1. 4

  O, wat vreselijk uitgekiend. Die aanzegging moest er wel komen, gezien de uitspraak van het VVD-congres. Ze had toen meteen aan d’r stutten kunnen trekken, want dat was in feite al een ultimatum.
  Nu wachten op de volgende zet van Rita en haar campagneteam.
  Hopelijk doet het jargon zijn werk: van lid Verdonk naar fractie Verdonk naar nul Verdonk. Ik vrees dat het anders zal gaan, wat jammer zal zijn voor de persoon Wilders. Menig kiezer zal denken in Verdonk wel een fatsoenlijk politicus te hebben die hetzelfde gedachtengoed vertegenwoordigt. Da’s niet zo best.

 2. 7

  Wat een Calimerogedrag was het weer. Eerst het bestuur en Rutte overal de schuld van geven, terwijl er maar een niet tot een compromis bereid was: Bovendien zegt ze niets bij het overleg, maar holt ze naar de studio om daar te vertellen dat ze haar lidmaatschap opzegt. Dan geeft voorzitter Van Zanen een reactie en dan heeft ‘ie niet duidelijk genoeg gezegd dat ‘ie teleurgesteld is. Een opportunistische jankerd, dat is ze.

 3. 8

  @Eric, #7:
  Ach kom, het hele gedoe is vooropgezet door La Verdonk.

  Sinds Verdonk de lijsttrekkersverkiezing verloor heeft ze, in nauw overleg met haar campagneteam, constant geprobeerd een coup te plegen. Het doel was de overname van de VVD omdat men zich het opzetten van een geheel nieuwe partij wilde besparen.

  De constante opmerkingen van Verdonk in het publieke domein, het steeds weer uitdagen van Rutte, het proberen medestanders te krijgen in de VVD-fractie — het draaide steeds weer opnieuw uit omdat Rutte (heel slim) de confrontatie uit de weg ging. Deed Verdonk een vlucht naar voren, dan deed Rutte een stapje terug. Daarom duurde het zo lang.

  Maar de ‘besloten’ bijeenkomst in dat restaurant, waar twee Telegraaf-journalisten speciaal door Verdonk waren uitgenodigd (en die geheel meewerkten met haar campagneteam), was de overbekende druppel. Rutte kon niet meer terug.

  Maar Verdonk onderschatte de weerbarstigheid van de VVD-leiding. Ze dacht dat haar vertrek een populistische paleisrevolutie binnen de VVD zou aanwakkeren, maar nee; de VVD-leiding wist de gemoederen te bedaren.

  Verdonk’s team verloor; de gedachte dat het creëren van een probleem door Verdonk (dus top-down) automatisch zou leiden tot een bottom-up revolutie, maar dat viel tegen.

  De afgelopen weken heeft Team Verdonk de koppen geteld; hoeveel VVD-afdelingen zouden eventueel met haar over willen stappen naar een nieuwe, door haar op te richten partij? Welke partijtijgers gaan er mee die haar kunnen helpen bij het makkelijk oprichten van die nieuwe partij?

  Die koppen zijn geteld, alles staat klaar en dus kon Verdonk gisteravond zelf aankondigen dat ze uit de VVD stapt, temeer daar de VVD zelf ook wel wist dat ze hard bezig was om een eigen partij op te richten. Mét mensen van de VVD, dat spreekt.

  Dus is het nu aan het journaille om uit te zoeken welke VVD-prominenten achter de schermen Verdonk aan het helpen zijn, en welke afdelingen (of delen van afdelingen) met haar meegaan.

 4. 10

  @9: Die Wiegel snap ik niet. Zijn uitspraken betreffende Verdonk de hele tijd berokkenen de VVD enorm veel schade. Misschien zelfs meer schade dan Verdonk zelf. Waarom doet hij dat steeds?

