Burgerinitiatief tegen bio-industrie

uw nederige dienaarGelukkig is het dodelijk saaie non-issue ‘integratie’ eindelijk van de politieke agenda. Maar een écht belangrijk onderwerp zoals ‘milieu’ is ook tijdens deze verkiezingen (nog) geen onderwerp van debat. Misschien dat een een actie van Milieudefensie hier verandering in gaat brengen. Vandaag lanceert de milieuorganisatie namelijk de actie StopFoutVlees een burgerinitiatief om de Tweede Kamer te dwingen zich uit te spreken over de bio-industrie. Als veertigduizend mensen hun handtekening zetten, is het parlement verplicht een standpunt in te nemen over de toekomst van de veehouderij. (Trouw). Vanuit het perspectief van dierenwelzijn is dit uiteraard een prijzenswaardig initiatief en vanuit milieu-oogpunt waarschijnlijk ook wel. De bio-industrie in Nederland verschalkt immers een enorme hoeveelheid diervoer dat weer uit landen als Brazilië (soja) en Thailand (casave) wordt geïmporteerd met alle problematiek vandien. Maar als we in Europa volledig zouden overschakelen op extensieve veeteelt dan zouden we bij lange na niet over genoeg landoppervlak beschikken om in onze huidige vleesconsumptie te kunnen voorzien. De echte oplossing, hoe hard ook, lijkt dus te zitten in gewoon minder of helemaal geen vlees meer eten. Maar dat ligt politiek nogal gevoelig…

 1. 1

  Gadverdamme, geen vlees.

  Trouwens redelijk kansloze actie. De tweede kamer zal enkel het standpunt in kunnen nemen dat er gewacht moet worden op Brussel.

  Geen bio-industrie meer in Nederland? Dan importeren we dat vlees toch uit Duitsland? Lang leve het vrije verkeer van personen en bio-industrie vlees. Dan geen boeren met (niet-gesubsidieerd) werk.

 2. 2

  Ik hoop alleen dat het burgerinitiatief voldoet aan de eis:
  “Uw voorstel moet verder aan volgende regels voldoen:

  1. Uw voorstel is nieuw: de laatste twee jaar niet in de Tweede Kamer aan de orde geweest. ”

  Dat was bij de niet-rokersclub een probleem. Kan mij zo voorstellen dat dierenwelzijn en de bioindustrie ieder jaar op de agenda staan. Inclusief lange discussies over bedrijfstakken en concurrentie, uitmondend om tijdschema’s waarin de ‘leef’-ruimte per dier de helft toeneemt in 10 jaar.

  Informatie over burgerinitiatief gevonden op de Kamersite:
  http://www.tweedekamer.nl/over_de_tweede_kamer/detweedekamerhoeofwat/burgerinitiatief.jsp

 3. 3

  Niet alleen is dit vooral een EU-probleem, ook ben ik nooit zo voor wetten waarmee wij gaan proberen de democratische regering van bijvoorbeeld Brazilië beleid op te leggen.
  Verder kan ik me wel vinden in de vrij gematigde maatregelen zoals ze geformuleerd zijn op de site, maar ik blijf bang voor radicale anti-technologische ‘terug naar de natuur’ uitwassen.

 4. 5

  man oh man , wat een bs , alsof jij bepaalt wat te doen , eco-fascisisctisch gedrag. straks kan ik de demonstranten weer van mijn weiland afplukken.
  ik vreet vlees tot aan mijn dood. oplossingen zat.
  Als je tegen kernenergie bent , gebruik je toch ook geen stroom , principes zijn principes. half vegetariërs zijn een lachertje.
  Als de mens eens wat minder fokten als zijnde legkippen , kan er ook fatsoenlijk geboerd worden.
  40.000 handtekeningen om een standpunt te krijgen , nou die krijg je , welvaart gaat voor welzijn in een kapitalistische maatschappij .
  Dat weten we wel , klaag niet over de producent
  U , de consument vreet die bagger , in mijn stad (90.000 lui ) is de Mc Donalds failliet gegaan , omdat we geen troep wensen te eten.
  men kijkt de boer aan als ware het een dierenmishandelaar is en wij voeden jullie ,of heeft u geen lederen schoenen , een mooi jackje of bankstel , houdt U van toetjes of gewoon melk?
  ga lekker 4 dagen graan en tofu eten , alsof dat geen landbouwgrond , kunstmest en roundup kost. voedt je kids met olvarit en pasta
  en dan ook nog het lef hebben om tsk tsk te roepen dat er geen koetjes en lammeren in de weide staan.
  De biologische boeren die er zijn hangen van subsidies en campingovernachtingen aan elkaar.laat staan dat er grote players op die markt zijn.
  Gaat u maar hippie havelariaans verder , drink ik nog een bakkie douwe.

