Anachronisme

Onderhandelingsbespreking over de verkoop van Sargasso aan Reed-Elsevier voor 10 miljoen euro loopt uit op een bierdrinkfestijn tegen de oververhitting. Vingers optillen om te typen veroorzaakt heftig zweten. Mooie en goede tradities worden stilgelegd door drama’s. Zelfs nadenken wordt problematisch.
Wat rest is rustig zitten met een fijn glas gekoelde drank en mijmeren. En dan komen de vreemde gedachten boven.
Zoals hedendaagse anachronismen.
Bijvoorbeeld de krantbezorgregel. Dat die voor 7 uur ’s ochtends in de bus moet liggen. Terwijl een beetje modern mens al voor zes uur probeert aan te sluiten in de file.
Of dat je de vuilnis pas vanaf 6 uur buiten mag zetten. Daar sta je dan als modern eenpersoonshuishouden jezelf af te vragen hoe je nou met een remote control vanuit de file die kliko op straat krijgt.

Heeft u nog een anachronisme? Haast u niet, daar is het echt te warm voor.

 1. 1

  Een mens dat al voor zes uur in de file gaat staan heeft zijn arbeidstijden en werkwijze op bijna prehistorische wijze geregeld. Het anachronisme zit ‘m vooral in het feit dat werk nog steeds op een andere plek dan wonen moet plaats vinden terwijl er communicatiemiddelen te over zijn.

 2. 3

  “Het anachronisme zit ‘m vooral in het feit dat werk nog steeds op een andere plek dan wonen moet plaats vinden terwijl er communicatiemiddelen te over zijn.”

  Daar hebben we weer een anachromisme. Het idee van wonen en werken in 1 gebouw is al jaren volledig achterhaald. Het moderne kantoor oogt misschien huiselijk, er is geen hond die er gaat dineren, slapen of echtelijke ruzies uitvechten (hoewel, misschien een enkele hond dan…). Het is niet voor niets dat de mens een “werkplek” heeft uitgevonden, zodat hij thuis niet constant aan het werk is.

 3. 7

  In de file staan. Hahaha. Verplicht in de file staan en verplicht een “pak” dragen. Daaraan herkent men de keurig geassimileerde medemens. Gecondoleerd.

  Proost ok trouwens (want dat is het!)

 4. 11

  Gisteren naar de keuringsdienst van waarde gekeken: Over varkens, en vooral waarom die zowat anti-septisch moeten opgroeien. Om zo snel mogelijk op gewicht te komen, niet gestoord door ook maar een verkoudheidje. De boer krijgt namelijk maar 1 Euro per kilo voor dat beest en dus om te overleven moet zijn hele bedrijfsvoering extreem efficient en snel zijn. Die bioer zei overigens iets moois, over een eventuele verandering van bedrijfsvoering: “De burger wil dat wel, maar de consument wil dat niet.”

  Anachronisme: Ambachtelijke Boeren Ham.

 5. 13

  Ik bedoel, dan kan je je vriendin toch de vuilnis buiten laten zetten?

  Of, je zet de vuilnis wel gewoon voor zessen op de straat… Overmacht, weet je wel?

 6. 14

  @Spuyt12: Staat er ergens het woordje “ik” dan in die uitspraken?????
  Ik laat gewoon een van mijn dertien kinderen vlak voor schoolgaan de kliko buiten zetten.
  Maar daarmee is de regel nog steeds een anachronisme.

 7. 15

  snelheidslimieten op snelwegen, en dan vooral die 80 km zones. Allemaal gebaseerd op de wereld voor ABS, airbags, kreukelzones, veiligheidsgordels etc

 8. 16

  haha..een krant =)

  Je kan die dingen niet eerder laten bezorgen, want dat trekken de krantenjongens gewoon niet (dan krijg je er echt 0 meer aan het werk, terwijl het nu al problematisch is)

 9. 17

  De winkelsluitingstijden wet. Winkels moeten dicht zijn voor je uit de file komt en op zondag, de enige dag dat je wel tijd hebt om te winkelen.

  Overigens wordt hier de vuilnis ’s morgens opgehaald. Dus zeer ruim de tijd om je vuilnis buiten te zetten (vanaf 18.00 uur de avond ervoor tot 08.00 uur als ze langskomen).

 10. 19

  Dat je in Frankrijk niet met ander plastic aan de pomp kan betalen dan Visacard. Wel met een persoonlijk benzinepasje van 1 van dertig maatschappijen waar ik nog nooit van gehoord heb.

 11. 20

  *kijkt eens om zich heen vanuit de op-een-na bovenste verdieping van het Reed-Elsevier gebouw te Sloterdijk*

  Yep, we hebben hier airco :D

  Anachronisme: Het Elsevier (zonder Reed) logo…
  [img]http://www.elsevier.com/authored_framework/images/logo_tree.gif[/img]

 12. 22

  Vanaf m’n twaalfde hoefde ik geen korte broek meer te dragen. Buiten sport- en campinggedoe etaleerde ik mijn volwassen zijn altijd met bedekte benen. Vandaag ben ik voor het eerst weer met blote benen buiten geweest: de verkindsing is begonnen.
  Vorige week was ik in een gezelschap waar een man (boven z’n korte broek) een groen overhemd droeg, met alle knoopjes open. Om zijn zestigjarig buikvet lichaam ontstond een onzichtbare ring waar geen mens zich durfde te vertonen, is dat mijn voorland?

 13. 25

  Hypotheekrenteaftrek.
  Mijn huisvuil mag overigens ’s avonds laat al op straat.

  Wel verbazingwekkend vond ik het briefje dat laatst op de mat lag: ‘Wij zijn langsgeweest om uw CV-ketel te inspecteren, maar u was er niet. Bel voor een afspraak.’
  Nee, natuurlijk was ik er niet. Hoe moet ik ruiken dat jullie komen dan? Gaan jullie op de bonnefooi huizen langs in de verwachting dat mensen daar de hele dag niets anders doen dan op de onaangekondigde CV-man wachten? Waarom moet ik dan zulke krankzinnige voorrijkosten betalen als mijn CV een keer kapot is?

  Ik gok dat over een jaar of vijf de sigarettenautomaat een anachronisme is. Hij hangt er nog wel, als decorstuk. Zoals je ook veel jukeboxen ziet waar je helemaal geen geld in mag werpen, zeg maar.