AIDS voorlichting slaat aan onder afrikaanse jongeren

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Zo vlak voor de begrafenis van paus Johannes Paulus II is het een goed moment om even stil te staan bij de AIDS epidemie in Afrika. Eerder lieten wij u hier al een indrukwekkende grafiek zien m.b.t. de daling van de levensverwachting in Zuidelijk Afrika (grafiek: The African Cliff). Maar er zijn meerdere visualisaties mogelijk van deze afrikaanse sociale ramp zoals: de HIV Wereldkaart (scherpere pdf). Hierin bepaalt het aantal HIV besmettingen de grootte van een land.

Gisteren berichtte de VN dat nu 42,6% van alle zwangere vrouwen in Swaziland HIV-besmet is (IrinNews). Gelukkig was er ook goed nieuws: in de leeftijdscategorie 15 t/m 19 jaar daalde het aantal HIV-besmettingen van 32.5 % naar 29,3%. Het ministerie van Volksgezondheid in Swaziland schrijft de daling toe aan betere voorlichting van jongeren die daardoor vaker aan veilige sex doen. Laten we hopen dat met de dood van JPII het Vaticaan een andere koers gaat varen en geen leugens meer zal verspreiden over de effectiviteit van condooms.

0

Reacties (32)

#1 Oscar

Rapport van NIH laat zien dat gebruik van condooms het risico op HIV-besmetting met 85% verlaagt (http://www.niaid.nih.gov/dmid/stds/condomreport.pdf). Men kan het niet eens zijn met standpunt Vaticaan, maar beoordeel het wel eerlijk: ze zijn ook tegen wisselende sexuele contacten. Het is bovendien ook niet zo dat Afrika nou zo goed luistert naar de paus.
Overigens is er in Afrika ook sprake van relatief veel verkrachtingen (is Vaticaan ook tegen), met alle besmettingen van dien (zie bv. http://www.hivnet.org) en rust er in veel gemeenschappen een taboe op AIDS, waardoor mensen zich niet laten testen of partners niets vertellen.

 • Volgende discussie
#2 mark

De paus is een wijsneuzerig jongetje dat geen chickies kan regelen (zoals in deze strip; http://www.thetruthforyouth.com/NEW%20Comics/pp/pages/PAP_4.htm ), alleen dan met knallend veel macht. Dat is heel tegennatuurlijk en zou daarom in de grondwet verboden moeten worden.

Oscar verdient een lintje door de paus hierin toch ietsjes vrij proberen te pleiten. Wees een vent en geef toe dat de kerk genot om het genot afwijst of zoiets en richt je op dingen waar de rkkerk wellicht iets positiefs bijdraagt, maar erop wijzen dat die negerts in Afrika toch niet zo goed luisteren naar de paus levert medeplichtigheid op aan misdaden tegen de menselijkheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Spuyt 12

Een afname van 32,5 naar 29,3 procent wil ik nou niet erg significant noemen. Ambtenaren die hun AIDS campagnes aan het ophemelen zijn?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Oscar

@Mark #2

sterke inhoudelijke reactie!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Jan des Bouvrie

@Oscar: inderdaad. Het Vaticaan verspreid(de) eigenlijk een dubbele boodschap inzake AIDS en HIV. Enerzijds propageren ze monogamie en onthouding tot aan het huwelijk. Als de mensen in Afrika werkelijk zo goed naar de Paus luisteren en zich daaraan houden, is het daarmee vrijwel uitgesloten dat ze een HIV besmetting via sexueel contact krijgen en helpt het dus juist HIV verspreiding te beteugelen. Anderzijds voerden ze een streng ontmoedigingsbeleid voor het gebruik van condooms, wat HIV verspreiding juist bevordert.

Het probleem ligt erin als mensen zich niet aan het ene gebod van de kerk (monogamie, geen sex voor het huwelijk) maar wel aan het andere gebod (geen condooms gebruiken) houden. Ik vraag me af in hoeverre dat gebeurt. Ik bedoel: dat het condoomgebruik laag is in Afrika geloof ik meteen, maar ik vraag me af hoe groot de rol van de kerk daarin is, en in hoeverre het gewoon komt doordat condooms duur/moeilijk te krijgen zijn en mannen het niet ‘macho’ vinden een condoom te gebruiken.

