Barack Obama: ‘lady killer’ of intellectueel?

You know what I got for Christmas? Eight hours sleep. It was outstanding.

Amerikaanse vlag (Foto: Arnoud Boer)Aldus Democratisch presidentskandidaat Barack Obama, volgens de New York Times. Hij heeft ook reden tot enige luchtigheid. De senator maakt de laatste weken namelijk een comeback in de peilingen. Dit is niet onbelangrijk zo vlak voor de eerste voorverkiezing in Iowa op 3 januari 2008. Nog een week en we weten meer over het politieke landschap in Amerika.

Obama´s drugsgebruik uit het verleden lijkt eventjes vergeten en steeds meer mensen lijken het weer eens te worden met Oprah: ´We need Barack Obama´. Wellicht is het een gevolg van zijn ‘Mommy’-strategie? De grootste achterstand die de eerste serieuze zwarte presidentskandidaat moest inlopen was bij vrouwelijke kiezers. Zij neigden naar de eerste serieuze vrouwelijke presidentskandidaat, Hillary Clinton.

Intellectuele capaciteiten
De meest interessante verklaring die ik heb gelezen voor zijn succes is echter zijn intellectuele capaciteit:

An intellectual is by definition someone who questions and doesn’t take assumptions at their face value, and I think that’s one of the things that’s inspiring about the guy.

Slaan intellectuele capaciteiten aan bij Amerikaanse kiezers? De Boston Globe trekt de vergelijking met Amerikaans president John F. Kennedy. Hij wist volgens de krant, in tegenstelling tot een aantal verliezende Democratische presidentskandidaten, een intellectueel imago te verbinden met ´street credibility´ vanwege zijn Ierse achtergrond. Obama heeft met zijn achtergrond niet te vrezen voor een bekakt en elitair imago.

Senator als president
Ik denk dat de senator uit Illinois meer op de stemmen van vrouwelijke kiezers moet rekenen, dan op zijn intellectuele capaciteiten. Maar de intellectuele vergelijking met Kennedy kan natuurlijk nooit kwaad. Er is tenslotte nog een belangrijke reden voor Barack Obama om de gelijkenis met John F. Kennedy te koesteren. JFK was de laatste die als senator voor het Amerikaanse presidentschap gekozen werd.

Reacties zijn uitgeschakeld