1. 8

  Rembrandt: Eerdmans en Pastors zijn beslist intelligent, dus dat gaat in elk geval niet helemáál op. Pastors heeft zich zelfs een Rotterdams accent aangemeten terwijl vlakbij Nijmegen op dezelfde middelbare school zat als ik…

 2. 13

  En dit soort mensen komt echt alleen in nederland voor mensen! Echt waar! En niet bij andere partijen, echt niet! Nee echt waar!

  Nu ja, een correctie, ten tijde van Fortuijn werden er ook mensen voor de camera gehaald die het gewenste beeld moesten bevestigen: achterlijke bekrompen racistische sukkels.
  Die mensen hebben na Fortuyn op de PvdA en op de SP gestemd, maar toen zag je dat soort interviews opeens niet meer. Gek he?

  Tot nu dan, want op Wilders stemmen alleen achterlijke bekrompen racistische sukkels. Nietwaar?

  Zo, dat is ook weer benoemd. Next.

 3. 15

  @TRS Wilders kan hoog springen en veel praten, de aanhagers kunnen veel praten en 9% in getal voor Wilders stemmen, de media kunnen veel quatsch en herrie neerzetten, het resultaat is er. Niet mijn resultaat, maar wel hun resultaat. Goed, en er is werk aan de winkel. Achteraf zeuren en mekkeren zou ik niet meer doen dus. Als hullie het doen, niet op reageren.

  trst

 4. 18

  Ha, d’r is nog steeds een Aldi in de Vastenavondkamp. Een burgerlijk wijkje, voor iemand denkt dat hier het volkse element werd aangesproken.

  Overigens werd er veel op Marijnissen gestemd in Oss. Toeval?

 5. 19

  Limburgers zijn toch gewoon Duitsers. Oops weer een Godwin.

  Ik heb net Godwin aan mijn Firefox 2.0 dutch dictionary toegevoegd, echt geweldig :)

 6. 20

  Het rare is, het filmpje is gedeeltelijk gemaakt voor de Aldi, een plek die een grote aantrekkingskracht uitoefent op volksvreemde elementen. Maar ik heb er op de achtergrond geen een voorbij zien komen.

  Plaats hier ook uw obligate grap over ‘goed Nederlands spreken’.

 7. 23

  Geert zijn coup geeft ook een leuk effect, zijn eigen kleur komt er doorheen en dit zorgt voor het bekende kleurrijke effect op tv, waardoor ik het idee krijg dat ik naar een clown zit te kijken.

 8. 24

  Jongens, er is hoop voor Godwins. Ik heb Venloose roots en weet dat ze aan een ding meer een hekel hebben dan aan ‘buitenlanders’. En dat zijn Duitsers.

 9. 26

  @ EVH

  Ik betwijfel het. Duitsers zijn voor Venlo als wat Hispanics zijn voor LA en andere Amerikaanse steden. Zonder hen spat de plaatselijke economie uit elkaar. Die hekel aan Duitsers zal dus wel meevallen.

 10. 29

  “Duitsers zijn net als U en ik, soms onaangenaam maar in de regel gewoon mens.”

  Hoho, daarvan hoef je me niet te overtuigen Larie, niet zo de schoolmeester uithangen. Ik bedoel, sommige van mijn beste vrienden zijn Duitser. Ik verwoord alleen maar even mijn roots in rauwe vorm. Ik vermoed alleen maar dat je als Duitser grotere risco’s loopt in Venlo dan als Marokkaan.

 11. 30

  Roots, tja..no offence ment btw. Stoor me wat aan de term “duitsers” in deze context that’s all. U bent wel ok dacht ik en ik ben Geen schoolmeesterwijzndevinger..een leerling tot den dood, dat ben ik..opstaan met vragende ogen.

 12. 31

  Kumse in de stad en wat zuuse? Pruuse!

  Anyway, Hollanders zijn er ook niet echt welkom. Wat dat betreft verbaasde me het een beetje dat het “ech Venloos maedje” dat aan het begin werd geïnterviewd zo op haar Hollandse roots stond.