 5. 11

  Goed dat ze eindelijk weg is. Misschien kan de VVD nu eindelijk weer eens beginnen om langer dan één opiniepeiling vooruit te kijken? Of gaan ze nu angstvallig en krampachtig reageren op elke beweging uit het kamp Verdonk? Ik vrees het laatste. Wiegel zou toch beter moeten weten.

 6. 12

  @10

  Tja, hij wil zijn onmisbaarheid tonen denk ik. Ik, de grote Wiegel, die ver verheven boven het gespuis klare taal zal schenken over wat werkelijk aan de hand is. En als ik de partij zou leiden, nou dan zou Wouter Bos wat meemaken, jongens. Ja,ja ik ben in mn eentje alle beste stuurlui bij elkaar. Zoiets dergelijks. :-S

 7. 13

  De scenarioschrijver van Verdonk zou eigenlijk een gouden kalf moeten winnen (of Verdonk zelf natuurlijk voor de beste actrice)

  Btw, Hoe gaat de nieuwe partij van Verdonk heten? DVV Democratische Volkspartij Verdonk?

 8. 14

  Kaj: we zijn het eens hoor. Ik was wel verbijsterd over het bijna openlijk betoonde medelijden van Clairy Polak gisteren bij NOVA.

  Ik ben benieuwd hoeveel VVD-leden er met Verdonk meegaan. Volgens mij gaat dat nog vies tegenvallen.

  Vodka: ik ben benieuwder naar de structuur. Een partij met leden of donateurs die voor Verdonk mogen klappen? Gezien het enorme ego van Calimero Verdonk durf ik mijn geld wel op het laatste te zetten.

 9. 15

  Als het allemaal zo geregiseerd is.. zou het dan voor haar qua publiciteit niet beter zijn geweest om zich uit de partij te laten gooien in plaats van zelf op te stappen? Of is een slachtofferrol juist niet verkieslijk voor een politicus?

 10. 16

  Sinds dat verdonk geen lijstrekker werd heeft ze de partij volledig om zeep geholpen. Heb niet de indruk dat er ook maar 1 (serieus) lid van de vvd is dat haar zal missen.
  Ze is een politiek onhandig en onhandelbaar persoon. Dat er nu een aantal mensen in Nederland te dom zijn om dat te begrijpen is hun zaak en nu lekker niet meer de zaak van de VVD.
  De enige reden om haar de afgelopen jaren de hand boven het hoofd te houden was puur opportunisme.
  En Wiegel zit een beetje op dezelfde weg als Johan Cruiff, langzaam glijd het orakel af, van altijd gelijk naar altijd onzin. Bij Wiegel gaat het alleen iets sneller.

 11. 17

  @Nappie, #15:
  Ze is dan ook tot het uiterste gegaan om de VVD-leiding boos genoeg te krijgen om haar uit de partij te mieteren. Pas dan had ze echt het zo felbegeerde martelaars-aureool gehad.

  Vandaar dan ook het dreigement van de VVD om haar zetel af te pakken, tenzij ze zelf haar VVD-lidmaatschap op zou geven. Uiteindelijk koos ze dus voor het laatste.

  Wat mij wel verbaast is dat een politieke partij dus kennelijk een zetel in beslag kan nemen. Raar, ik dacht dat zetels gebonden waren aan personen?

 12. 18

  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

 13. 19

  Kaj: nee, de partij kan de zetel niet “in beslag nemen”. Maar Verdonk wilde zowel de zetel behouden als haar partijlidmaatschap. Dat is op zijn minst vreemd. De VVD heeft haar dus voor de keus gesteld een eind aan die situatie te maken. Maar ach, dit was al lang en breed uitgedacht, net zoals dat ze meteen na het bij voorbaat vruchteloze gesprek – Verdonk was tot geen enkel compromis bereid – naar NOVA spoedde om via de publiciteit – voor de zoveelste keer – de VVD voor een voldongen feit te stellen.

  De VVD had een links bestuur, ze waren o zo gemeen geweest tegen haar en al die kiezers en als Van Zanen haar keuze via de media verneemt en voor kennisgeving aanneemt is ze nog beledigd ook dat hij niet staat te jammeren van teleurstelling.

