ANALYSE - Er bestaat niet zoiets als een blije kip.

Mocht u de afgelopen dagen de discussie over nog eens 6 miljard aan bezuinigingen met angst en beven gevolgd hebben omdat uw broekriem reeds tot het laatste gaatje aangesnoerd is, dan kunt u uw gedachten altijd nog laten uitgaan naar wezens die er nog beroerder aan toe zijn, zoals daar zijn het Afrikaanse weeskind met hiv, Gordon, het varken of de kip.

De ellende van de laatste soort –  en dan met name de subspecies in plofvorm – moet zeker niet onderschat worden. Zitten wij pas enkele jaren in een dipje, wellicht een rimpeling die met het verstrijken van de tijd vanzelf gladgestreken wordt en onopgemerkt zal blijven voor toekomstige generaties – de kip kent al decennialang een bestaan dat zijn weerga als het gaat om uitzichtloosheid niet kent.

Wie dacht dat wij ons zorgen moesten maken om onze privacy heeft nog nooit een minuut doorgebracht op een wc van één vierkante meter met vijf soortgenoten die gisteren een kilo bruine bonen te verstouwen hebben gekregen en vanochtend een liter koffie. Helaas heeft ook de kip te maken met een zeer beperkte mobiliteit op de woningmarkt, en als je dan uit pure verveling het haar van je buurvrouw gaat bijpunten, wordt ook nog eens je snavel afgeknipt.

De situatie van de kip, in misleidende reclames wel geroemd om haar veelzijdigheid, is met andere woorden niet te benijden. De enigen die hen (hen!) kunnen helpen, zijn ironisch genoeg de Europese Unie (je beste vriend in barre tijden) en mensen die niet gebukt gaan onder economische tegenspoed. Zij kunnen immers hun portemonnee trekken om een Beter Leven*** te sponsoren.

De grote vraag is nu of de kip daar eigenlijk wel bij gebaat is. Want om eerlijk te zijn: de kip komt op mij niet direct over als een dier dat van nature bijster opgetogen is. Dat krijg je natuurlijk als je iedere dag ovuleert: het koppie gaat snel hangen, en niet voor niets bestaan er associaties met de koude kip, de blinde kip en de kip zonder kop – zelden hoor je iemand over een warme, een ziende of een mét kop. Je kunt van de leg raken, maar er niet weer op (in? aan? er is niet eens een woord voor).

Wie schetste dan ook mijn verbazing toen ik op een doosje eieren het volgende kwaliteitskeurmerk aantrof:

blije-kip

Niet alleen een tamelijk boude claim van de Gebroeders Van Beek, het is ook zeer de vraag hoe zij de vrolijkheid der kippen denken te waarborgen. Betalen we extra omdat de productie van de kippen die toevallig een mindere dag hebben rücksichtslos vernietigd wordt?

Maar dan nog! Waarom zou de vrolijkheid van de kip een pre zijn voor het ei? Geeft een kantoor met goedgemutsteboekhoudersgarantie betere financiële adviezen? Helpt opperbestgehumeurdeloodgietersgarantie bij het verhelpen van een lekkage?

Welnee! Het interesseert mij niet of de kip wier ei ik eet, vrolijk was toen zij het legde. De kip moet gewoon kwaliteit leveren, en moet zich dus met toewijding concentreren op haar taak. Geen frivoliteiten a.u.b.! De kip-die-ondanks-alles-heel-gewoon-is-gebleven-garantie, die zou ik willen!

Er is nog een andere optie, namelijk dat het consumeren van deze eieren leidt tot een paradijselijke trip vol hallucinaties, waar je als een blije kip – contradictio in terminis – weer uit komt. Het lijkt mij verstandig deze eitjes te gaan klutsen.

Reacties (10)

#1 Kalief

La poule qui rit,
wie kent ‘r niet.

  • Volgende discussie
#2 Arduenn

“Waarom zou de vrolijkheid van de kip een pre zijn voor het ei?”

