Beleidloos Balkenende-IV doet democratie de das om

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De oriënterende fase van het kabinet eindigde zoals ze begon. Na de coalitieonderhandelingen presenteerden Balkenende, Bos en Rouvoet op een persconferentie bij het Catshuis het regeerakkoord, dat de titel “Samen werken, samen leven” droeg. Nu, ruim 100 dagen en 200 werkbezoeken later, wordt het beleidsprogramma met dezelfde titel, door dezelfde heren, op dezelfde locatie gepresenteerd.

Voor de honderd dagen dat het kabinet in het land is geweest en heeft kunnen nadenken welke koers Nederland aan moet houden, valt het op hoe weinig ambitieus het beleidsprogramma is, sterker: het bevat nauwelijks beleid. Het lijkt erop dat de roadshow van Balkenende cum suis niet veel meer is geweest dan dat van een rondreizend circus, dat als doel had met een paar trucs goede sier te maken.

Vandaag presenteren Balkenende, Bos en Rouvoet hun plannen in een persconferentie aan het publiek waar ze 100 dagen mee gepraat hebben. Aan de burgers dus, de Tweede Kamer mag volgende week pas meepraten en wordt daarmee door het kabinet buitenspel gezet.

Het is niet de eerste keer dat de Tweede Kamer zich niet serieus genomen mag voelen. Bij het debat over de regeringsverklaring werd er continu op gewezen dat de echte plannen na de 100-dagentoer zouden komen. Op verantwoordingsdag moest de Tweede Kamer het in het debat stellen zonder de minister-president en de eerste tipjes van de sluier werden gelicht in het tv-programma van Knevel en Van den Brink. Als klap op de vuurpijl hebben we zojuist kunnen horen dat de echte invulling van de plannen pas bekend wordt gemaakt op Prinsjesdag.

Dat het primaat, het controleren van het kabinet, ligt bij de Tweede Kamer, en niet bij journalisten is genoegzaam bekend. Toch heeft het kunnen gebeuren dat de Tweede Kamer zich honderd dagen weinig geroerd heeft, dat het nu aan de zijlijn staat, terwijl het kabinet zijn ‘plannen’ al bekend maakt aan het grote publiek.

Daarmee wordt stukje bij beetje de grondwettelijke positie van de Tweede Kamer aangetast, een ontwikkeling die alleen de parlementariërs zelf tegen kunnen houden. Dat vereist dat parlementariërs minder met zichzelf en hun interne partijperikelen bezig zijn en dat de oppositiepartijen gezamenlijk over hun schaduwen heen stappen en als een blok het kabinet tot de orde roepen.

Niet alleen vanwege de verhoudingen tussen parlement en kabinet is het nodig dat de Tweede Kamer ingrijpt: er is in bijna vier maanden geen nieuw beleid gemaakt dat Nederland toekomstbestendig maakt. De Grote Onderwerpen, waar in de verkiezingscampagnes de monden vol van waren, zijn op een uitermate gladde manier ontweken en er zijn geen keuzes gemaakt die politiek gevoelig zouden kunnen liggen.

Balkenende-IV is het nieuwe kabinet van pappen en nathouden. Het is een kabinet dat het beste maar zo snel mogelijk kan vallen, erg veel verwachtingen zijn er niet meer.

Update: het beleidsprogramma

Reacties (12)

#1 Hugo

Ik deel de analyse van de stukjesschrijver grotendeels. Maar stel Balkenende IV valt, watvoor kabinet moet er dan komen?

– geen ‘middenkabinet’, want dat blijkt besluiteloos te zijn (zie Balk IV)
– geen ‘rechts’ kabinet, want dat lijkt geen hart te hebben (zie Balk II/III)
– geen ‘links’ kabinet, want dat zal de economie niet ten goede komen.

Tijd voor een stukje dictatuur?

  • Volgende discussie
#2 Jan Jaap

Laat een links kabinet het maar eens een poosje proberen. Er is geen enkel bewijs dat linkse kabinetten slecht voor de economie zijn. Ze zijn slecht voor de topinkomens, maar das wat anders.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Roy

Even een mooi citaat van Frits Wester:

Het is net als met die reclame met die kok: “er mist iets…Beleid?”

Welke coalitie er na dit kabinet zou moeten komen? Ik heb eigenlijk geen idee. Ik heb alleen liever niet de SP in het kabinet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Zack

Zullen we eerst maar even wachten hoe dit kabinet het uiteindelijk gaat doen voordat we het al veroordelen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Roy

@Zack: bedankt voor de suggestie, maar ik doe daar niet aan mee.

Er is al lang genoeg gewacht op beleid van Balkenendes ploeg. Nu dat een lege huls (b)lijkt, mogen we vast wel een beetje de kont tegen de krib gooien.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 JeCuS

@1
Wat dacht je van gewoon geen enkele. Heb jij het kabinet de laatste maanden gemist. Het doet nu eindelijk het beste wat een kabinet kan doen voor een land. Namelijk helemaal niets.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 R.

Net op het NOS-journaal,

het kabinet wil dat 50.000 VROUWEN meer vrijwilligerswerk doen.

Waarom alleen vrouwen? Kunnen mannen dat niet doen?
En waarom alleen maar vrijwilligerswerk, kunnen vrouwen niet normaal werk doen? Of moeten ze thuis bij de kinderen blijven?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Roy

@R: het staat er inderdaad echt…

En nog meer dingen waar je toch even van staat te kijken.

-100.000 minder fietsendiefstallen door tags, fietsenstallingen en een fietsendiefstalmeldpunt. Geen idee hoeveel geld zoiets gaat kosten

-5% volumegroei OV wordt opgevangen met verlengde perrons en fietsenstallingen bij stations.

Het ontbreekt in deze reclamefolder wat mij betreft aan visie en durf.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Eelke

Ik vind het plan voor 100.000 minder fietsendiefstallen echt te bizar voor woorden!
Natuurlijk is het erg vervelend, maar is dit niet meer een probleem van de gemeentes ipv de regering?

Terug on topic: ik ben het 100% eens met Roy. Ze omzeilen de hele tweede kamer en dat is echt niet goed voor de democratie! Het verbaast me eigenlijk dat de tweede kamerleden hier nog niet in grote getalen over gezeurd hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Roy

@Eelke: Het verbaast mij ook je de Kamer hier nauwelijks over hoort. Gesteld dat Rutte, Verdonk en de rest van de fractie het deze weken druk heeft gehad met leiderschapscrisis en rapport-Dekker, dan is er toch wel één VVD-fractielid dat samen met de rest van de oppositie het kabinet tot de orde kan roepen?

De oppositie is teveel versnipperd, waardoor dit soort rare situaties kan ontstaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Edwin

Ja, wat heeft de oppositie eigenlijk al die honderd dagen zitten doen? Waarom komt er geen tsunami van initiatief-wetsvoorstellen aan?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 R.

Het probleem is dat de oppositie in de kamer al wel een paar keer heeft gezegd dat de regering de kamer niet duidelijk informeert. Maar ze hebben te maken met de regeringspartijen die de rijen gesloten houden.

Van het CDA en de PvdA kan je dat nog verwachten, dit is wat ze in andere kabinetten ook gedaan hebben. Maar zelfs de vroeger altijd kritische Christenunie doet nu mee met het beschermen van de coalitie.

Als je ziet hoe fractievoorzitter Slob juist kritiek uitoefent op de oppositie, hoef je de komende jaren geen kritisch CU-geluid te horen.

  • Vorige discussie