw stukje gebruikt is ongeveer hetzelfde als het CIDI als bron voor de situatie in Israël. Het is – om me voorzichtig uit te drukken – wat eenzijdig.

Als u kritiek omschrijft als “gedrevenheid om u de grond in te boren” dan bent u nog kortzichtiger dan ik al dacht. Ik heb niks tegen u, of uw politieke standpunten. Ik ben het er eenvoudig niet mee eens, en ik vind dat uw betoog nogal rammelt. Maar als dat u sterkt in het schrijven van meer van dergelijke misbaksels, dan zal ik verder mijn mond houden.

Als laatste, zoals ik u al eerder vroeg: Wat is toch die exotische achtergrond waar u zo mee te koop loopt? U gaf eerder geen antwoord.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 bicat

Ik heb niks tegen Caprio’s. Mijn beste vrienden zijn Caprio’s.

 • Vorige discussie