Het belang van winnen in Iowa

Wie ligt er aan kop bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen? Zowel bij de Democraten als bij de Republikeinen gaat het erom spannen in de Iowa-caucus. In recente peilingen liggen aan de Democratisch kant Hillary Clinton, Barack Obama en John Edwards nek-aan-nek. Hetzelfde geldt voor Mitt Romney en Mike Huckabee aan de Republikeinse zijde. De grap is dat de échte winnaar waarschijnlijk degene is die de morele overwinning behaalt. Als je het beter doet dan verwacht, ben je pas echt spekkoper.

De geschiedenis van de voorverkiezing in Iowa leert dat de winnaar van de voorverkiezing zelf niet bepaald de garantie krijgt voor de rode loper richting nominatie van zijn eigen partij, laat staan het presidentschap. En het slechte nieuws voor de kandidaten a.s. donderdag is dat dit geldt voor beide partijen…

Wat betekent Iowa voor je kansen?
Aan de Democratische kant is de spanning het hoogst op 3 januari. De laatste twee presidentskandidaten die in Iowa de voorverkiezing wonnen, werden ook uiteindelijk als Democratische nominatie aanvaard. Heel veel reden tot juichen is er dan nog niet overigens. De laatste Democraat die zowel in Iowa de voorverkiezing won én president werd, was Jimmy Carter. Bill Clinton verloor in Iowa.

Ook voor Republikeinen is een zege in Iowa geen automatische zegen. In de kringen van conservatieven is een zege in South-Carolina de beste voorspeller van de nominatie. Dus of Huckabee of Romney wint in Iowa, maakt vooralsnog niet uit. Niet zolang Huckabee ver voor ligt in die andere staat.

Wie bepaalt Iowa?
De zwevende kiezers hebben nu de sleutel in handen. De verschillen in de peilingen in Iowa zijn zo minimaal, bij zowel de Democraten als bij de Republikeinen, dat het een dubbeltje op zijn kant is. Kleine dingetjes kunnen nu de ´undecided voters´ nog om doen slaan. En dan gaat het niet alleen maar om goed of slecht weer op de verkiezingsdag.

Iedereen hoopt nu op een laatste opleving vlak voor 3 januari, zoals John Edwards, om de zwevende kiezer te paaien. Of je gooit er nog een politiek feestje tegenaan. En als je Republikein bent, zet je de gierkraan gewoon nog even open. Een extra smetje op het blazoen van je tegenstander kan net genoeg zijn om de zwevende kiezer af te schrikken voor de ander. En dan hopelijk in jouw eigen kamp terecht doen komen.

Wat bepaalt Iowa wél?
De eerste voorverkiezing kan een kandidaat wel een zetje geven in de goede richting. Dat kleine beetje extra publiciteit dat nodig is voor een lawine aan aandacht voor de komende voorverkiezingen. De strategie van Republikein Giuliani om zijn aandacht te vestigen op de grote staten en daarmee de voorverkiezingen in het begin te verliezen: het kan risky zijn. Voordat je het weet ben je gebrandmerkt als verliezer. En als kiezers ergens niet van houden, dan zijn het verliezende kandidaten.

Wie denkt u dat gaat winnen en waarom?

Reacties zijn uitgeschakeld