 5. 6

  Ik vind het wel een beetje appels met peren. Het vlees moet blijkbaar wel allemaal binnen Europa geproduceerd worden (als we in Europa volledig zouden overschakelen op extensieve veeteelt…), maar de grondstoffen voor het vlees mogen wel van buiten Europa komen (diervoer dat weer uit landen als…).

  Nu hebben we dus ook te weinig oppervlak om ons vlees in Europa te produceren concludeer ik dan. Dat is dus blijkbaar het probleem niet.

  De (pavlov)reacties laat in deze even geheel ver rechts liggen. Alleen een tip aan Siquo: Volgens de VS regels voldoet milieudefensie aan de criteria voor een terroristische organisatie. Aangezien de VN de VS-lijst gewoonlijk klakkeloos overneemt zou ik zeggen, mail je lieve vriend Bush.

 6. 7

  het concept groene slager begint zowaar bij de anglo-saxen door de rigiditeit van kommandeer en bevel structuur heen te breken (zwaar imperiaal allooi raak je niet zo maar kwijt).

  Ik kan niet precies verklaren waarom een pionier biologisch boerderij gered is door aandeeltjes te verkopen (die anders dan terug verkopen voor de zelfde prijs niet verhandelbaar zijn), .. . mischien eerder omdat broer en zus erfgenamen pas amper twintig zijn.

  Ze hebben ook al school status gekregen en zullen een schooltje oprichten om kinderen weer meer met de voedselketen vertrouwd te maken.

  10 google hits for fordhall farm

 7. 8

  @hema

  “Als de mens eens wat minder fokten als zijnde legkippen , kan er ook fatsoenlijk geboerd worden.”

  ..riep de boer met 5 koters. Heb je er wel eens bij stil gestaan dat het voor de rechtschapen boer wellicht beter boeren wordt als de bio-industrie door de regering aangepakt wordt?

 8. 9

  10 google hits for fordhall farm (Results 1 – 10 of about ((van maarliefst!! dus)) 18,200 for)

  ik ben danzij de ‘tlio’* tot de voorlopige conclusie gekomen .. .

  *org.uk – dit tot voor kort ‘the land is ours’ geheten collectief met aan het hoofd Simon Fairlie van Tinker Bubble fame was me bij mijn laatste bezoek (meer als 10 jaar geleden) aan de Britse eilanden al opgevallen, het heeft zich sinds kort besnoeid (verkort) en bescheiden tot ‘the land’ alswel zich tegelijk verbreed en is nu een tijdschrift van niet alleen wereldklasse alsookwel werelddekkend met scherp gedetailleerde en geformuleerde momentopnames over de thatcheriaanse publiek goed verhandelingen — lang niet altijd alleen maar betreurenswaardige boerenkennis en vruchtbare bodemverkwanseling natuurlijk, ambtenaren doen er goed aan gemeenschappelijke huid zo duur mogelijk te verkopen om vervolgens alle(rlei) vereiste en wettelijk verordende voorzieningen op aan te doen laten sluiten natuurlijk — alsook de onteigeningen in china en de landlozen in brazilie.

  . .. .dat het begrip lebensraum hoogstnodig en dringendst een grote schoonmaak verdient. Het heeft al weer veel te lang een nare bijsmaak gekregen. Een vogelvluchtperspektief

  Nadat keuterboertjes die een gezellig een beetje van alles hadden (amerikaans homesteadachtig en modern ‘permaculturated’) al te hals over kop de buiten- en nieuwbouwwijken ingejaagd en -gelokt waren, door hoge belastingdruk en versnippering als gevolg van bevolkingsaanwas (erfdeelkrimpkramp) en de al genoemde faktoren, en hiermee dus gekortwiekt om niet te zeggen (op lange ((agro-kill-tour typerende monokolder)) termijn gezien zeker gerechtvaardigd) gekastreerd, werd de korrektie al even buiten sporig als de oorspronkelijke vervreemding maar nu naar buiten.

  Mensen zullen zich na wat heldere (beeldrijke) vergelijkingen (zoals ik die tijdens de 3-daagse permacultuurconferentie als cinema hulpje meemaakte) niet langer in energie verslindende verstedelijking en anderzijds in dodelijke grensconflicten verstrikt laten raken.

