In het kader van Dinsdag Doemdenk Dag (try out) waarschuwen wij vandaag voor de gestaag smeltende gletsjers. Al sinds het einde van de Kleine IJstijd (1430-1850) nemen de meeste gletsjers op aarde in volume af. Sommigen wetenschappers beweren daarom dat het niet meer dan een normale correctie is die we zien. Maar met de snel stijgende gemiddelde jaartemperatuur -al dan niet door CO2 toename in de hand gewerkt- zullen op veel plaatsen de gletsjers deze eeuw zelfs volledig verdwijnen.
De World Glacier Monitoring Service (WGMS) in Zürich stelt vast dat deze eeuw door de klimaatverandering 3/4 van de gletsjers in de Europese Alpen zullen verdwijnen. “The summer temperature increase is 3C, which is very bad for glaciers,” Dr Zemp told the BBC News website, “and the annual precipitation increases, which creates a bit better conditions for glaciers. “You get a rise of 340m in the level that enables glaciation.” Across the Alps, this would mean a loss of 75% in the glaciated area (BBCNews). Bekijk de massabalans van gletsjers werelwijd: summary table 2004 , scrollen verplicht.
Het verdwijnen van gletsjers die grote rivieren als de Rijn voeden is lastig voor de scheepvaart en de drinkwatervoorziening. Ook zal smeltwater in een Alpengebied zonder gletsjers sneller voor overlast zorgen. Maar vanzelfsprekend komt met een stijgende sneeuwgrens ook het lucratieve ski-toerisme in gevaar. Moeten in 2100 al die Nederlanders straks per scramjet in twee uur naar de bergen van Antarctica vliegen voor een beetje lol op de lange latten? Geniet van de Alpen nu het nog kan…met de Milieuridders in de sneeuw (videoclipje).
Reacties (13)
Het probleem met het nadenken over klimaatveranderingen is dat we dit soort dingen altijd op een veel te korte termijn lijken te bekijken (en ja, een eeuw is nog steeds te kort).
Er is zelfs een groot aantal wetenschappers dat nog steeds denkt dat we hard onderweg zijn naar de volgende ijstijd. Sommigen denken zelfs dat we dit op dit moment in de hand werken. Zie bijvoorbeeld bbc news voor een artikel hierover.
Met andere woorden, mijn mening is dat, voor zover het klimaatveranderingen aangaat, we nog steeds heel erg aan het koffiedik kijken zijn en (nog) geen sluitende conclusies kunnen trekken.
Afgezien dan van de waarschijnlijkheid dat wij als mens in ieder geval toch wel op de 1 of andere manier het klimaat beinvloeden, hetgeen hoe dan ook niet zo verstandig is (vooral juist OMDAT we de gevolgen niet erg goed kunnen voorspellen).
We proberen zoals altijd een evenwicht te bewaren.
Daar waar dit evenwicht constant evolueert.
Anderzijds denk ik wel dat we iets moeten doen aan onze vervuilende manier van leven.
Dat clipje is perfect! Ik was zelf afgelopen week wintersporten in Frankrijk en het lijkt wel alsof ze een home video van mijn vakantie hebben gemaakt :-)
Ha, dank! Grappig dit op Sargasso aan te treffen. De tekst van Achtung, achtung is van mijn dierbare wederhelft, omdat ik er niet uitkwam :)
Dat grafiekje gaat aangstaanjagend hard naar beneden! Het wordt me alleen niet duidelijk wat de mass net balance precies is.
Maar de redenering is natuurlijk een beetje: Fossiele brandstoffen verbranden -> CO2 uitstoten -> temperatuur stijgen. Nu vertelt mijn lokale klimaat-bioloog (of wat doet die man precies) mij, dat men het er wel over eens is dat de global warming bestaat en dat die veroorzaakt wordt door de stijging van de CO2 concentratie in de atmosfeer. Maar het punt waarop het allemaal omslaat in (gevaarlijke) speculatie is als je zegt dat de CO2 in de atmosfeer toeneemt door de mensch. Het is namelijk niet duidelijk hoeveel andere bronnen van CO2 er zijn en wat hun mass net balance is. Oceanen en zo- als daar een jaartje wat meer zon op valt, weet niemand wat het effect is.
Sanspareille en Jan des Bouvries: wat is de wereld toch weer klein!
(ik draai dit clipje al enkele weken met groot plezier, mijn wederhelft noemt me simpel, maar dat kan me niet bommen, ik ga keer op keer uit me dak)
@PB: Vergeet al die windjes latende termieten niet, methaan en water zijn de echte broeikassen en die termieten kunnen er wat van.
@Carlos: Zo nu en dan als ik wil bijtanken *kuch* hoef ik maar wat hoger om dit soort uitspattingen mee te maken. Het leukste is een soort dranklied, hele cafe doet mee (apres ski) als een line-dance, maar dan in de kroeg. Gezongen opdrachten, tafel omhoog..neem een slok etc, worden massaal uitgevoerd en ik moet bekennen..na wat pullen doe ik even hard mee en niet eens participerend obeserveren ik zwelg mee in de massa.
Larie, als ik wat hoger ga kom ik slechts een Spaanse vrouw met een houten been en een evangelistisch gezin tegen. Zo blijkt maar weer: er gaat niets boven Zwitserland….
Aha..wooden leg, deze moet ik ff kwijt:
Frank Zappa had little regard for rock journalists. “So Frank, you have long hair,” an interviewer once remarked. “Does that make you a woman?” “You have a wooden leg,” Zappa replied. “Does that make you a table?”
Even on topic, je ziet overal wat er gaande is. Zelf woon ik bovenop morenen, soort van left over van gletsjers en moet mijn verrekijker gebruiken om de bron van 100 jaar geleden nog te kunnen zien in al zijn/haar pracht.
De ontstane meren daarintegen zijn biologisch zeer divers.
@Larie…
Dat doe ik in principe ook, alleen ik kan zelfs met mijn verrekijker de bron van 10.000 jaar al lang niet meer zien.
Kijk dat we de natuur aan het verneuken zijn en dat de aarde opwarmt moet ieder verstandig denkend mens duidelijk zijn. De vraag is alleen of en zoja wat het verband is tussen die twee
@Pancho Villa: Niet vals spelen hey, met de heftige sneeuw van nu kan ik ook niet ver kijken;