België twijfelt over België

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Belgische en Europese vlaggen (Foto: Flickr/kwatoko)Het begint langzaamaan te lijken op een slechte Belgenmop. Afgelopen zaterdag diende Yves Leterme zijn ontslag in, waardoor het formatieproces in België weer terug bij af is. Voor de positievelingen: de Belgen hebben in ieder geval een nationaal record te pakken en naderen het Europees record coalitie-onderhandelen. Nog even doorzetten, jongens!

Op dit moment is men zelfs zo wanhopig dat men scheidend premier Guy Verhofstadt van stal heeft gehaald. Het werk voor het nieuwe kabinet stapelt zich op en daar zitten ook dringende zaken tussen. De koning gaat hem, in een uitzonderlijke stap, waarschijnlijk een volmacht verlenen om deze dringende zaken zoals begroting, veiligheid en justitie op te mogen pakken.

Het is nog onduidelijk of deze maatregel het Hervormingsverdrag gaat redden. Dit moet in december ook nog getekend worden, en dat mag een demissionaire regering niet. Als de demissionaire regering dat met deze extra bevoegdheden nog steeds niet mag dan blijft dat een groot probleem, of niet natuurlijk, al naar gelang uw standpunt over het verdrag.

Het lijkt er dus op dat nu zelfs de Belgen het niet meer weten. De mogelijke coalities zijn zo’n beetje op.

Weet u het wel? Waar moet het heen met België? En met ons, als ook België als optie verdwijnt?

Reacties (1)

#1 Bismarck

De mogelijke coalities zijn zo’n beetje op.

Nounou, er is maar 1 coalitie geprobeerd eigenlijk en daar is het kartel CD&V/NVA ook nogal halsstarrig in. Dat geldt overigens ook voor de eisen mbt. de staatshervorming, alsmede rond bepaalde symbolen (Bee Ach Vee en de benoeming van een aantal franstalige burgermeesters in de rand van Brussel).

Kort en goed loopt het kartel gewoon de formatie zelf te saboteren die hun leider Leterme aan het leiden was. Dat is dan bij voorbaat dus al kansloos.

Vervelender is dat ze niet om het kartel heen kunnen (vanwege het aantal zetels behaald) en dat die stomme vlamingen Leterme in grote getale blijven steunen (er is dus eigenlijk helemaal geen druk om een regering te vormen, want bij nieuwe verkiezingen blijft het kartel vermoedelijk de grootste).