Best wel een soort van irritante trend, zeg maar

Er is reclame op tv voor een soort van crème en die is best wel irritant. In die reclame zit een soort van MILF, zeg maar, en die zegt dan dat de crème “een soort van fluweelachtig laagje, zeg maar” achterlaat. Daar krijg ik dan best wel iets van een “GA TOCH DOOD!” gevoel van, zeg maar. Want als ik ergens best wel een kankerhekel aan heb, dan is het zeg maar aan mensen die de hele tijd “best wel”, “een soort van” en “zeg maar” in ruime hoeveelheden een soort van door hun spraak heen strooien.

Kijk, ik snap dus best wel dat er behoefte kan zijn aan een soort van nuance in je dagelijks taalgebruik en ik besef ook wel dat ik toch een soort van ouwe lul aan het worden ben, die zeg maar niet meer op de hoogte is van wat momenteel best wel cool en een soort van vet lauw is qua taalgebruik, maar dat kan me dus geen ene kankermoer schelen, zeg maar. Het is best wel kankerirri en het blijft best wel kankerirri.

Dus heb ik zoiets van: ik doe toch maar een soort van oproep om er zeg maar mee te kappen. Mensen: alsjeblieft, check even of je niet best wel vaak “best wel”, “zeg maar” of een “soort van” zegt en als je zoiets hebt van: “Best wel!”, probeer er dan een soort van mee te stoppen.

Bedankt, zeg maar.

 1. 3

  Daar kan ik best wel in meegaan, maar op een gegeven moment krijg je toch zoiets van: “Genoeg is genoeg”, zeg maar. Dan knapt er een soort van iets.

 2. 4

  In bepaalde kringen, weet je, wordt doorlopend, weet je, gebruikt, weet je. Ik heb steeds de neiging, weet je, geen idee te zeggen, weet je, maar ik ben steeds te laat weet je….

 3. 8

  Martijn, je neemt me de woorden uit de mond, behalve dan dat ik het niet zo poëtisch had kunnen uitdrukken!

  Voor de echte taalergeraars onder ons kan ik deze website aanbevelen.

 4. 9

  Hoezeer ik ook een hekel heb aan de bond tegen het vloeken, al het gescheld in deze column is best wel irritant, zeg maar.

 5. 12

  @11

  Ik bespeur zelfs dat dat een stukje naar de mensen toe is. Ofzo.

  Mag ik er een andere, maar niet minder grote, ergernis in gooien? De uitspraak van ff-en en ss-en.

  De verkeersinformatie spreekt vaak over een ‘zijnstoring’ bij de trein, Philips maakt reclame voor Vilips en SBS6 noemt zichzelf EzbeEzZezz.

  Weet je.

 6. 14

  “Mag ik er een andere, maar niet minder grote, ergernis in gooien? De uitspraak van ff-en en ss-en.”

  Als soort van echte Hollander kan ik daar dan best wel weinig van zeggen. Voor mij is elke V een soort van F en elke Z een soort van S.

  “En daar irriteer ik me dan aan… “

  Die is inderdaad best wel irrie.

 7. 15

  “Als soort van echte Hollander kan ik daar dan best wel weinig van zeggen. Voor mij is elke V een soort van F en elke Z een soort van S”

  Da’s Amsterdams. Het Amsterdamse alfabet heeft een paar letters minder. Hetzelfde zijn:
  – de ef en de fee,
  – de es en de set.

 8. 16

  ik, zeg maar, vind prima, zeg maar, als mensen in hun taalgebruik, zeg maar, steeds maar, zeg maar, roepen zeg maar, zeg maar. want, zeg maar, zo kunje , zeg maar, lekker lullen, zeg maar, zonder iets te zeggen, zeg maar. en dat is, zeg maar, best lekker, zeg maar. Zeker als, zeg maar, ander mensen, zeg maar, op hun beurt, zeg maar, dat irritant vinden, zeg maar.

 9. 18

  Waarom scheld je met kanker? Wil je op die manier iets uitstralen of zo? Ik hoop voor je dat je het zelf nooit krijgt.
  En ‘zeg maar’ heeft niks met hip taalgebruik te maken. Het komt hooguit vaker voor onder jongeren, maar oudere mensen gebruiken het ook. Ga eens nadenken over waarom mensen het gebruiken. Ál het taalgebruik heeft een functie.