1. 1

  De mens schijt in zijn eigen nest en ondervindt daar voortdurend de ernstige gevolgen van.
  Maar niemand die eens oorzaak en gevolg op een rijtje zet.

 2. 2

  In je nest schijten is nog niet zo’n ramp, want schijt schijt zelf niet. Bij ruimtepuin gaat het echter niet om de hoeveelheid schijt, maar om het aantal keutels. En dat neemt exponentieel toe met iedere botsing. Een kettingreactie die de ruimte rondom de aarde voor tienduizenden jaren onbruikbaar zou maken wordt steeds minder onwaarschijnlijk.
  Je zou zelfs kunnen stellen dat zo’n kettingreactie al gaande is, gezien de elkaar steeds sneller opvolgende berichten over botsingen en bijna botsingen. Het ging immers tientallen jaren goed, in 2007 bliezen de Chinezen – voor het eerst – een satelliet op en het duurde minder vervolgens minder dan 2 jaar voordat de eerste echte botsing tussen twee satellieten plaatsvond, waardoor volgens NASA de kans op een fatale botsing voor de space shuttle met 6% toenam tot 1:318.

  Toeval? Of is een Al Gore-achtige hockeystick-curve op zijn plaats?

  http://www.aip.org/isns/reports/2008/014.html

  http://en.wikipedia.org/wiki/2007_Chinese_anti-satellite_missile_test

  http://en.wikipedia.org/wiki/2009_satellite_collision

  http://www.spaceref.com/news/viewsr.html?pid=16201

 3. 3

  @ZMC

  Meteen de vinger op de zere plek.
  Exponentieel is het begrip dat op zoveel van toepassing is, maar ook een begrip dat moeilijk te bevatten is voor de mensheid.

 4. 4

  Exponentieel is uit. Ik hoor tegenwoordig wat anders. “Die griet is zo heet als een asymptoot.” “Na 5 uur komen de fouten als een asymptoot.”

 5. 8

  Exponentieel en asymptoot sluiten elkaar niet uit en kunnen best goed samenwerken zoals in de functie EXP(-/+ M) waar voor grote/kleine waarden van M de functie asymptotisch tot 0 nadert.

  Het lijkt mij daarbij het belangrijkst om te weten hoe en hoe exponentieel snel deze griet haar asymptotisch kookpunt bereikt bij het opvoeren dan wel verminderen van M.

 6. 9

  @zmc

  Dat college heb ik een tijdje terug al gekeken, vandaar ook mijn opmerking.

  “The secret to creativity is knowing how to hide your sources.” (Einstein)