 13. 32

  @TRS 16 Waar 13 op leek: boze buurman Wildersstemmer (jij) scheldt en draaft ook nu nog door, zelfs na gunstig resultaat. Is niet nodig, draagt niks meer bij, was mijn reply. Foute reply vermoed ik nu. Je bedoelde: “het klootjesvolk zit echt niet alleen bij Wilders” ? Dat is zeker zo.

 14. 33

  @mescaline

  1. ik heb niet op Wilders gestemd
  2. waarom neem je dat zo maar aan?
  3. ik draaf niet door maar merk op hoe de media selectief omgaan met het inzetten van het demoniseringsmiddel: dezelfde mensen stemmen ook PvdA en SP maar die filmpjes krijg je nooit te zien op tv, gek he?
  4. het antwoord op je vraag had ik al gegeven

 15. 36

  TRS heeft gelijk. Wat Wildersverweten wordt kun je ook de SP verwijten.
  Zo werd dit weekend nog, op last van Marijnissen, een afbeelding van Mao van de site van ROOD (jongeren van de SP) gehaald. Zou Wilders een hakenkruis op zijn site hebben staan dan zou de wereld te klein zijn, sterker nog, de roep om een verbod van de partij zopu hebben geklonken. Nu echter niets.
  Wat te denken van de Israelische burgerslachtoffers bij aanslagen in de bezette gebieden. Die werden door Meulenbelt vaak met een “eigen schuld”begroet.
  Marijnissen’s verklaring over Hezbollah als de verzetstrijders uit Libanon.
  Wat te denken van de massale toetreding van de Internationale Socialisten tot de SP vorig jaar november ?

  Men doet of dit alles onbetekenend is, maar als Wilders een stemmer heeft die zegt genoeg te hebben van de overlast van buitenlanders, dan is dat kennelijk reden genoeg om over bruin Venlo te spreken.

 16. 38

  Die dame en heer voor de Aldi in de Vastenavondkamp waren geen Limburgers (‘import’ dus, en daardoor op zichzelf ook al weer niet erg geliefd door Venlonaren) dus die tellen alvast niet mee met die 20 tot 25 procent.

 17. 39

  Het is blijkbaar maar moeilijk toe te geven dat de achterban van Wilders, net als die van Pim, uit achterlijk Tokkie-volk bestaat. De krampachtige pogingen om dit ook bij andere partijen aanwezig te bestempelen, doen komisch aan. Het zijn juist de notoire niet-stemmers (nu 50% van de Wilders stemmers) die rechtse populisten steunen. Laag opgeleid volk die denkt dat hun positie de schuld is van buitenlanders en dat als die zijn opgerot hun bestaan wel zal verbeteren. Ook geloven ze in sprookjes zoals dat verhaal dat Marokkanen zo maar hier heen komen en dan hun hele familie mee kunnen nemen en dat die dan geld krijgen. Hoe dom kan je zijn. Hoe achterlijk dit volk is blijkt wel dat hun aanhang er niet voor schroomt om er Marijnissen en Meulenbelt er bij te halen. Wat heir mee wordt betoogd is een groot raadsel. Meneer Tim, u maag zeggen wat u wilt, maar doe het alstublieft niet hier. Zoek wat VMBO-vollk om tegen aan te praten. U kunt ze vinden voor de plaatseli9jke supermarkt, voor zover deze dan van de Aldi-keten is dan.

 18. 40

  En dat het door mij gesignaleerde gedrag van de media het door hen gewenste effect heeft wordt keer op keer bewezen door ALO.

  @mescaline

  No offence intended? None taken.

 19. 44

  Tja..Socialisme is een maatschappijvorm gebaseerd op gelijkheid, sociale rechtvaardigheid en solidariteit lees ik net in de wiki, zijn er nog andere vormen van socialisme die hier anders tegen aan kijken ?

 20. 46

  @Pelayo
  Hoe kom je erbij dat ik een socialist ben?

