Bom bij McDonald’s “hooliganism”

O jee, de Russische politie behandelt de explosie bij een McDonald’s gisteren in Sint-Petersburg als hooliganisme. Dan is het uitkijken geblazen, want als de politie vaag van hooliganisme of “criminele activiteit” spreekt, dan is er doorgaans wat anders aan de hand. Bijvoorbeeld bij de bomaanslag op de McDonald’s in Moskou in 2002:

Police have ruled out a terrorist motive and say it was probably connected to criminal activity.

Een paar dagen later namen Tsjetsjeense rebellen een theater vol bezoekers in gijzeling. Tijdens de bevrijdingsactie vielen meer dan honderd doden. (De man achter de bomaanslag kreeg uiteindelijk tóch een lange gevangenisstraf.) Of deze vorm van “hooliganisme”:

Amnesty International also criticizes Russian prosecutors for filing many racially motivated attacks as “hooliganism,” a charge which carries lighter sentences.

Ronald McDonald gearresteerdIk ben benieuwd of de politie de werkelijke achtergronden van de bomaanslag gaat achterhalen. Het zal wel wat met “criminele activiteit” of “jeugdige baldadigheid” te maken hebben. Een vermoedelijke dader ziet u op de foto links. Of zouden er toch nog een paar Tsjetsjeense rebellen zijn die aanslagen plannen? Vóór een grote actie, zo leerde ik, komt altijd een kleine aanslag: vóór de schoolgijzeling Beslan explodeerde bijvoorbeeld een pakketje bij een bushalte en daarna gingen twee vliegtuigen de lucht in (letterlijk en figuurlijk).

Misschien is het wel waar wat een Georgische oud-minister van conflictsituaties me in september vertelde: ,,Ik geloof niet dat Sjamil Basajev dood is.” Zou staatsvijand nummer 1 nog één keer uit de dood kunnen verrijzen?

(zie ook Remco’s Rusland)

Reacties zijn uitgeschakeld