Amerika gaat aan de spaarlampen

Jawel, de vlag mag uit. Het meest energievretende land ter wereld gaat stroom bezuinigen. George W. Bush heeft Amerika schoorvoetend gevraagd een beetje zuinig te zijn met energie, aangezien de winter eraan komt, en de prijzen nu al hoog genoeg zijn, zonder alle extra vraag die de koude temperaturen met zich meebrengen. De bedoeling is dat alle Amerikanen hun huis een beetje isoleren, de thermostaat een graadje lager draaien, en aan de spaarlampen gaan.

Energy Hog Om de boodschap erin te krijgen, is het Department of Energy een zeldzaam debiliserende campagne gestart, waarin de Amerikaan op zijn IQ wordt aangesproken door Energy Hogs, kleine beestjes die symbool moeten staan voor energie die verloren gaat in het gemiddelde Amerikaanse gezin. Voordat het Amerikaanse gezin zich op gezellige spelletjes mag storten waarin kennis moet worden bijgebracht over energiebesparing, krijgt het teksten over zich uitgestort als:

Energy hogs are nasty little critters that hide all over your home and pig out on wasted energy. To outsmart the Energy Hogs, you have to beat those nasty oinkers at their own game. (..) You’ll discover fun info about using energy wisely in your home (..) But watch out for those Energy Hogs!

Dus wilt u spelen (en leren!), dan kan dat hier.

Overigens is het niet de eerste keer dat een Amerikaanse president oproept de thermostaat een graadje lager te zetten. Carter deed dat ook, in 1979, en had voor de gelegenheid zelf vast een sweater aangetrokken. Het wordt nog steeds gezien als een belangrijke reden waarom hij niet is herkozen.

Zou de Energy Hog wel werken?

 1. 1

  “Oei oei wat zijn die amerikanen toch weer dom met een hogs zeg!”

  Waarom gaat het toch altijd over Amerika? De EU zal na amerika de meeste energie gebruiken. Kunen we dan niet gaan lachen om europese postbus 51 spotjes?

 2. 2

  Bovendien is het helemaal niet erg om veel energie te gebruiken als je de energiebronnen maar niet opmaakt. Sterker nog, energiegebruik gaat in het algemeen samen met hoogte van welvaart. Wat dat betreft heeft Amerika gelukkig een heleboel reservebossen, die de natuurloze Hollanders helaas niet willen erkennen als deel van het Qyoto verdrag, en kent het land een heel dynamische technologische innovatie, die de gebrekkig innoverende Hollanders niet willen zien als oplossing voor milieuproblemen. Voor de 99,9% vd Nederlanders die niet begrijpen wat technologische innovatie is:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Innovation

 3. 3

  Hoewel het duidelijk op kinderen gericht was – je moest steeds toestemming aan je ouders vragen – heb ik toch net mijn official energy hog buster certificate behaald. Joepie.
  Waarom doet van Geel niet dit soort leuke dingen???

 4. 4

  En Caprio, wat zijn dan de toepassingen van die ” dynamische technologische innovatie” die je daar zo jubelend beschrijft? Ford Explorer’s?

  En zou er een verband kunnen zijn tussen de stupiditeit van een bevolking en de snelheid waarmee ze resources weten te consumeren?

 5. 5

  @Fili:
  1.
  Mobiliteit is de hoeksteen van de vooruitgang, dus om je vraag te beantwoorden: een Ford Explorer, waarom niet? Eentje met ‘Fuel Cell’ aandrijving misschien, of zonne-energie, of waterstof, een hybride motor wellicht, en om dat rendabel te maken heb je grote investeerders nodig, mensen met geld dus, rijke mensen, succesvolle mensen, mensen met inzicht en ondernemingszin, risiko kapitalisten, venture capitalists, en laten die nu vooral uit Amerika komen.
  2.
  Nee, daar bestaan geen geloofwaardige aanwijzingen voor. Het lijkt wel vrijwel onontkenbaar zeker dat er een verband bestaat tussen stupide ideeen en de stupiditeit van een persoon.

 6. 6

  Ik heb nergens gezegd dat de EU het zo goed doet.. Er is hier ook nog wel het een en ander te bereiken. Ik kan me herinneren dat de Consumentenbond had uitgevonden dat we alleen al een paar procent van onze totale energieconsumptie kunnen besparen door andere relais in apparaten als modems en tv’s te bouwen, waardoor ze geen energie meer lekken. Alleen nu was het Energy Hog Day in de V.S, vandaar. Volgende keer weer Van Geel dag, ok?

 7. 7

  Waarom de ontwerper van het spelletje varkens heeft gekozen is me een raadsel, energiebesparing in de VS is toch een witte olifant?

 8. 10

  @Franz Fitekz

  Nee klopt, ik ontken ook niet dat je een punt hebt. Het valt mij alleen op dat zoveel posts op sargasso over amerika gaan. Op zich is dat ook niet zo vreemd omdat dit zo’n machtig land is. Maar die berichten ontaarden altijd in discussies hoe dom/slim die amerikanen zijn.

  De EU is na amerika toch wel de 2e “wereldmacht”, dus zou het dan niet wat interessanter zijn om wat meer naar onszelf te kijken?

 9. 11

  Natuurlijk schort er veel in de EU. Daarnaast is het natuurlijk zo dat veel zaken die nu in de VS spelen, over een paar jaar bij ons gaan spelen. Ik wil met alle plezier ook eens een paar dingen uitzoeken over wat er hier misgaat kwa energiebesparing; in een eerder comment heb ik al een voorzetje gegeven..