Breaking News: 65 miljoen jaar geleden …

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dinosaur KilledZo’n 65 miljoen jaar geleden stierven de dinosaurussen uit. Tot dan aan toe, heersten ze onaantastbaar op aarde. Maar van de ene dag op de andere, kwam er een meteoriet uit de hemel vallen en die blies het hele sprookje uit. Het is een van de grote mysterieen in de wetenschap.

David Miller probeert in zijn publicatie door middel van een mathematisch model aan te tonen dat de dinosaurussen wellicht uitstierven doordat er massaal mannetjes geboren werden en te weinig vrouwtjes. Een nieuwe theorie tegen homo’s? Niet helemaal.

Dinosaurussen zijn reptielen en de temperatuur van het ei tijdens de ontwikkeling van de baby dinosaurus, is mogelijkerwijs evenals bij de krokodil van invloed op de sexe van het beestje. Gematigde temperatuur betekent een mannetje, warmer of kouder een vrouwtje. De temperatuursverandering als gevolg van de inslag van de meteoriet, zou weleens een geboortegolf aan mannelijke dinosaurussen veroorzaakt kunnen hebben, met als gevolg het uitsterven van het ras.

Saillant detail in de conclusie van de studie: het broeikas effect zou wel eens eenzelfde effect kunnen hebben op de populatie van dieren met Temperatuur-afhankelijke Sexe Determinatie (TSD).

Links:
Nature – Did Dinosaures Lack Daughters?
Environmental versus genetic sex determination: a possible factor in dinosaur extinction? (PDF)

0

Reacties (6)

#1 Sik

Nooit geweten dat middelmatigheid een typische mannenkwaal is!

  • Volgende discussie
#2 Krekel

Niet om te muggenziften ofzo, maar gewoon om even te mierenneuken: dinosauriërs zijn/waren geen reptielen. Wellicht heeft de temperatuur -net als bij reptielen- invloed op de sexe van het jong, maar daar ga ik niet over.

Traditioneel werden ze inderdaad wel als een aparte klasse binnen de reptilia gezien, tegenwoordig worden ze als afzonderlijke diergroep beschouwd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 CiNNeR

Nou, ik vind het een interessante theorie. En het zou toch maar net zo goed kunnen, zo bizar vind ik het niet klinken. Er zijn vreemdere theorieen in omloop. Is niet onlangs voorspeld dat het de mensheid ook zo zal vergaan?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Japie

Volgens mij een vrij oud verhaal. Alleen dat mathematische model is misschien een toevoeging. Over dat saillante detail en het vooronderstelde broekas effect @ Caprio: zie url en laat eens wat verse lucht toe in je bovenkamer ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 caprio

@Japie: verse lucht? Ben jij een of andere Michael Jackson aap?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Japie

Ben je boos Caprio?

  • Vorige discussie