Toen George W. Bush op een vliegdekschip de historische woorden “Mission Accomplished” sprak meenden critici dat dit nog lang niet het geval was. Inmiddels zijn er meer doden na het einde van de oorlog gevallen dan tijdens. Maar nu lijkt het conflict een andere wending te nemen. Steeds vaker duikt in nieuwsberichten het woord ‘civil war’ op.
Webloggend professor Juan Cole voorspelt dat de guerrilla oorlog in Irak minstens 15 jaar gaat duren en dat er aanwijzingen zijn dat ze al begonnen is. “The guerrilla tactic of fomenting civil war among Iraq’s ethnic communities, which met resistance for the first two years, is now bearing fruit. There is increasing evidence of Shiite murders of Sunni clerics and worshippers, and of Sunni attacks on Shiites, beyond the artificial efforts of the guerrillas themselves”. (JuanCole.com)
Het nieuwsagentschap AP komt met het bericht dat in de noordelijke stad Tal Afar al een burgeroorlog is uitgebroken. “Shiites and Sunnis were fighting in the streets, a day after two car bombs killed at least 20 people. Ahmed Hashem Taki said Tal Afar was experiencing “civil war.” Journalists were blocked from entering the city of 200,000″. (ABCNews)
Asia Times Online ziet een verandering in de Amerikaanse benadering van het conflict in Irak. Een benadering die een burgeroorlog ook daadwerkeilijk dichterbij brengt: “The US, instead of training up a regular professional Iraqi army, will create what in effect will be armed militias, acting under US central command, to take the militias of the resistance on at their own game.” (AsiaTimes) [dank aan: Pelayo]
Complottheorie of reeds werkelijkheid ?
Reacties (11)
Er zijn ook nog steeds berichten dat een burgeroorlog kan worden afgewend. Iemand van Jane’s werd in een
artikel van Radio Free Europe aangehaald:
“Jeremy Binnie, a Middle East analyst with “Jane’s Sentinel” in London, says there are positive signs.
“I think both sides realize that to go down this path can be troublesome for everyone. So now, we see signs that there will be more Sunni involvement in the government. And, you know, clerics coming up and saying Iraqis should stop killing Iraqis, full stop,” Binnie says.”
Laten we het hopen. Burgeroorlog in Irak kan zware consequenties hebben.
Dat al die groeperingen in Irak elkaar naar de strot zouden vliegen had Frankrijk, zij renden niet blind achter de VS aan, al voor de oorlog gezegd.
Die Juan Cole hamert er op dat er te weinig troepen zijn:
“There are simply too few US troops to fight the guerrillas. There are only about 70,000 US fighting troops in Iraq, they don’t have that much person-power superiority over the guerrillas. There are only 10,000 US troops for all of Anbar province, a center of the guerrilla movement with a population of 820,000.”
Of je nu een voorstander of tegenstander van deze inval bent, een ding moet iedereen toegeven: Je kan geen land binnenvallen en bezetten met een minimale krijgsmacht. Dat komt namelijk neer op het onderschatten van je tegenstander, wat in de krijgskunst als een noodlottige fout bekend staat. Je kan het niet verantwoorden om een land te bombarderen, binnen te vallen, de regering af te zetten maar daarna met een te kleine bezettingsmacht toestaan dat het in een chaos afglijdt.
Maar de Verenigde Staten wilde het klaarblijkelijk zo goedkoop mogelijk doen. Een grof schandaal.
Een burgeroorlog!! De olietoevoer is toch verzekerd?
Er is overigens ook nieuws dat meneer Al Zarqawi gewond zou zijn, gevlucht uit Irak:
http://news.scotsman.com/latest.cfm?id=4602367
“Er is overigens ook nieuws”
Dat had moeten zijn:
“Er zijn overigens ook geruchten“
Nog wat olie op het vuur:
“Shiite, Sunni leaders in Iraq trade terrorism charges on TV”
http://www.thestate.com/mld/thestate/news/nation/11679127.htm
via, antiwar.com
De koerden willen nog steeds hun koerdische staat, de shiiten vormen het grootste deel van de “regering”, de soennieten (lees oude regering) hebben de grootse wapenopslagplaatsen en de amerikanen brengen (nog steeds) democratie.
Lijkt me een ideaal recept voor een burgeroorlog.
Some fact checking:
“Mission Accomplished” stond op een spandoek achter G.W. Bush terwijl hij een toespraak hield die uitgezonden werd, aan boord van de USS Lincoln, voor de kust van Californie (op 1 mei 2003). Bush heeft het niet gezegd, en was ver van de Perzische Golf. Er is veel gediscussieerd over de noodzaak van het gebruik van een jet fighter i.p.v. een helicopter, wie de tekst op het spandoek bedacht, en wie voor het spandoek betaalde.
Check, dat klopt de lafaard durfde op dat moment nog niet richting het Midden-Oosten.
Bush zei wel dat de oorlog over was, strekking blijft hetzelfde.
We moeten niet vergeten dat een guerilla oorlog (wat het nu is) erg lastig te winnen is. Mao vergeleek de guerilla met een vis die in het water zwom waarbij de bevolking het water is. Er zijn naar mijn weten maar 2/3 (succes?) verhalen bekend waarbij de guerilla echt verslagen is. Te weten de pascificatie van Atjeh en in zuid amerika met Argentinie en Chili ten tijde van Pinochet en Videla. Het zou erg moeilijk voor te stellen zijn dat de VS zijn handen zo vuil wil maken in Irak dat zij echt een effectieve strijd kunnen en zullen leveren tegen de guerilla. Dat is de reden dat zij de Irakezen trainen zoals ze ze nu trainen. Als bijna para-militairen. Het is erg riskant, je weet niet wie je toekomstige vrienden en vijanden zijn (zie Afghanistan met dhr. BL), maar ze kunnen niet anders.
Dat Frankrijk, Duitsland, China en Rusland tegen de oorlog waren, was met name opportunistisme en zakelijke belangen. Vervolgens maakt Rumsfeld en Bush een kapitale fout gemaakt door maar 150 000 man te sturen.