  Het wordt hoog tijd dat iemand haar eens vertelt dat de wereld niet om Rita Verdonk draait. En aangezien ze bepaald geen groot debater is en ze nu geen enkele bescherming meer geniet in de kamer zou dat nog wel eens heel vlug kunnen gebeuren.

  Verdonk overschat zichzelf mateloos, heeft geen enkele feeling voor politiek manoeuvreren en heeft geen enkele achting voor ieder met een ander standpunt. Dan kan je campagneteam je nog zulke mooie frases influisteren en kun je nog zoveel reactionaire middenstandstaal uitslaan, vroeg of laat loopt de SS Verdonk op een ijsberg.

 14. 20

  Verdonk speelt zulk een doorzichtig spel, dat ik misselijk wordt van de suggestieve vragen van de NOS journalistieke clowns: het gniffelen van de journaliste als Verdonk antwoordt, de NOS loopt jaren na de verguisde Fortuyn achter verdonk aan, opnieuw achter de feiten natuurlijk. Wel leuk voor de van de gewone man verdwaalde PvdA dat Verdonk nu Nederland redden gaat van de clown versie van Janmaat.

 15. 23

  @Caprio, #20:
  Het is een Vampire’s Ball geworden, waarbij alleen nog opvalt wie de felste kleren aanheeft. Wat de vampieren in elkaars oren fluisteren – de inhoud – is niet meer belangrijk noch interessant. Het journaille bericht alleen nog maar over ruzies. ‘SENSOAAATIE, SENSOAAAATIE!’ (Op z’n Jordanees inderdaad.)

  Tegelijkertijd was dat ergens ook wel te verwachten. Op aangeven van ex-CDA-spindoctor Jack de Vries heeft het kabinet de regie over het kabinetsbeleid op zich genomen en de RVD definitief ondergeschikt gemaakt aan Algemene Zaken.

  De dames & heren RVD’ers bungelen gelijk marionetpoppen aan de touwtjes van Balkenende, zijn CDA-secondanten en Gerard van der Wulp. Steeds meer lekkende gaten worden dichtgestopt en dus gaan de journalisten uit arren moede maar steeds meer op relletjes af, en proberen zij die zelfs wat op te blazen.

  Triest.

 16. 24

  Om met de woorden van Mat Herben te spreken die afgelopen dinsdag een gastcollege gaf:

  “De VVD bestaat uit alleen maar solisten.”

  Amen.

 17. 25

  Er is op alle fronten een sterk regiehandje van PvdA, CDA en CU aan het werk @kaj. Verbeterde technologie inzetten uitsluitend in het voordeel van de staat is er ook één. Meer datamining, privacy weg, blog/boekverbod, patientendossier. Maar wie kaart het nou eens aan….

 18. 30

  Ik zag de naam van haar beweging net op nu.nl. Eigenlijk wil alleen maar heel hard lachen (en huilen). Die blik van haar erbij. Ze is volgens mij vooral trots op zichzelf.

 19. 33

  Righto, de structuur is inderdaad met donateurs die haar mogen betalen en bewonderen. Ze bepaalt zelf wel wie ze naast zich in de bankjes duldt. Dat wordt weer een lekker stelletje ja-knikkers….

 20. 35

  Caprio wil graag dat alles wat hij leest door papa Sargasso nèt iets voor het moment dat hij het las/wist/zag geplaatst werd.
  Het lijkt wel het gedrag van een geborneerde expat – als je niet beter wist.
  Dat er blijkbaar niemand van de S-redactie het in zijn/haar hoofd haalt om nog op de snottige strapatsen van mevrouw Rita Blackbrain-Aarsmond Met Tandjes te reageren nu ze de meest Pathetische Partij heeft opgericht nà de Tegenpartij van K&B, – dat is inmiddels een signaal vanuit Sargasso dat hopelijk de iets minder onsubtielen niet ontgaat.