Morgen is de grote dag. Dan stemt de senaat van het Argentijnse congres over de zeer omstreden flexibele belasting (een afroomregeling) die geheven moet gaan worden op landbouwproducten. Het lagerhuis keurde de maatregel reeds goed. Dat het congres überhaupt over de regeling moet stemmen is het gevolg van een strategie van Cristina Kirchner, de steeds minder populaire presidente het land. Omdat zij er met onderhandelingen niet uitkwam (ze gaf geen duimbreed toe en liet zelfs tegenstanders arresteren) speelde ze de bal over naar het congres, dat nu maar moet zien of ze de maatregel invoert of niet.
Voor wie overigens denkt dat het alleen maar gaat over een landbouwbelasting, vergeet het maar. Morgen zou wel eens een beslissend moment kunnen worden in de nabije toekomst van Argentinië. Morgen kan een waterscheiding worden tussen de relatief rustige, veilige en min of meer voorspoedige jaren sinds de crisis van 2001 en een woelige toekomst, waarin de stabiliteit van Argentinië als geheel in het geding is. Mocht Argentinië uit de rails lopen (maar dit is allemaal koffiedik kijken) dan zullen de echo’s doorklinken in heel Zuid-Amerika en via Spanje en Italië mogelijk zelfs in Europa.
Vandaag is het al onrustig in de stad. Het verkeer loopt op allerlei plekken vast, er wordt een enorm tenten- en trailerkamp gebouwd op het plein voor het congres en rond de Plaza de Mayo, bij het presidentiele paleis, ligt alles stil. Er is veel politie op de been en de waterkanons staan al, bijkans overstromend, klaar. De manifestatie van de regering vindt plaats voor het congres, maar ongeveer drie kilometer verderop in de stad, in de wijk Palermo, komen de boeren samen. Ze bezetten een van de drukste wegen van de stad (Avenida Libertador) en houden daar een manifestatie.
Op basis van commissievergaderingen kan er van uit worden gegaan dat er een meerderheid is die het voornemen van de regering steunt. Verwerpt de senaat onverwacht toch de maatregel, dan komt de positie van presidente Kirchner in gevaar en zal er een einde komen aan de jaren waarin zij en haar echtgenoot, de gewezen president Nestor Kirchner, de touwtjes in handen hadden en Argentinië economisch aan de weg omhoog timmerde. Als morgen het congres de belasting maatregel goedkeurt moet rekening gehouden worden met tienduizenden woedende boeren in en om de stad. De uitslag van de stemming is morgen bekend. Wordt vervolgd.
Reacties (21)
Toch wel apart. Wij heffen op import, zij willen op export heffen.
Hun biefstukjes bij ons in de Appie en met het geld kunnen ze rijst in Azie kopen. Het heeft ook iets sneu’s als je als land op export moet heffen.
Goed, dit is nog redelijk de ver-van-mijn-bed-show.
Maar kunnen de noeste posters en reaguurders ook de a.s. ontwikkelingen in Europees verband nauw blijven volgen? Qua a.s. heffingen en quota (EU) die verdwijnen op b.v. melk.
Fijn.
voor de mensen die het een beetje willen volgen:
http://www.infobae.com/c5n/index.html
http://www.tn.com.ar/
(als ze online blijven althans he).
@Hanedop: al vlees ingeslagen? Ligt je pan en lepel al klaar?
Verwerpt de senaat onverwacht toch de maatregel, dan komt de positie van presidente Kirchner in gevaar en zal er een einde komen aan de jaren waarin zij en haar echtgenoot, de gewezen president Nestor Kirchner, de touwtjes in handen hadden en Argentinië economisch aan de weg omhoog timmerde.
Je stelt hier dat met het verdwijnen van de Kirchners er een einde komt aan de groei of leef ik dit fout?
@2: Degenen die vlees verkopen en degenen die vlees kopen zijn doorgaans niet dezelfde mensen.
Ja, dit is een van die momenten dat je JSK niet kan vangen op een leugen of flat out nonsens…
Zeldzame momenten bedoelde ik dus…zeldzame momenten…
@winky: of die groei ophoudt? lijkt me niet. de kirchners zijn niet bepaald visionair in die zin, maar ere wie ere toekomt, het is de afgelopen zes jaar betrekkelijk rustig geweest en goed gegaan. als er straks weer tig presidenten in een korte tijd komen zal dat het land weinig goed doen. het tromgeroffel komt nu mijn kant op, wordt het vanavond toch nog spannend???