Precies! En zo’n foie gras smaakt ook veel lekkerder dan de lever van een blije gans.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Henk van S tot S

Nu dacht ik tijdens het lezen van de eerste alinea even dat het over een overeenkomst tussen een varken een plofkip en Gordon zou gaan.
Maar nee! dit is een verhaal waarin men zich af moet vragen of een blije werknemer (hier boekhouder) een beter product levert dan een chagrijnige en of dit ook voor kippen geldt.
Nou iedere tevreden werknemer presteert beter dan een ontevredene.
En dat zal bij een kip ook wel zo zijn.
Maar dat zou de vraag niet moeten zijn.
De vraag is ben ik voor of tegen dierenmishandeling.
N.B.
En ja ,een koppeltje los in een tuin scharrelende kippen hebben volgens mij plezier.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Prediker

En zo’n foie gras smaakt ook veel lekkerder dan de lever van een blije gans.

@2 Er is net een filmpje uit van een Spanjaard die zijn halfwilde ganzen gewoon buiten laat lopen. Volgens hem vreten die beesten zichzelf op gezette tijden ook wel vol, als je ze hun gang laat gaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Henk van S tot S

@1:
Ben bang dat velen die reclame niet (meer) kennen.
Maar voor zowel de koe als de kip valt er bar weinig te lachen ;-)
Trouwens voor het varken ook niet.
Over het paard zullen we het maar niet hebben.
Dit “troetel-/statusdier wordt, door de wat beter bedeelde “dierenliefhebber”, vaak alleen of met een enkele soortgenoot in een weide gezet terwijl ze in kudden horen te leven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Inca

@5, volgens mij is er nog helemaal niet uitgezocht of het voor paarden ook belangrijk is om met meer dan 1 soortgenoot te leven. Ik denk niet dat het in verhouding staat tot het leed van kippen die opgepakt zitten of varkens op een roostertje. Volgens mij mag het overgrote deel van de paarden in z’n hoefjes knijpen dat ze paard geworden zijn in Nederland, en niet koe, kip, varken, paard in landen waar Brooke opereert, of mens in het grootste deel van de wereld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Henk van S tot S

Dat een paard in Nederland meestal beter af is dan de varken, koe of kip. Is geen punt van discussie.
Nederlandse hulpbehoevende bejaarden zijn hier ook beter af dan in een gemiddeld Afrikaans land.
Maar dat is nog geen rede om er vrede mee te hebben dat velen in pampers liggen te verkommeren.
Mocht je ooit nog eens ergens eens echte kudde paarden tegenkomen, kijk er dan eens goed naar en vergelijk ze eens met die melancholisch kijkende beesten, die hier meestal in de wei of op stal staan.
Voor hen die al zo’n dier hebben is dit misschien een link om ze het leven toch nog wat te veraangenamen ;-)
http://anikarotspaardensport.blogspot.nl/2013/03/het-paard-als-kuddedier.html
N.B.
Voor hen die echt met dieren begaan zijn is vegetariër worden een een aanrader :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Inca

@7, alles wat over paarden geschreven wordt moet eerst door meerdere dramafilters. Van dit stukje blijft daarna niet zoveel meer over.

Persoonlijk heb ik eigenlijk niet zoveel verschil kunnen ontdekken in de blik van paarden samen in de wei, paarden in een grotere kudde, en semivrijelevende paarden zoals in de Blauwe Kamer.

Dat ze niet alleen moeten staan beaam ik van harte. (Overigens wordt dat ook steeds meer gewoon in paardenland.) Dat het beter is om met meerdere paarden te staan ipv van 1 soortgenoot: netjes onderbouwd met bewijs, of constateren dat we (jij in dit geval) dat alleen maar denken en niet weten.

Overigens, honden die maar met z’n tweeen zijn kan dan natuurlijk ook niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Henk van S tot S

@8: over die honden klopt.
Maar dat is nog meer “off topic” ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Socrates Schouten

Een blije kip op een stuk verpakkingskarton betekent dat de consument voor niet veel meer wordt gehouden dan een ophokkip, maar dan één met geld en een supermarktmandje…

  • Vorige discussie