  De in de jaren zestig zo gekoesterde coöperatie tussen studenten en arbeiders werd in de jaren 70 al reeds verstoord door de constatering van de FNV dat een grot gedeelte van haar leden een abonnement op de Telgraaf had. Vanaf de zomer van 2004 heeft Wouter Bos de boodschap verkondigd dat hij de onderkant van de samenleving niet meer zou ondersteuning omdat in zijn overtuiging de middenklasse dit niet meer wenste te betalen. Ook GroenLinks is veel liberaler geworden de laatste tijd dan menigeen blijkbaar door heeft.

  ‘Je mag zeggen, wat je wilt, wat je denkt, vrijheid van meningsuiting enzovoorts.’. En net als in de jaren 70 toen de welvaart de auto bracht en de Cash en Carry en later de AH de middenstand wegvaagde. Net als toen onder leiding van Wiegel en de Telegraaf den Uyl de schuld kreeg omdat hij gratis WW weggaf aan de Surinamer. Op dezelfde wijze wordt de schuld van alle ellende gewenteld op de buitenlanders.

  Je mag zeggen wat h=je wilt en dus knikker je asielzoekers, illegalen, allochtonen en islamieten op 1 hoop, tezamen met criminelen. Je schoffeert ze door te spreken over achterlijke cultuur, over tsunami’s. Je vergelijkt ze met nazi’s en je prevelt hardop de belijdenis van het fascisme, dat dicteert dat de enen cultuur beter is dan de andere en dat je op grond van cultuur kan beoordelen.

  Maar o wee, als je zelf gaat generaliseren, als je spreekt van Tokkies, debielen, racisten en xenofoben. Als je mensen aanspreekt op hun eigen wijze. Dan zijn de rapen gaar. Dan heb je in een paar minuten een groot aantal reacties.

  Socialist ben ik niet, ik stem GL op grond van liberale overwegingen. En dat de laagopgeleiden, die volgens onderzoek de aanhang van Pim en Wilders vormen, voor een groot gedeelte de dupe van het rechtse beleid geworden zijn, kan ik echt niet van wakker liggen. Het financiële voordeel komt bij mij terecht. Minachting voor laagopgeleiden heb ik niet. Wel voor mensen die zich racistisch uiten, zoals in het filmpje. En voor de mensen die ze verdedigen.

 21. 47

  ik ken mensen met 2 titels voor hun naam die op Wilders gestemd bleken te hebben… en ook mensen van soortgelijk opleidingsnivo die er over dachten en die ik heb kunnen “ompraten”… over vmbo gesproken….

 22. 48

  @Larie,
  de link tussen VMBO en Aldi slaat natuurlijk nergens op dat weet ik ook wel. Veel van wat ik zeg in deze zaken slaat nergens op. Ik doe alleen precies hetzelfde als de mensen in het filmpje en wat Theo deed en Pim en Marco en Geert en Rita en…

  Dat komt naar over, ik doe dat bewust want wat Geert en Rita en Pim en …komen naar bij mij over.

  Spiegelen. Irritant is dat.

 23. 51

  Het spijt me voor je, maar er is ook onderzoek die het tegendeel aangeeft. En dat dat klopt kan je prima in het filmpje zien. Dit slaat natuurlijk nergens op, maar niets is makkelijk (en irritant) als generaliseren. Die mensen in het filmpje mogen dat natuurlijk wel.

 24. 52

  ALO, je hebt blijkbaar niets begrepen van de discussie. Lees nog eens na wat ik schreef. Niemand heeft beweerd dat wat die mensen in het filmpje zeiden ok is. Jouw reactie is een typische pavlov reactie. Bovendien generaliseer jij door je stelling dat de mensen in het filmpje representatief zouden zijn. En daarmee toon je aan dat de methode van de media effectief is.

 25. 53

  Ik geloof dat de generalisatie met de hoogedele hoofdredacteur in reactie #2 begon. Daarna is het nooit meer goedgekomen met deze draad.

 26. 54

  @TRS
  Natuurlijk heb ik er niets van begrepen en jij alles. Hoe kan ik zo dom zijn dat iedere keer weer te vergeten. Of zou daar een verklaring voor zijn….

