Antwoord op de huiskamervraag

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Alfred Nobel (Foto: Flickr/niznoz)

Andermaal ben ik positief verrast door de lezers van GeenCommentaar. Er zijn klaarblijkelijk inderdaad GC-lezers die weten dat Maurice Maeterlinck in 1911 de Nobelprijs voor de Literatuur won. Ik ben wel enigszins bezorgd over de reactie van Peter, die leek te suggereren dat hij de vraag moeilijk zonder Google kon beantwoorden, omdat hij al zijn boeken het huis uit had gegooid. Ik had de lezers juist verzocht om slechts hun hersens te gebruiken, die, naar ik meen, zelfs in deze tijd nog niet geheel door de technologie overbodig gemaakt zijn.

Maar goed, Maurice Maeterlinck. Maeterlinck leefde van 1862 tot 1949, en was een Vlaming, en de leidende figuur van de zogenaamde ‘symbolistes Belges’, waar verder o.a. Émile Verhaeren, Georges Rodenbach en Max Elskamp deel van uitmaakten. Ondanks hun Nederlandstalige achtergrond schreven ze poezie, proza en theater dat aansloot bij het werk van Franse schrijvers als Baudelaire en Rimbaud. In hun tijd waren ze het neusje van de zalm van de wereldliteratuur, maar nu zijn ze grotendeels vergeten. Van Maeterlinck is vooral het toneelstuk ‘Pelleas et Melisande’ bekend gebleven, niet vanwege het werk zelf, maar omdat de opera van Claude Debussy ervan maakte nog wel vaak wordt opgevoerd.

Het Nobelprijscommittee pakte de zaken in de eerste jaren van de twintigste eeuw anders aan dan nu. Ze gingen consequent voor de grootste naam van het moment, en hebben vooral sterren onderscheiden die sindsdien toch wat verbleekt zijn. Zo kozen ze Bjørnsterne Bjørnson in plaats van Henrik Ibsen, Gerhart Hauptmann in plaats van Anton Tsjechov, Anatole France in plaats van Marcel Proust, en ga zo maar door. Het uitreiken van een literaire prijs is nou eenmaal een bijna onmogelijke opgave.

Reacties (2)

#1 Peter

Blij verrast? Denk je dan dat lou en Bart, die beiden het antwoord goed hadden, dat puur uit hun hersenpan opdiepten?
Geloof ik niks van.

Maar maak je geen zorgen. Ik lees, naast google, ook GC en dus had ik nu een aha-erlebnis (ben benieuwd of de lezers, zonder technische hulpmiddelen de herkomst en betekenis van die term weten), want die “musical” van Debussy, die ken ik weer wel uit het blote hoofd.
Leuk dat je me hiermee hebt herinnerd aan de bron voor het libretto.
Dank.

  • Volgende discussie
#2 Jim Morrison

Zo’n nobel prijs dat is toch allemaal EGO.

Als je intelligent bent dat doe je toch niets en zit je lekker in de bijstand en bekijk je de mierenhoop die de mensheid is.

Je kan toch geen boek schrijven of je ergens voor inzetten als je de mensheid goed kent. Heeft toch allemaal totaal geen zin.

De mensheid zal nooit verder evolueren moreel gezien. Te egoistisch, primitief en agressief en je dood je eigen kinderen en vrouw. En te social en te intelligent en je plant je niet voort want je neemt nooit kinderen.

Dit is de mensheid => http://www.greenlivingonline.com/imgs/1007/b/120846.jpg

Inteligent buitenaards leven zal ons nooit opbellen want we zijn te dom. We zitten vast qua evolutie in een “dead lock”.

:)

Dus als je intelligent bent wil je geen nobel priest of kinderen.

  • Vorige discussie