Brandend spoor van ellende door mijn wijk

Foto: copyright ok. Gecheckt 22-04-2022

Ik woon al meer dan 40 jaar in een buurt waar nu 33.780  mensen opeengepakt wonen in een vierkant van ongeveer 1,25 bij 1,25 kilometer. Een zeer levendige buurt met enorm veel verschillende winkels en de bekendste markt van Nederland. 51% van mijn buurt is vrouw en 43% is allochtoon waarvan 60% niet-westers.

Overlast bezorgen die 33.779 buren mij natuurlijk wel: zwerfafval, scooters, lawaai en vuilniszakken buiten zetten op feestdagen irriteren mij behoorlijk, maar dat is de prijs die je betaal voor goedkoop wonen en geweldige faciliteiten. Met de politie heb ik weinig van doen behalve toen 35 jaar geleden werd ingebroken in mijn huis, en vorig jaar nog twee keer toen ik een gevonden gouden ketting en later nog een telefoon naar de politie bracht.

Midden in mijn wijk ligt een klein parkje. Ik gebruik het regelmatig om mijzelf even uit te laten. Een paar snelle rondjes wandelen geeft mij in ieder geval de illusie dat ik gezond bezig ben. In het parkje staat op een klein heuveltje een standbeeld van de Joodse arts uit de 19e eeuw waarnaar het park is vernoemd. Dat heuveltje heeft een bijzondere functie gekregen de afgelopen jaren, want het is de enige plek waar je mag drinken. Het is dan ook een hangplek overdag voor een paar zwerver/alcoholisten en –niet verwonderlijk- sinds een paar jaar zie je er ook, vermoedelijk, Polen. Wel telkens andere gezichten en ze zien er ook niet altijd verlopen uit. Twee maanden geleden liep ik aan het eind van de middag in het park en zie  weer een paar mensen bij het monument halve liters drinken. Het volgende rondje hangen ze er nog maar bij mijn derde rondje staat er een politieauto geparkeerd op de heuvel vlak bij de zuipers. Twee platte petten zijn de papieren aan het controleren van de vier. Er staat ook een Nederlander bij die luidkeels protesteert: ‘Waarom komen jullie hier? Waarom vragen jullie om de papieren? Discriminatie! De agenten grijnzen wat en voelen zich duidelijk niet op hun gemak. Ik loop door –waar ik achteraf spijt van heb, ik had me ermee moeten bemoeien- en zie even later dat de agenten vertrekken.

Blijkbaar ben je snel verdacht in mijn wijk als je er iets anders uit ziet en anders klinkt. Voor de rest zie je vaak Polen als er bouwactiviteiten zijn, en die zijn er genoeg, maar dit was de enige keer dat ik in mijn buurt Polen in verband met criminaliteit kan brengen. Die zal er zonder twijfel zijn, daar niet van, maar of het veel is betwijfel ik zeer.

Er is iemand die dat toch heel anders ziet. John Beerman, buurtregisseur van de Amsterdamse Pijp, mijn buurt dus, ziet een ‘brandend spoor van ellende getrokken door Oost-Europeanen’, waarover Sargasso twee weken geleden al berichtte.

Inmiddels heeft ook een andere regio zich in het debat gemengd:

‘Inbraak-coördinator Nico Groenendijk van de politie Zuid-Holland Zuid gelooft niets van een inbraakgolf door Oost-Europese bendes. Groenendijk zegt geen opvallende ontwikkelingen te zien in de nationaliteiten van verdachten of een stijging van het aantal inbraken’, bericht De Telegraaf vandaag onder de kop: ‘Inbraakgolf Oost-Europese bendes onzin’

Dat dachten wij twee weken geleden ook al.

Dat zo iemand als Beerman klaarblijkelijk zoveel onzin kan uitkramen zonder dat het wordt gecorrigeerd door de politie/gemeente, vind ik raar. Daarom gebeld met de politie in Amsterdam. Volgens een woordvoerster is het 100% zeker dat de cijfers van Beerman fout zijn. Zij kan mij echter geen juiste cijfers geven: ‘Het ligt bij de driehoek’. Wanneer die vrijgegeven worden kan ze niet precies zeggen: ‘Binnen een maand’.