Dank Winky voor de links. Keek net weer met open mond naar een groots opgezette toespraak van Kirchner.
als hanedop en winky nou een argentijns blog opstarten zijn we van deze meuk af.
wie boeit dat nou .een oxfam nerd ?
Ze zijn beter geïnformeerd over dat land als hun eigen provincie.
Don’t cry for me Argentina, koeien en soja groeien overal.
Overigens: wat een uithoudingsvermogen hebben die Argentijnen. En niet alleen dit conflict wat al zijn 126ste dag ingaat, maar bijvoorbeeld ook de mensen van Gualeguacyhu die nu al meer dan anderhalf jaar de brug naar Fray Bentos afsluiten.
Intuitief koppel ik de Latijnse cultuur niet direct aan uithoudingsvermogen. Wel met passie en opvliegendheid…
@hemaworstje Allereerst is het beter DAN.
Sorry dat we je verplichten te lezen. Als het je geen worst interesseert dan lees je toch niet. Als je dan toch besluit te lezen kan je “worst-case-scenario” nog iets opsteken en boven de eenheidsworst uitsteken van dom gepeupel dat over alles iets denkt te weten maar het op alle fronten net mist. Misschien is jaggle een leuke site voor je, moet je eens proberen.
> Wie boeit dat nou
Mij bijvoorbeeld.
> koeien en soja groeien overal.
Maar toevallig net even iets meer en beter in Argentinie. En dat Nederland in 2005 voor 54 miljoen aan koeienvlees importeerde uit Argentinie of dat Argentinie met 4.537.435 ton in 2006 2% van de wereldvleesproductie voor zijn rekening nam, maakt zo’n opstand natuurlijk niet boeiend.
@JSK #5 Ik trek het wat breder; landelijk niveau. Het feit dat sommige landen hun (top)producten moeten verkopen aan buitenlanders omdat ze er anders verlies op maken. Ze zullen er trouwens ook wel geen rijst eten, geen idee wat een arme man in Argentinie eet, bonen met krenten misschien?!!
@14: Naja, zoals Thacther ooit zei: de samenleving bestaat niet, individuen bestaan. Het gegeven dat een subset van een groep (set) mensen er meer op vooruitgaat dan een andere subset er op achteruitgaat zegt weinig over de wenselijkheid van het bovenstaande. Zolang directe herverdeling in Latijns-Amerika erg moeilijk ligt, is het misschien beter om via exportbelastingen, handelsbarrieres, etc. een bestaansminimum te handhaven. Want als +50% van je budget aan voedsel uitgeeft, raken de stijgende prijzen je hard.
@6: Fcuk you too mafketel.
Flat out nonsens @15. Bijna te makkelijk.
Zo makkelijk dat je er geen woorden aan vuil hoeft te maken?
en een update voor de echte liefhebbers: stemming in de senaat gisteren heel de dag, tot in de nacht live op televisie: 36 voor 36 tegen. onverwacht dus geen meerderheid voor het plan. politieke crisis, iedereen vraagt zich af, wat nu?
@JSK, dat lijkt dan toch meer op paniekvoetbal. Uiteindelijk zul je toch de zaken met gaan fixen vanuit een strategie. We moeten Bos erop afsturen die heeft nog wel een pakkende slogan voor het land: Dit land kan zoveel beter!! Wat een prutsers daar, dan liever Thatcher die trekt tenminste een hele natie een paar niveaus hoger.
winky , als je mijn nederlands gaat corrigeren vraag je om problemen , mierennueker.
what’s next dat mijn deodorant niet lekker is?
Vroeger ook zeker een appeltje naar de juf gebracht met je recht gekamde haartjes.
je vorig posts waren ook al een dramatisch een tweetje met je collega,een daverend succes nieuwswaardig de krant staat er vol van.
vandaar mijn opmerking.
fuck jaggle dat is voor kids.
Wederom een bewijs dat je krap 25 bent.
Hema fokt runderen en heeft koeien in de stal.
jij ook? dan moet je weten dat we allegaar neit afhankelijk zijn van wat voor land dan ook.
noob dat je bent boekenwurm
Goh, lange tenen… Prachtig! Het idee van een discussion board is dat het juist een discussie oproept. Als je dat niet zint, flikker je maar op. Minderwaardigheidscomplex?