Bestuurder Duitse omroep ‘vertwittert’ zich over moslims

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Een tweet van de voorzitter van de Mitteldeutsche Rundfunk, onderdeel van de ARD, heeft in Duitsland geleid tot woedende reacties. Ude Reiter twitterde gisteren: “Einheitstag 2030: Bundespräsident Mohammed Mustafa ruft die Muslime auf, die Rechte der Deutschen Minderheit zu wahren.” (“Dag van de Duitse eenheid 2030: Bondspresident Mohammed Mustafa roept de moslims op de rechten van de Duitse minderheid te beschermen.”)

De tweet van Reiter was een toespeling op een toespraak van bondspresident Christian Wulff (CDU). Die zei zondag bij de viering van de 20ste verjaardag van de Duitse eenheid dat de Islam bij Duitsland hoort. Wulff ziet het als de grote uitdaging voor de komende jaren om de integratie tot een succes te maken.

Grap
De omstreden tweet van de MDR-bestuurder verspreidde zich snel. De internetjournalist Mario Sixtus, werkzaam bij het ZDF (de tweede Duitse publieke zender), schreef zijn 20 duizend volgers: “Herr Reiter, mit Verlaub, Sie sind ein Arschloch!” (“Meneer Reiter, als u mij toestaat, u bent een klootzak!”)

Reiter, geboren in Beieren en sinds 1991 de chef van de Oost-Duitse MDR, meldde kort daarop dat zijn tweet een citaat zou zijn van een cartoon uit een niet nader genoemde Duitse krant en ‘natuurlijk’ bedoeld was als een grap. Als dat zo is, dan heeft hij daarvoor wel een erg ongelukkig tijdstip gekozen. De opmerking komt op een moment dat in Duitsland de discussie over de integratie van moslims hoog oploopt. Aanleiding daarvoor is het boek van ex-Bundesbank-bestuurder en SPD-politicus Thilo Sarrazin “Deutschland schafft sich ab“. Daarin schrijft Sarrazin dat de islam de Duitse cultuur en samenleving bedreigt. Sindsdien domineert het thema integratie en islam het dagelijks nieuws.

Reacties (1)