Boer Zoekt Commentaar, met geiten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Boer Zoekt Vrouw (Foto: Flickr/paral_lax)

Je bent ooit geboren als burger. En nu ben je boer. Waar ging het mis?

Aldus Yvon Jaspers tegen Frank (26), de geitenboer uit Limburg. Een *kuch* lekkere opsteker voor de boeren en hun achterban, deze opmerking. Het werd afgelopen zondag nog lulliger. De burger-nu-boer kreeg ook nog eens de meeste brieven.

De Limburger bleek het meest populair bij het brievenschrijvende deel van de Boer Zoekt Vrouw-kijker dat op zoek is naar de liefde. Meer dan duizend brieven kreeg deze bezitter van een donkerblonde krullenkop en vijftienhonderd spierwit behaarde geiten. Gezien de ontwikkeling van het aantal geiten in Nederland, was dat slechts een kwestie van tijd dat de geitenboer populair werd.

Aantal geiten in Nederland van 1990 tot 2010 (Grafiek: CBS)

Vorig jaar waren er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bijna 400.000 geiten in Nederland. In vergelijking met koeien en varkens uiteraard een peuleschilletje. Het is echter wel een vervijfvoudiging van het aantal geiten twintig jaar geleden. In vergelijking met 1990 is het aantal enorm gestegen. Dit is waarschijnlijk het gevolg van het invoeren van melkquota voor koeien in de jaren tachtig. Toen Boer Zoekt Vrouw-geitenboer Frank op de basisschool zat, ging de geit qua populariteit dus in de lift. Maar of elke geitenboer zo populair wordt als hem, dat is maar de vraag. Het aantal geitenboeren in Nederland neemt in elk geval af in de afgelopen jaren.

Aantal bedrijven en geiten per bedrijf sinds 2000 (Grafiek: CBS)

Het aantal geitenboeren in Nederland is de afgelopen jaren gedaald, ondanks de stijging van het aantal geiten. Dit betekent dus dat per saldo er meer geiten per bedrijf zijn ten opzichte van de voorgaande jaren (zie figuur). In 2010 waren er op 3700 landbouwbedrijven ruim 350 duizend geiten. Dat is gemiddeld 95 geiten per bedrijf. Dit blijkt uit de voorlopige uitkomsten van de Landbouwtelling 2010. Volgens het CBS zijn er 370 bedrijven die zich specialiseren, met gemiddeld zo’n 814 geiten per bedrijf. We kunnen dus constateren dat geitenboer Frank in Limburg een bovengemiddeld groot boerenbedrijf heeft, met maar liefst 1.500 geiten. Welke vrouwen bij hem op de boerderij geitjes mogen melken, zullen we snel te weten komen… Of we dan ook iets horen over de Q-koorts? Dat past denk ik niet in het boerenplaatje van Yvon Jaspers. Volgende keer meer hierover in Boer Zoekt Commentaar.

In de komende uitzending op zondagavond gaan de boeren speeddaten met de door hen geselecteerde brievenschrijfsters/-schrijvers. Te zien bij de KRO, NED 1, 20.20 uur.

Reacties (3)

#1 Peter

Hulde. Je benatwoord zo een deel van de vragen, die ik in deel I stelde. Dank u.
Overigens meldde het CBS eind vorige maand dat de krimp van het boerenbedrijf minder hard groeit. De kleinste afname van de laatste 15 jaar! We zijn nog niet af van de boeren.

De schaalvergroting van de melkveebedrijven is amper toegenomen. Het aantal varkens per bedrijf blijft echter wel stijgen.
Wie bang is voor een geitenoverschot kijkt dus de verkeerde kant op. Varkens maken nog dik de dienst uit.

Ik vraag me wel af waar een boer de tijd vandaan haalt om aan dat programma mee te doen. Speedaten, ja, dat moet tussen de agrarische bedrijvigheid kunnen. Maar een hele serie?

  • Volgende discussie
#2 henk van s tot s

Lees ik *kuch* en denk nu komt een verhaal over Q-koorts dat door die presentatiejuf (van dat rotprogramma),via haar bezoek aan al die boeren, wordt verspreid.
Maar aan het eind werd me duidelijk dat Q-koorts niet past ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Rob

Toch fijn dat die donkere wintermaanden worden opgeleukt met wat eenvoudige liefdesverhaaltjes. Aankomende zondag mag het gestuntel echt beginnen. Ik zit er klaar voor :)

  • Vorige discussie