Ik heb wel cijfers gevonden over de criminaliteit in de regio Amsterdam-Amstelland (pdf-alert)  tot en met afgelopen jaar: In 2007 was het aantal aangiftes 94.556. In 2011 echter 92.535. Er is wel een stijging van het aantal woninginbraken: 5.348 in 2007 en dat was afgelopen jaar 6.393. Dat is 20% meer, maar het opmerkelijk is dat er ten opzichte van 2010 nu juist weer sprake is van een daling van 7,5%.

Van brandende sporen en zware regenwolken is dus geen sprake, maar met zo’n buurtregisseur kan ik mij voorstellen dat er in mijn wijk gejaagd wordt op allochtonen/buitenlanders in plaats van de echte problemen aan te pakken.

Reacties (37)

#1 pedro

Het meest opvallend is, dat zo een Beerman geweldige bijval krijgt, voornamelijk vanuit PVV hoek, terwijl ook 2 weken gelden de gemeente en de politie zelf al verklaarden, dat die cijfers onzin waren. De woorden van Beerman sluiten echter naadloos aan bij het op kroegpraat gebaseerde onderbuikgevoel van een deel van de Nederlandse bevolking, en moeten daarom tegenwoordig serieus genomen worden. Het is immers zijn mening, en kritiek op zijn mening is een poging hem de mond te snoeren, ook al klopt er inhoudelijk geen snars van.

En het ergste is eigenlijk nog wel, dat we sinds een jaar of 10 enorm veel kritiek krijgen, als we zeggen wat we eigenlijk denken: die Beerman is gewoon een racist. ‘Vrijheid van meningsuiting’ anno 2012.

 • Volgende discussie
#2 Bookie

Dat ze niet in Dordrecht zijn zegt weer niets over Amsterdam of Limburg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 vandyke - Reactie op #2

Wat is jouw niet duidelijk aan de uitspraken van de politiewoordvoerster of de cijfers van Amsterdam(-Amstelland).

 • Volgende reactie op #2
#2.2 Bookie - Reactie op #2.1

Beerman lijkt te overdrijven, maar op de juiste cijfers moeten we nog een maand wachten.

#2.3 vandyke - Reactie op #2.2

Mooi staaltje downplayen.

#2.4 pedro - Reactie op #2

De Pijp in Dordrecht ????? Ben je soms wat vroeger aan de vrijdagmiddagborrel begonnen?

 • Vorige reactie op #2
#2.5 Bookie - Reactie op #2.4

Nico Groenendijk zit in Dordrecht. Je kan toch wel dat zwarte van het witte ondergrond onderscheiden?

#2.6 pedro - Reactie op #2.5

Nee bookie, ik heb probleem met je stuk tekst, dat je met witte letters op een witte achtergrond hebt getypt, waarin je schreef, dat het alleen een reactie op Groenendijk was, en niet op de rest van het artikel, dat over De Pijp gaat (dat is toch echt wel Amsterdam).

#2.7 Bookie - Reactie op #2.6

De persoonlijke ervaringen van Flip in de Pijp zijn interessant om te lezen, maar zeggen niets over de criminele bendes. Hooguit de verkenners wonen in NL. De bende zelf komt de grens over, slaat zijn slag en rijdt weer terug.

 • Volgende reactie op #2.6
#2.8 pedro - Reactie op #2.6

Dat maakt je reactie wel wat begrijpelijker, maar het gaat nog steeds over witte letters op een witte achtergrond. Je reactie gaat dan nog steeds alleen maar over de laatste paar alinea’s en niet over de rest van het artikel.

Verder geloof ik ook niet dat er erg veel waarheid achter de rest van je betoog kan zit. Dat er verkenners in Nederland wonen, dat kan nog, maar dat hele criminele Oost Europese bendes de grens over rijden, hun slag slaan en vervolgens weer terug naar Oost Europa rijden, lijkt me in de meeste gevallen uitgesloten. Dat is namelijk financieel alleen aantrekkelijk, als ze er met een bijzonder grote buit vandoor gaan, terwijl het in de meeste gevallen van overlast toch echt gaat om feitelijk vrij kleine hoeveelheden geld, en dan duurt het toch wel een poosje voordat er genoeg geld is verzameld om weer terug naar Oost Europa te gaan. M.a.w. de meeste leden van die bendes wonen gewoon tijdelijk hier. Maar goed dat is een nevendiscussie. Want die bendes zijn maar een heel klein deel van de Oost Europeanen, die hier zijn gekomen.