 27. 56

  Of er zijn mensen die nog steeds niet begrijpen, zelfs als je het al 2 of meer keer hebt uitgelegd: De aanhang van Pim en Geert generaliseert en als je dat terug doet, doet het zeer.

  Arrogant zeker, maar dat mag ook wel als je dat tokkievolk aan het woord hoort.

 28. 57

  Niet verder kijken dan je neus lang is? Eendimensionaliteit vanwege de eenvoud waarderen? Teveel drugsgebruik in de jaren zestig? Chronisch gebrek aan Scarlett Johansson?

 29. 58

  @ALO

  Ook deze reactie begreep je dus weer niet.

  Mijn oorspronkelijke opmerking had betrekking op het gedrag van de media. Jij begint vervolgens een tirade alsof hier de uitspraken van de mensen in het filmpje goedgepraat zouden worden. Daar is nergens sprake van geweest.
  Dat je vervolgens jouw tirade probeert te relativeren met opmerkingen in de trand van “zou mogen wel, maar als ik” vind ik nogal kinderachtig.

 30. 59

  @Pelayo, Babyboom generatie arrogantie? Drugsgebruik… Hoeveel cm is uw neus de afgelopen 5 minuten langer geworden?:

  [IMG]http://img153.imageshack.us/img153/2059/pinochiotm8.gif[/IMG]

 31. 60

  Over bruin gesproken ja. Tis wat. Maar om hier nou maar meteen te gaan lopen stigmatiseren of generaliseren? Vind ik niet passen,..doe ik dus niet aan mee,..bovendien is het mooi weer buiten hoewel,.. het begint wat te betrekken nu. Want ik krijg de indruk dat men ”Wilders- stemmers” maar in 2 typen wenst in te delen hè? Ruwweg door de bank genomen.

  Aan de ene kant de Jacobus Toeten zeg maar,..de financiers,..die op miljonairsbeurzen rondhorzelen en liters kaviaar met een trechter in hun vette monumentale plofkoppen klokken. Terwijl hun perkamenten wijven opscheppen over de kliko’s tjokvol afgezogen vet bij Schoemacher en over de allerlaatste uitgestorven diersoorten die om hun grauwe kadavers slobberen.

  Of de niet opgeleide ”Dirk- achtige” figuur (meestal Hagenezen) die om 2 uur ’s middags onverstaanbaar whawhawhawhawha- kankerend uit z’n nest rochelt en wiens énige sociale bijdrage eruit bestaat door met vrouwtje en vechthond de groenteboer met wijsvinger benadrukkend toe te bijten: ”Denk erom,… géén afkokers!,..anders trek ik je kop d’r af”. Die na wat kneukfilms te hebben bekeken 1,5 krat bier (huismerk) naar binnen werkt en eindigt bij ”shoarma Nazareth” alwaar hij een dieet van 4 broodjes ”van die kankershoarma” naar binnen schrokt. ”Weet je wat je doet Achmed,..pleur alles maar in één groot kankerbakkie,..O en denk erom,.. dat je niet nog één keer van die kankersla d’r in doet!… want ik had gisteren nog zó gezegd mét zonder die kankersla d’r in!,.. begrepuh!”

  Mag wel wat genuanceerder allemaal vind ik.
  En zeker uitkijken met overdrijven.
  Anders slaan we door en treedt verruwing op.

  ‘Tis al erg genoeg zo.

 32. 63

  @Yev

  Jacobus en Dirk lijken me allebei wel aardig gezelschap.

  Maar serieus: heel veel nieuw rechts-stemmers die ik ben tegen gekomen zijn typische stads-middenstanders: winkeliers die het zat zijn dat hun straat vier keer per jaar wordt opengebroken, hun klanten om de hoek worden beroofd, dat hun wijken verloederen, dat zij leeggestolen worden door mini-gangsta’s.

  Ontevredenen, jawel, maar zij zijn dat geworden door hun ervaringen in de frontlinie.

 33. 65

  In Rondom 10 gaf één van zijn kiezers hem 4 jaar om “alle onaangepaste mensen er uit te werken”. Dat was volgens mij een buschauffeur, in de frontlinie neem ik aan. Mensen die geen gehoor krijgen bij de ‘oude’ partijen. Echter een andere gast (ook uit de frontlinie) liet al weten dat ze ook na herhaaldelijk contact zoeken met Wilders geen gehoor kreeg. Ik denk dat veel van die kiezers denken dat Wilders hun lokale problemen op gaat lossen en dat lijkt mij zeer onwaarschijnlijk.

 34. 66

  Nee natuurlijk gaat Wilders dat niet oplossen:
  1. omdat hij niet in de regering komt
  2. zelfs als dat wel het geval zou zijn hij geen meerderheid zou hebben
  3. er geen m.i. helemaal oplossingen zijn op KT/MT, dat punt zijn we al lang gepasseerd

 35. 70

  nou de solidariteit met mensen die met al 20 jaar gestaag hoger oplaaiende want onbegrepen en dus onopgeloste kultuurverschil problemen is hier ver te zoeken.

  YP (#60) is wel grappig maar ook enigszins pathetisch om eerst de beest uit te hangen en zichzelf dan een standje te geven. Wat ik vooral bezwaarlijk vind over dit soort gein (die ik zelf overigens ook bewijsbaar geneigd ben geweest de met teveel beton omringde loonlaaghoudende werkloze die moslimhaat spuit voor te schotelen) is dat er niet gepoogd word op de blinde vlekken van beide betrokken blokken tegelijk te wijzen, of in ieder geval binnen 1 alinea. Mijn uitvoering kwam me helaas niet op bijsterend veel bijval laat staan bijstand te staan maar ik denk dat de formule goed is. Alchemisten volhardden ook in een telkens mislukkende methode omdat ze niet precies wisten hoelaat het window of opp. open ging.

 36. 71

  Tim 36 schrijft.

  “Wat te denken van de massale toetreding van de Internationale Socialisten tot de SP vorig jaar november ?”

  Je bedoelt dat clubje studenten uit A’dam wat hooguit 150 leden telt. Alsof de zetelwinst voor de SP daarvan afhankelijk is.

 37. 72

  Ja, die bedoel ik. Ik beschouw ze echter niet als de oorzaak van de zetelwinst van de SP.
  Ik wilde daarmee aangeven dat ook een deel van de SP-leden uit onverdraagzame types bestaat die je op gelijke hoogte met de racistische kaalkopjes kunt zetten.
  Maar blijkbaar mag de SP dat.
  In april 2004 was er een aanslag van een zelfmoordterrorist in de bezette gebieden op een moeder met twee kinderen.
  De reactie van Anja Meulenbelt (Sp-senator) was: Eigen schuld. Wie zich vestigt in de bezette gebieden weet dat dit het risico is. Het zijn vreselijke ouders die hun kinderen aan deze risico’s blootstellen.
  Ik heb hierop gereageerd. De tekst werd aangepast. (En mijn comment verwijderd)
  Maar niemand die ziet wat voor vreselijke types binnen de SP rondlopen.
  Ook dat dwepen met Mao. Het staat op een lager pitje, omdat de partij salonfähig gemaakt moet worden. Maar onderhuids is de bewondering voor deze massamoordenaar nog aanwezig. Zoals bij Renske Leyten

 38. 73

  @tim

  http://therealshowstopper.wordpress.com/2006/11/27/picture-this-14/

  :-)

  Verder: Meulenbelt is een snel radicaliserende hypocriet. Ze beschuldigt anderen van discriminatie maar discrimineert voortdurend zelf (oa. mannen het in het algemeen, en witte autochtone mannen in het bijzonder zijn een geliefd doelwit). Ze roept dat DE islam niet bestaat maar doet vervolgens allerlei uitspraken over hoe goed en vredelievend en emancipatorisch DE islam wel niet is. En als ze gewezen wordt op haar hypocriete gedrag gaat ze roepen dat die kritiek geen zinvolle bijdrage levert aan de discussie. HA!

