Brief aan de VVD

BRIEF - Beste VVD’ers,

Als een konijn uit de hoge hoed was daar afgelopen week ineens het sociaal akkoord. Werkgevers blij, werknemers blij, kabinet blij, oppositie niet al te boos. Als het de belangrijkste taak is van de minister-president om de boel bijeen te houden, dan heeft Rutte het goed gedaan. Toch staan jullie bij de VVD niet massaal te juichen. De JOVD wil de hele tent zelfs het liefst afzinken.

Dat komt doordat Rutte’s doel om de regering op de rit houden, verschilt met dat van de VVD om bij de volgende verkiezingen weer zoveel mogelijk stemmen te halen. Die spanning is er natuurlijk tussen iedere premier en zijn partij, maar Rutte toont zich zó flexibel (of ruggengraatloos; perspectief doet een hoop) om zijn doel te halen, dat hij de beloftes vergeet die hij de VVD-stemmer heeft gedaan.

Rutte sluit noodgedwongen zóveel akkoordjes en compromisjes dat de media er inmiddels sport van hebben gemaakt om voor ieder akkoord zo veel mogelijk bijnamen te bedenken. Er was het lenteakkoord vs Kunduzakkoord (vs kontneukakkoord), er was het Oranjeakkoord vs helemaal geen akkoord en nu is er het polderakkoord vs sociaalakkoord vs Mondriaanakkoord vs bezweerakkoord (mijn persoonlijke favoriet).

Zoals Rutte goed lijkt te beseffen, is het erg lastig om als politicus daadwerkelijk invloed uit te oefenen op de economie. De economie golft nu eenmaal op en neer. De politiek kan die beweging hooguit wat versnellen of vertragen, maar zeker niet keren. Je kunt wel een paar bezuinigingen schrappen in de hoop dat heel Nederland een HD tv gaat kopen, maar als vervolgens Spanje omvalt, gaat dat mooi niet door.

Rutte lijkt zich dan ook te hebben voorgenomen om de golf dan maar zo gezellig mogelijk uit te rijden. Een beetje pappen, een beetje nathouden, af en toe een kwinkslag en met een grote grijns verkondigen dat we niet zo moeten somberen. Iedereen mag meepraten en voor je het weet schijnt de zon weer. Dan blijkt dat we allemaal nog steeds leven en dat Rutte ons door de crisis heeft heen geloodst. Wat een leider!

Ironisch genoeg is de enige echt verliezer van deze strategie, de VVD. Want terwijl Rutte zichzelf nog kan verkopen als pragmatische leider, is de VVD gewoon een partij die niet doen wat ze tijdens de verkiezingen beloven. De opvallendste kritiek op het akkoord kwam dan ook niet vanuit de oppositie, maar vanuit jullie. Nota bene bij monde van minister Edith Schippers. Het wordt de komende tijd dus spannend of het Rutte lukt om behalve zijn tegenstanders, ook zijn eigen achterban te vriend te houden. Smullen!

Groeten,

Boudewijn.

 1. 1

  Tegen de tijd dat er weer verkiezingen zijn, doet de VVD (en andere partijen) weer wat loze beloftes en een aanzienlijk deel van hun achterban tuimt er toch gewoon weer met open ogen in. Behalve dat de gemiddelde kiezer niet bijster intelligent is, is ze ook nog eens zo vergeetachtig als de neten.

 2. 2

  @1: Met dank aan alle stemwijzers op internet waardoor veel van die sukkels ook nog denken te weten op wie ze stemmen op basis van een 20-tal kleutervragen.

 3. 4

  De economie golft niet “nu eenmaal op en neer”

  Dan kan je daadwerkelijk invloed op uitoefenen. Kijk maar naar het effect van het regeerakkoord.
  Uiteraard, Nederland ligt niet op een eiland en de omgeving heeft dus invloed. Maar Nederland heeft ook invloed op de omgeving.

  Wat nu als Nederland besloten had dat een 3% tekort middenin een crisis misschien niet zo’n probleem was en in Europa in het kamp van de rekkelijken had plaatsgenomen. Of als de minister van Financien was gaan pleiten voor een lagere rente van de ECB of losser geld. Ja, een centrale bank is onafhankelijk, maar opereert niet in een vacuüm….

 4. 5

  Ik heb net een HD tv gekocht en ik moet zeggen, de grijns van Rutte komt een stuk beter over. Nu nog een echte HD visie zonder stekker of afstandsbediening.

 5. 6

  “De economie golft nu eenmaal op en neer.”

  Dit soort afhankelijke mentaliteit is nou juist een van de grote oorzaken van de huidige crisis. “De economie” in objectieve zin bestaat niet. De omgeving beïnvloed de mens, maar in grote mate vormt de mens de omgeving en “de economie” als sociale interactie tussen groepen mensen zeker.

  “De markten” bestaan niet. Economische groei komt door innovatie. Het oude gaat onvermijdelijk op termijn kapot en het nieuwe neemt de plaats in.

 6. 7

  In 2012 bedroeg de overheidsschuld € 427,5 mld. (71,2% bbp) en het bbp € 600,6 mld. Het bbp groeit volgens het CEP 2013 in 2013 met slechts 1,19% naar € 610 mld. Om de schuldratio 2013 op 71,2% te houden mag het tekort maar met € 6,7 mld. of 1,1% bbp stijgen tot € 434,2 mld. De overheidsschuld stijgt echter volgens het CEP 2013 naar € 451 mld, dus 16,8 mld. meer.

  Waar die 3% norm onder de huidige omstandigheden op slaat kan de JOVD misschien even uitleggen? [antwoord onder aanname 60% schuldratio en 5% groei bbp. Maar dan is vervolg vraag:wat is dan de relevantie?]

 7. 8

  Nu VVD’er Bolkestein een tijdbommetje onder EU en euro heeft gelegd, neemt onze regering even afstand van de Brusselse euro drie procent’s norm.
  Wij waren altijd al een pragmatisch volk, onze Britse bondgenoten in de tachtigjarige oorlog, hadden er begrip voor dat wij die oorlog financierden door de Spanjaarden kruit en kogels te verkopen.
  Toch blijft het opvallend dat de Nederlandse media de Duitse anti euro partij doodzwijgen, ondanks dat 25 % van de Duitsers daar op lijkt te gaan stemmen.

 8. 9

  @objectief

  “‘Wij waren altijd al een pragmatisch volk, onze Britse bondgenoten in de tachtigjarige oorlog, hadden er begrip voor dat wij die oorlog financierden door de Spanjaarden kruit en kogels te verkopen””

  Waar haal je dat vandaan? kwam het geld niet meer van zeeroverij en plunderingen?

 9. 10

  @9:
  Vermoed uit C.V. Wedgwood, ‘The thirty years war’, 1938, 1957, Harmondsworth, maar om zeker te zijn zou ik het moeten nakijken.
  Het feit zelf staat niet ter discussie.
  Zeeroverij was er overigens niet, volgens de wetten van die tijd was piraterij in oorlogstijd legaal: ‘kaperbrieven’.
  Plunderingen, zou het niet weten.