Het is bijzonder treurig, dat onder een artikel, dat beschrijft hoe doodgewone niet criminele Oost Europeanen te lijden hebben onder het beeld dat van Oost Europeanen geschapen wordt, de reacties op dat artikel meteen weer gebruikt worden om die goede Oost Europeanen weer in een kwaad daglicht te stellen.

 • Vorige reactie op #2.6
#3 Zwarte Os

Weet de schrijver dat alcohol drinken verboden is in het openbaar?
Niets mis mee dat deze man gecontroleerd wordt, dat moet gewoon kunnen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 mark3000 - Reactie op #3

Kennelijk is het heel normaal om halve liters te zuipen in de wijk van de schrijver. Alleen als Polen het doen, stopt er een politiewagen en ben je verdacht.

Maar ik denk dat het punt dat de schrijver wil maken is dat hij zich in zijn wijk veiliger voelt dan anderen ons doen geloven en dat hij niet veel overlast heeft (op een incidentje alcohol na dan) van Polen.

 • Volgende reactie op #3
#3.2 pedro - Reactie op #3.1

Ga eens kijken in het Sarpahatipark zou ik zeggen, op een mooie dag. Als je daarna nog beweert, dat het heel ongewoon en gek is om iemand met een fles bier in het park te zien, ben je niet goed wijs.

En volgende keer wel goed lezen hè. Het is niet de hele wijk. Het is een heuveltje in een park, waar alcohol gedoogd wordt. Als je dan toch het park bezoekt, kun je mooi meteen een foto nemen van de verkeersborden, die dat aan geven.

#3.3 mark3000 - Reactie op #3.2

Oops, excuses, te snel gelezen. En niet goed nagedacht.. Nederland gedoogland. Heb je misschien een foto voor mij, van dat “hier mag je wel zuipen-bord.” Dat soort dingen vind ik grappig.

En je bedoelt: Sarphatipark.

#3.4 pedro - Reactie op #3.3

Ik heb soms dikke vingers bij het typen…

Voor de foto’s zul je zelf wat moeite moeten doen. Enkele vrienden en goede bekenden van mij hebben in die buurt hun winkeltjes of cafeetjes. Als je langs komt, profiteren zij daar ook van ;-)

#3.5 pedro - Reactie op #3

Op plaatsen waar verkeersborden aangeven, dat het gedoogd wordt, mag gedronken worden.

 • Volgende reactie op #3
 • Vorige reactie op #3
#3.6 su - Reactie op #3

Dat is niet waar. Een stad(sdeel) kan voor bepaalde plekken een APV instellen. Maar als die niet van kracht is, dan is het niet verboden. Uit het hierboven verhaal begrijp ik dat bij dat standbeeld er geen drankverbod is ingesteld.

 • Vorige reactie op #3
#3.7 Bookie - Reactie op #3.6

Alleen blijkt er uit het verhaal niet wie en hoe vaak er gecontroleerd wordt. Bekenden hoef je niet steeds te controleren.

#3.8 su - Reactie op #3.7

Waarom zou controle nodig zijn op drankgebruik als dat niet verboden is?

#3.9 Bookie - Reactie op #3.8

Dat weet ik niet, maar discriminatie roepen is wat voorbarig.

 • Volgende reactie op #3.8
#3.10 vandyke - Reactie op #3.8

Mij vroegen ze niet om een legitimatie.
Hun gedrag was dat van we gaan een stel criminelen pakken. Ze reden met hun auto het park in en het gras op en ze hielden stil net voor de jongens. Vervolgens dropen ze weer af. Zoals ik al zei sprak uit hun hele houding iets van dat ze niet helemaal goed zaten.

 • Volgende reactie op #3.8
 • Vorige reactie op #3.8
#3.11 Bookie - Reactie op #3.8

Ze hebben ze dus niet gehoord? Hoe waren ze als Pool herkenbaar?