  Zich een voorstelling van hemelse zaken maken is lastig als de (wat rijpere beelden betreft) uiterst zeldzame opnamen (sepp holzer ((kiwi en citroen op 1000 meter hoogte in oosterijk)) is al 40 jaar bezig met zaadmengsels, lichte tred en vitaliteit alsmede afwisseling uit veelvoud) ook nog eens niet makkelijk op youtube of video.google te vinden zijn omdat de makers er eerst de kosten uit proberen te verkopen, en nog lastiger als er een vreselijk afstompend en deprimerend op hoger en hoger kosten jagend media bombardement van stompzinnig foute polarizatie de revu passeert . .. en passeert . .. en nimmeraflatend blijft passeren .. . intussen zucht, kraakt, rookt en stinkt het zwaar materieel (het straalt sinds kort ook bijzonder heftig – NDU ammo anybody?) . .. terwijl een smal pad waarlangs en -aan men gerust zwaar tillen mag om de met opperbeste kompost tot enorme takeltaken in staat gestelde takken bende van beeldvorming en verbeeldingvorm verstoken blijft.

  http://www.permaculture.org.uk
  http://www.permaculture.org.uk/mm.asp?mmfile=conv2006 convergence

  Cinema Screenings
  http://www.permaculture.org.uk/convprog.htm#cs
  Global Gardener – Bill Mollison travels the globe viewing Permaculture application in the tropics, arid deserts, cool temperate climates, and cities.
  In Grave Danger of Falling Food – Another life-changing Mollison classic.
  End of Suburbia – This film blasts away all misunderstanding and complacency, and lays the reality of our situation bare for all to see.
  The Power of Community: How Cuba Survived Peak Oil – the story of the Cuban people’s hardship after they lost access to Soviet oil in the early 1990s. In their own words the people tell of their ingenuity and triumph over sudden adversity
  Richard Heinburg – Life after fossil fuels.
  Permaculture Plots
  Rainbow Valley Farm (NZ: http://www.permaculture.co.uk/mag/Articles/Rainbow_Valley.html
  Tinkers Bubble
  Garden in a Night
  Strawbale Building (Ben Law – 1250 google hits for “ben law” strawbale – get the book and movie of the woodsman who (as a lone exception to the rule) got permission to build in the woods and did so with materials found close to home for only 23.000 Pounds in total) http://www.strawbale-building.co.uk/index.php?page=pictures – 22k

  http://wwww.krameterhof.at
  http://www.wikiservice.at/buecher/wiki.cgi?SeppHolzer
  http://medic.heim.at/seppholzer.htm
  http://www.learn-line.nrw.de/angebote/agenda21/archiv/03/11/SeppHolzer.htm

  http://www.tlio.org.uk/chapter7

 9. 10

  10 google hits for fordhall farm (Results 1 – 10 of about ((van maarliefst in dit geval omdat ze mazzelden met eskalerende aantallen reakties naar/via steeds grotere media die op dergelijke maten van populariteit ingevlogen en afgedoken komen)) 18,200)

 10. 15

  IPM . ik heb 5 koters , en ruimte zat hiero.
  Die van mij zijn al bijna volwassen , en boeren hebben grote gezinnen , oma had er 11 dus we zijn al aan het downsizen. nu jullie nog.
  Tevens wens ik autonoom ( pensioen , verzorging e.d. ) te blijven , mijn vertrouwen in de regering is niet zo groot, dat zit in de genen van iedere agrariër.

  ik wordt later liever opgevangen door mijn familie dan een vage oekraïnse verpleegster met een pampers om mijn billen.
  De regering pakt de bio industrie niet aan, die heeft juist alle ruimte ervoor gecreëerd. biznizz.
  Het gaat mij er om dat vlees niet het probleem is maar de consument. we hebben er teveel van en ze zijn onwetend.
  die krijgt men niet overstag totdat de prijs op het zelfde nivo komt te liggen.

  Een overheid die het volk moet voorlichten wat goede voeding is , hoe je moet oversteken of geen alcohol moet drinken is een teken dat het volk dom is , dat de educatie thuis en op school in slechte staat verkeerd.
  Daar krijg ik dus vrije uitloopkippevel van .

 11. 17

  @hema voor het eerst in lange tijd ben ik het welhaast helemaal met je eens. Mooi toch dat via zo’n initiatief dit onderwerp weer eens op de kaart gezet wordt? Ik vind een gezonde agrarische sector een voorwaarde voor beschaving en wordt dus altijd erg blij van elke actie waardoor misstanden onder de aandacht van het publiek gebracht worden.

  verder veel suces toegewenst met downsizen ;)