Burgerforum, zin of onzin?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Het zal veel mensen misschien ontgaan zijn, maar het burgerforum is inmiddels van start gegaan.

Afgelopen dagen hebben 50,000 Nederlanders een brief ontvangen waarin hen werd gevraagd mee te doen aan dit experiment waarin ons huidige kiesstelsel onder de loep wordt genomen. Uit de groep mensen die dit interessant lijkt worden er vervolgens 140 uitgeloot die daadwerkelijk zitting gaan nemen in dit forum.
Ik hoor u denken: “D’66!”, en inderdaad, dat is dan ook de bron van dit voorstel. Dat het daadwerkelijk is uitgevoerd mag een wonder heten, maar goed.

Wat ik me afvraag: Hebben we niet al een burgerforum, de Tweede Kamer geheten? Of staan de mensen die daar zitten nu zover af van de burger dat ze deze constructie niet vreemd vinden?

Door burgers gekozen burgers loten 140 burgers uit de bevolking om hen “democratisch” advies te laten geven?

Reacties (6)

#1 Mark

Ik weet niet of het zin heeft om burgers over bestuurlijke vernieuwing te laten praten.

Ik zou wel voor een soort orgaan zijn dat adviesrecht aan de regering heeft. Dan denk ik aan bv. de oorlog in Irak, waar volgens mij de meeste burgers tegen waren, maar waar de regering wel aan heeft deelgenomen. Als dit nieuwe orgaan het advies uitvaardigt niet te gaan, dan is het tenminste duidelijk dat de politiek tegen het volk in gaat. Dat is munitie voor oppositiepartijen die dan weer kunnen proberen iets aan de situatie te doen.

  • Volgende discussie
#2 Joost

Maar wat heeft democratie dan nog voor zin? Ik begrijp dat een regering af en toe dingen moet beslissen die onpopulair zijn.

Misschien is het idee van een rode kaart aan de regering d.m.v. een miljoen handtekeningen (ofzo) en zo nieuwe verkiezingen af te dwingen een beter idee.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 micha

Briljant. Hoe hou je de partij uit de gevarenzone. We kiezen random 50.000 nederlanders. Uit deze groep halen we degene die het hardst roepen en loten daar nog eens 140 mensen uit. Die mogen dan waarschijnlijk op basis van voorbeelden gaan praten met/luisteren naar anderen.

Dan gaan we wellicht net als canada een referendum houden met een drempel van maar 60%. Dan wordt dit wellicht niet gehaald, net als in canada, en dan is het plan van tafel. D66: Dan heeft Den Haag het geprobeerd.

Het kan ook gehaald worden en een ramp worden door verschillende redenen b.v. een slecht uitvoering. D66: kijk niet naar ons, het was de wil van het volk

Het kan gehaald worden en het werkt. D66: goed van ons.

Wellicht een wat zwarte kijk maar waar kiezen we nu eigenlijk die vertegenwoordigers voor als ze het via random selectie uitbesteden.

Voorstel: waarom kiezen we totaal niet meer maar laten de beide kamers, gemeentebesturen en burgemeesters niet allemaal random kiezen. Zit je ook niet meer met dat zieltjes winnen voor de volgende ronde. Wellicht dat er dan echt wat verandert.

Dit vindt ik persoonlijk wel een leuke. We zijn een koninkrijk, laten we dat eens als voordeel gebruiken. Elke zetel is in principe voor de koning/koningin als deze niet via stemmen door het volk aan een partij wordt gegeven. Dan krijgen we eens de echte omvang van de steun voor de partijen te zien en hebben we een vangnet tegen het onbestuurbaar worden van het land.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 teun de roo

ja ik heb ook een brief gekregen,en heb me aan gemeld,en ben naar de bijeenkomst gegaan in zwolle.

Het is een begin om de burgers, bij de politiek te betrekken en ik zal er best aan mee willen doen om dat ik er in geloof.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Joost

Interessant. Denk je dat je een kans maakt om bij de laatste 140 te komen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Michelle

Ook ik heb een brief gekregen, en zal 9 maart naar de bijeenkomst gaan. Ik ben zeker van plan me aan te melden, omdat ik vind dat je van zo’n kans gebruik moet maken, en dat het ondankbaar is wanneer je het niet doet. Ik heb gehoord dat het niet leeft onder de jongeren: ik hoop het, des te meer kans heb ik :)

  • Vorige discussie