 • Vorige reactie op #3.8
#4 Taco Zip

Ach die Beerman wil ook gewoon z’n budget voor volgend jaar veilig stellen. Hij kan moeilijk beweren dat ie voornamelijk zichzelf zit te regisseren.
Wel kwalijk dat zijn cry wolf verhaal niet gecorrigeerd wordt door zijn bazen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 toko senang

In ieder geval corrigeert de Telegraaf eerder geplaatste foutieve berichtgeving

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 vandyke - Reactie op #5

Heeft het ook in de krant zelf gestaan of was het alleen maar op internet?

#6 vandyke

Sarphatipark Amsterdam

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 vandyke

De crime scene

Let ook op die vreemde vogel midden op de voorgrond. Hoort oorspronkelijk niet thuis in Amsterdam. Kenners zullen hem herkennen als een poolsereiger.

Links een pekingeend. Hoort hier ook niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7.1 Spuyt12 - Reactie op #7

En de foto is in 2015 geupload. Het gaat voorlopig nog wel goed daar dus.

#7.2 vandyke - Reactie op #7.1

Poolsereigers en pekingeenden krijg je niet zomaar weg.

#8 Toko Senang

Ik zie een Vlaamse Gaai, is die nu fout of goed

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8.1 Bookie - Reactie op #8

In de Jordaan zou nog kunnen. Heeft een connectie met Antwerpen.

#9 Yevgeny Podorkin

Als in mijn buurt in korte tijd een roofmoord en overvallen op 2 supermarkten, de apotheker en de Blokker hebben plaatsgevonden zoeken de mensen op lokaal niveau inderdaad al gauw naar de zondebokken a la Beerman; men kan het simpelweg niet in perspectief zien..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Yevgeny Podorkin

Dat de zware regenwolk aan Polen echter een brandend spoor van ellende door mijn wijk trekt kan ik uit eigen ervaring volmondig beamen.

Vorige week namelijk op een housewarming party werkelijk schándelijk verleidt door een Poolse pedagoge van in de 50 (nieuwe buren; zij reist binnenkort naar India ik dacht via de NOVIB). Vreselijk aardig mens daar niet van en wat als ze 10, 15 jaar jonger was geweest had ik het niet geweten…maar een kamerplant en een doos kunstmest voor in de tuin meegenomen, iets typischer Pools schoot me zo gauw ff niet te binnen en ze zijn tenslotte allemaal werkzaam in de tuinbouw nietwaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Yevgeny Podorkin

Ja, maar ónder het oog van haar autistische zoon die, en laten we hem voor het gemak even Anton noemen, die als een soort huisslaafje met de koffie heen-en-weer liep en constant met schalen nootjes en snackjes op een prikkertje onder me neus bleef staan wieberen. En zij maar triomfantelijk zo vanonder die opgemaakte wimpertjes vandaan kijken weetjewel. Want ik hoef u the bleeding obvious deze subtiele signalen toch hopelijk niet uit te leggen; ik mocht zelfs aan haar magische glazen bol voelen die volgens haar de gevolgen van alle elektromagnetische straling wegnam waar ze kennelijk allergisch voor was. Gaat madame op een gegeven moment potdomme bijkans meine schwanzi aus den hosen zitten te gucken (want het gesprek ging tussen neus en lippen ook nog even in steenkolenduits over de oorlog en dat het Poolse volk eronder had geleden en dat mijn vader er nog in een werkkamp had gezeten).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Yevgeny Podorkin

Terwijl het nota bene in zowel in tuin als huiskamer een Poolse landdag was van tig stoelen en een tafel werkelijk tjokvol schalen hapjes en glazen wijn en fris. 1 x raaien hoeveel mensen er totaal kwamen opdagen. 1: moi. Pff, werkelijk te stom om voor de duivel te dansen die Anton. Niet in de gaten dat al die hapjes en drankjes die hele charade met voorbedachte rade door madame op touw was gezet. “Nou Anton..gelukkig is er tenminste nog één verschenen hahaha”. Ik heb haar maar niet gevraagd of e.e.a. nou wel pedagogisch verantwoord was qua Anton.

Wat dat aangaat dus he-le-maal eens met onze vriend Beerman. Ik kan het Meldpunt Polen natuurlijk alsnog van deze schandelijke toestanden op de hoogte brengen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12.1 Spuyt12 - Reactie op #12

+1

#13 Steeph

Antwoorden op de verkeerde vragen:
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-163752.pdf

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie