Bioterrorisme

DNA blauwIn Technology Review van MIT staat een lang maar goed leesbaar artikel over de status van biologische wapens en de productiemogelijkheden op dit moment.
Heel kort samengevat: Het slechte nieuws is dat er verschrikkelijk veel mogelijk is, dat die kennis zich verspreidt, dat de machines en middelen om te produceren makkelijker verkrijgbaar worden en de controle hierop moeilijk is. Het goede nieuws is dat het voor kleine groepen met weinig geld nu nog wel lastig is om echt goede biologische wapens te maken die effectief ingezet kunnen worden en dat het nog wel 10 tot 20 jaar kan duren alvorens het wel zover is.

Centraal in het artikel staat een russische oud wetenschapper, Serguei Popov, op het vlak van biologische oorlogsvoering die een kijkje in de keuken geeft van het oude Sovjet Unie programma voor biologische wapens. Dat lezende ben je nogmaals blij dat het nooit tot een oorlog is gekomen tussen de twee supermachten.
Uit het verhaal wordt duidelijk dat het maken van biologische wapens tot 10 jaar geleden voorbehouden was aan staten. Om ze uit te voeren waren er namelijk veel specialisten nodig, veel machines nodig en heel veel centjes nodig.
Maar wat vroeger moeilijk, kostbaar, kennisintensief en tijdrovend was, is inmiddels goedkoop en met een beetje kennis te produceren. Voor een deel komt dit doordat oude machines gebruikt in biotechnologie bedrijven vrij op de markt, bv via eBay, te kopen zijn. Ook veel van de grondstoffen nodig voor de productie zijn gewoon te bestellen.
In het artikel geeft men aan dat het zeer wel mogelijk is dat binnen 15 jaar een terroristische groep een variant op het pokkenvirus kan maken en verspreiden. Andere mogelijk zaken zijn legionella, een snel werkende variant van multiple sclerosis en een ebola variant.
Verder heeft men al aardig wat ervaring opgedaan met het omvormen van virussen zodat ze stoffen aanmaken die het zenuwstelsel van mensen aantasten. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld tijdelijke schizofrenie, geheugen verlies, verhoogde agressie, verlammende depressie of angstaanvallen. Alleen lukt het ze nog niet om dit om te vormen tot een zichzelf verspreidend virus. Maar dat schijnt een kwestie van tijd te zijn.

Het artikel gaf ook goed aan dat op dit moment niet alle aandacht moet gaan naar het potentiele gebruik door terroristen. Een groter potentieel probleem ligt bij de landen die nu voldoende staatsbudget hebben om een serieus programma op te zetten. En dit soort programma’s zijn beter verborgen te houden dan de productie van atoomwapens.

Ook gaan ze nog even in op hoe we ons als maatschappij kunnen beveiligen hiertegen. Dat blijkt nogal problematisch te zijn. De kennis verspreid zich, er komen steeds meer laboratoriums (commercieel) en lang niet alle gemene goedjes zijn te traceren. Sommige deskundigen geven aan dat het zinvoller is de mens aan te passen zodanig dat ze bestand zijn tegen wat er komen gaat.

Smeuïge quote tot slot:
In 2002, after all, a group of researchers built a functioning polio virus, using a genetic sequence off the Internet and mail-order oligonucleotides (machine-synthesized DNA molecules no longer than about 140 bases each) from commercial synthesis companies.

 1. 1

  In combinatie daarmee staat er een goed artikel over de madrasa’s in Pakistan in de Le Monde Diplomatique van Maart 2006.

  Het aantal leerlingen dat naar madrasa’s gaat wordt geschat op 800.000 in Pakistan. De meeste scholen zijn gelieerd aan religieuze-politieke partijen en worden gefinancierd door Saudie Arabie. Van de (corrupte) staats-scholen die op papier bestaan blijkt uit een onderzoek 1/5 niet te bestaan en 70% regelmatig gesloten te zijn. Als je dan toch een Oorlog Tegen Terrorisme begint, begin dan bij het onderwijs zou ik zeggen, maar goed ik ben ook maar een Verlicht Liberaal natuurlijk en geen rechtse-religieuze republikein en die weten het toch beter.

 2. 2

  Oh ja, QuoteDJ, op de vraag of de huidige atmosfeer niet een beetje onverantwoord is antwoord de Maulana Sami, directeur van de madrasa in Haqqania:
  “In tegendeel, wij bevinden ons in een positie van kracht. Bush heeft de gehele Islam doen ontwaken.”

  Iemand die een simpel rekensommetje wil maken?

 3. 3

  Is dit niet dezelfde dreiging als de oude biologische oorlogvoering. Alleen nu twee tandjes hoger in de technologische versnelling? Ik krijg toch een beetje het gevoel – net als met alle wapens, chemisch, biologisch, atomair en nu dus biotechnologisch – dat er vroeger of later echt wel iemand zal zijn die het los zal laten. Zeker met de afnemende kennis die alles en iedereen overal constateert. Afnemende kennis heeft ook afnemende voorzichtigheid t.a.v.geweld tot gevolg.

  De VS gooit een bom op Jeruzalem, Iran op Israel, Rusland op een van z’n favoriete afvallige satelietstaatjes en China mag straks kiezen. Het is er, dus het wordt vroeger of later gebruikt.

  Ik heb m’n hele leven in de angst van de koude oorlog geleefd. Ik heb er geen zin meer in. Gebruik die troep dan zijn we van alles af en anders, negeer en leef!

 4. 4

  De VS op Jeruzalem ? Als je alles optelt is dr. Strangelove een brave padvinder vergeleken met de VS. Maar Jeruzalem had ik toch nog niet gedacht…