 39. 74

  Tim 72 schrijft.

  “Ik wilde daarmee aangeven dat ook een deel van de SP-leden uit onverdraagzame types bestaat die je op gelijke hoogte met de racistische kaalkopjes kunt zetten.”

  Het lijkt een nogal aprte stellingname om internationale socialisten op gelijke hoogte kunt zetten met racistische kaalkopjes ,maar als je die stelling kunt verdedigen hoor ik het graag. Ik heb meer het idee dat deze studenten een nogal anti-kaptalistisch wereldbeeld aanhangen en bij een anti-oorlogsdemosntratie meelopen. Gezien het aantal IS ers binnen de SP lijkt hun invloed mijnsinziens nogal mee te vallen. Volgens mij diende het samengaan meer een verkapt stemadvies uit te gaan voor de IS aanhang.

  Tim schrijft verder
  ‘ Ook dat dwepen met Mao.’

  En deze stelling gestoeld op jaren ervaring binnen de SP
  op regionaal danwel nationaal niveau of spreekt de onderbuik?

 40. 75

  @ Piet
  Had link niet eens geopend, comments niet gelezen,..alleen scrollend ALO # 39 over tokkies. Dacht meteen aan typetje Dirk en een snuiter die ik ooit in Den Haag ”mocht” waarnemen. En Freek (de Jonge) op de miljonairsbeurs. Gewoon wat losse kreten en stukjes in Word gesmeed tot wat idiote typeringen mezelf incluis. Meer niet. Je ziet het/ zoekt er misschien te zwaar/veel (achter).

  Verklaring?
  Ja weet jij het?

 41. 76

  Beste salonsocialist, ik ben jarenlang lid geweest van de SP. Al in de tijd dat we met de Tribune langs de deur gingen om het contact met de mensen in de wijk aan te halen. In die tijd waren er ook scholingsavonden waarin het dialectisch materialisme centraal stond.
  Het centralisme van het Oostblok werd weliswaar afgewezen, maar was nog altijd superieur aan de verderfelijke ideologie van het Westen dat uiteindelijk haar eigen graf zou graven.
  SPérs wilden daar kennelijk niet op wachten.
  Toen ik echter in 1976 nogal wat contacten met mensen in Tsjechoslowakije en DDR kreeg. gingen mijn ogen open.
  Binnen de SP was er echter geen ruimte voor kritiek. Zelfs tot diep in de jaren 80 heeft men gedweept met de boeren- en arbeidersstaat DDR. Men wist toen heel goed wat voor onmenselijke regimes daar de dienst uitmaakten. Maar men sloot bewust de ogen.
  Nu doet men dat weer. Kijk maar wat er gaande is in Libanon.

 42. 77

  Tim,

  Bedankt voor je gedeelde ervaringen binnen de SP.
  Het zwat-wit denken waar menigeen zich schuldig aan maakt is natuurlijk nooit goed. 1976 was echter de tijd dat de koude oorlog nog in volle gang was. Mogelijk dat dat een verklaring geweest zou kunnen zijn. Het gedweep waar jij over spreekt is ‘tot diep in de jaren 80’
  Nu echter is het anno 2006. Analoog daaraan sluit men volgens jouw nu de ogen inzake Libanon. Laat ik voorop stellen dat ik Meulenbelt niet het meest genuanceerd hoor spreken over het MO conflict. Wat betreft de IS. Die ken ik een stuk beter dan de SP aangezien ik eveneens sympatiseerde met een te ver doorgeschoten kapitalistisch wereldbeeld. Gezien de complexheid van de huidige westerse maatschappij lijkt het mij vrijwel onmogelijk om het kaptialisme geheel in de ban te doen. Dat wil echter niet zeggen dat zij geen kennis hadden van bepaalde maatschappelijke onderwerpen. Alleen al vanuit dat punt schat ik hen hoger in dan racistische kaalkopjes waarover je het had.