Normaal gesproken ben ik niet echt bezig met het broeikaseffect, maar toen ik zondag bloesem aan de bomen zag dus wel.
Volgens mijn gevoel moet het momenteel schaatsweer zijn.
Normaal gesproken ben ik niet echt bezig met het broeikaseffect, maar toen ik zondag bloesem aan de bomen zag dus wel.
Volgens mijn gevoel moet het momenteel schaatsweer zijn.
Reacties (20)
Nou, zo warm vind ik het anders niet. Van mij zou het wel wat groter mogen zijn, dat broeikaseffect.
Maak je geen zorgen, hier is het steenkoud, in de VS geen broeikaseffect, nergens niet, is trouwens voor het eerst dat ik er van hoor.
Bovendien is het allemaal speculatie, graag een link naar het keiharde bewijs.
Amerikanen geloven misschien dan wel in wonderen, maar niet in sprookjes.
schaatsweer? In Nederland? Doe niet zo mal man, dat is nog van voor de oorlog
Ja, dat weet ik nog wel. Vroeger vroor het altijd in de winter. En dan maar schaatsenrijden!
Het is trouwens niet zo politiek-correct, maar ik denk dat het door de immigratie komt, dat er geen ijs meer ligt. Kijk, die buitenlanders eten allemaal heel heet, dat is bekend. Ook met veel uien en knoflook. Ze laten daarom dus meer scheten en dat ze uit hun mond rieken behoef ik iemand die vandaag de dag wel eens met de tram reist waarschijnlijk niet te vertellen. Door al die gassen is het thans warmer in Nederland en daarom zal er nooit meer een Elfstedentocht worden verreden.
Wie mij niet gelooft, moet maar eens naar het noorden van Scandinavië gaan. Daar heb je maar héél weinig buitenlanders en kijk eens aan: dáár heb je dus nog wél ouderwetse winters.
Een vluchtige inspectie van de fenologische website http://www.natuurkalender.nl leert ons:
Het sneeuwklokje bloeide al op 25 november. Vorige week bloeide de witte dovenetel ten zuiden van Amsterdam. Ook de roffel van de Grote bonte specht is al op verschillende plaatsen gehoord. Tevens is er melding gemaakt van een paartje broedende Nijlganzen.
Persoonlijk kijk ik uit naar de komst van de Beflijster in begin april:
http://home.planet.nl/~lbird/Fenologie.htm
Overigens maak ik me niet druk, het klimaat schommelde al voor de industriele revolutie, daar doet niemand wat aan. Zowel de Middeleeuwse Warme Periode (1200 tot 700 B.P) als ook de Kleine IJstijd (700 tot 100 B.P.) hebben hun sporen in de menselijke geschiedenis achtergelaten. Tijdens de WMP, waren er permanente (joodse?) settlements op Groenland. Terwijl tijdens de Kleine IJstijd de hollandse rivieren bevroren en vijandige legers van spanjaarden en fransen ons land konden binnentrekken.
http://www.hetweer.org/HetWonderlijkeWeer/het1.htm
Het feit dat je geen moslims aantreft boven de Poolcirkel heeft meer te maken met dat ze ramadan niet zouden overleven als het in juli valt, dan blijft het namelijk de hele dag licht…
BP?
Before Pim?
Nieuwe jaartelling Carlos? Ik zie u zo, voor mijn ogen, verrechtsen. Maar dit slaat alles…
Before Pim ! Hahaha!!
Before Present betekent het, aangezien ik atheistisch geograaf ben. Op de VU spreken mijn christelijke collega’s liever van A.D. After Dying.
Mooi samengevat Carlos, ik word altijd ontroerd als ik voor de eerste keer de reetkever weer zie.
Ik weet ook wel dat de temperatuur in de geschiedenis fluctueert, en maak me daar ook niet echt druk over. Het is meer dat als ik bloesem zie en Erwin Kroll hoor melden dat het 12 graden wordt, dat voor mijn gevoel niet klopt.
Overigens is het feit dat het in de geschiedenis al eerder is gebeurd geen reden om de -waarneembare- invloed van de mens te negeren, want nog niet eerder ging opwarming gepaard met een zo grootschalige boskap natuurlijk.
Het klimaat slaat op hol. En het lijkt mij sterk dat Bush, Clarence Seedorf en Heleen van Royen hier géén vinger in de pap hebben.
Juist. Eindelijk een medestander!!!
Ik heb even stiekem de jaartallen aangepast, ze stonden er namelijk als AD en niet als BP. Ik heb de hele nacht wakker gelegen in de angst dat iemand deze stommiteit zou ontdekken.
Eeuh, ik weet niet hoor maar dat ziet eruit als Prunus subhertella “Authumnalis” en….. deze sierkers heeft bloesem vanaf december tot tot in februari, wat nou broeikas gewoon effe opletten
Hehe, eindelijk een botanicus in tha house. Bedankt voor deze uitleg!
Waarneembare invloed van de mens, Grobbo? Op het ecosysteem, ja, maar op het klimaat? Zelfs de invloed van CFK’s op het gat in de ozonlaag is niet echt bewezen…
Hmmm, invloed van CFK’s was wel bewezen dacht ik zo. Dat was ook de reden dat toen wel eendrachtig wereldwijd actie is ondernomen. De afbraak van de ozonlaag is/was namelijk een veel grotere bedreiging voor het leven op aarde dan een vermeende klimaatsverandering.
Klimaatschommelingen hangen ook samen met: de stand van de aardas (die wiebelt), de zonneactiviteit en de constelatie van continenten en bergen over de aardbol. Allemaal factoren waar zelfs Jaap de Hoop Scheffer geen invloed op heeft.
Het kappen van bos, aanleg van snelwegen, afdammen van rivieren en vervuilen van de oceanen hebben wij Mensheid echter wel zelf in de hand.
@diver: Weer wat geleerd. Dank u.
@Siquo: U gelooft dat ecosysteem en klimaat los staan?
Dat broeikaseffect is alleen maar goed. Lekker warme en zonnige zomers, ik teken er voor! De zomer van 2003 was fijn. Hopelijk wordt die van 2004 nog beter. MAAR DAT HEBBEN WE ZELF IN DE HAND!! Snel allemaal de auto in dus en knallen met die hap. Voor het goede doel (zon, terras, kortgerokte chicas, YES!).
@Carlos:
de geijkte term is volgens mij CE en BCE
voor Common Era en Before Common Era
http://nu.nl/news.jsp?n=271726&c=80