Dat neemt niet weg dat ik het heel onverstandig vindt van het Vaticaan om zo tegen condoomgebruik te prediken. Houd het dan bij het prediken van monogamie en wees zo realistisch om erbij te zeggen dat als je dan toch zondigt, dat je dan ten minste een condoom moet gebruiken, omdat anders je ‘zonde’ nog veel groter wordt. Zoiet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Pelayo

Congo/Brazzaville kende ook wel ‘ns een daling van het percentage HIV positieve vrouwen die bij zwangerschapsklinieken langskwamen om daarna weer omhoog te schieten. Maar goed, dit zijn tieners van 15-19 jaar, en dat lijkt me een significanter getal dan zwangerschapsklinieken leveren. Kan ook niet beinvloed worden door sterfte zoals in Zuid Afrika, waar de enorme stijging aan besmettingen in de jaren negentig nu pas wordt ingehaald door stijging aan sterfte.

Een 10% daling. Vooruit, laat ik ‘ns optimistisch zijn: Het begin is gemaakt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Oscar

@ Jan des Bouvrie: dank
weet niet of Vaticaan zo actief tegen condoomgebruik predikt, of dat dit gewoon een standpunt is waar ze niet geheimzinnig over doen wanneer ze daarnaar gevraagd worden. Vaticaan zal iemand ‘bewust’ besmetten erger vinden dan condoom gebruiken, maar daarmee worden ze nog niet pro-condoom, denk ik. Lijk wel ambassadeur van Rome, is ook niet bedoeling – reageerde alleen op het in mijn ogen eenzijdige slot van deze post.
Beetje off-topic: Relatie NL-paus JPII was niet heel erg goed en een progressievere paus zou Nederland misschien meer aanspreken, maar misschien 80% van de conservatievere rk’en niet, die paus moeten kiezen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 mark

@Oscar – “weet niet of Vaticaan zo actief tegen condoomgebruik predikt, of dat dit gewoon een standpunt is waar ze niet geheimzinnig over doen wanneer ze daarnaar gevraagd worden.”

Ik weet dat wel.

The Catholic Church is telling people in countries stricken by Aids not to use condoms because they have tiny holes in them through which HIV can pass – potentially exposing thousands of people to risk.

The church is making the claims across four continents despite a widespread scientific consensus that condoms are impermeable to HIV.

A senior Vatican spokesman backs the claims about permeable condoms, despite assurances by the World Health Organisation that they are untrue.

Helemaal mooi hoe dit vervolgens door sommige lokale geestelijken werd overgedragen:

In Kenya – where an estimated 20% of people have HIV – the church condemns condoms for promoting promiscuity and repeats the claim about permeability. The archbishop of Nairobi, Raphael Ndingi Nzeki, said: “Aids… has grown so fast because of the availability of condoms.”

(..)

In Lwak, near Lake Victoria, the director of an Aids testing centre says he cannot distribute condoms because of church opposition. Gordon Wambi told the programme: “Some priests have even been saying that condoms are laced with HIV/Aids.”
http://www.guardian.co.uk/aids/story/0,7369,1059068,00.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Pelayo

@Spuyt 12

Het is een verlaging van 10%. Mochten je inkomsten zo maar zonder aankondiging 10% zouden dalen dan kom je er wel achter of dat significant is ;^)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Kim Sung-Il

Uiteraard zit de paus fout.

Maar het probleem wordt toch echt door de Afrikaanse bevolking zelf in stand gehouden.

In landen als Brazili

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 mark

@Kim SI: U bent het dus eens met nuanceringen op de stelling “Laten we hopen dat met de dood van JPII het Vaticaan een andere koers gaat varen en geen leugens meer zal verspreiden over de effectiviteit van condooms.” dmv opvattingen als
-het is wetenschappelijk bewezen dat het condoom niet onfeilbaar is, dus dat mag het Vaticaan rondbazuinen in gebieden waar condooms levensreddend zijn, enbovendien
-het in twijfel trekken of het Vaticaan inderdaad dat actief rondbazuint.
?

U heeft zojuist een enkeltje hel geboekt voor uzelve ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Oscar

Context stelling was HIV-besmettingen en de (vermeende) bijdrage van het pauselijk standpunt over condooms. Pauselijke argumentatie mag dus anders, maar conclusie kan hetzelfde blijven. Geen gaatjes, maar door scheuren e.d. reduceert het condoomgebruik HIV-besmettingen met 85% (of voor mijn part 95%). Aangezien de meeste mensen meerdere malen sex hebben in hun leven en 1 besmet worden voldoende is om de rest van het leven seropositief te zijn, kan mijns insziens geconcludeerd worden dat condooms niet het antwoord op het HIV-virus zijn. Daarbij komen de andere argumenten zoals al genoemd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Pelayo

@Oscar

Jawel, dat zijn ze wel. Een 95% reductie van de besmettings kans levert een zeer aanzienlijke vermindering van het percentage HIV besmettingen op.

Bij het onderzoek naar een eventueel HIV vaccin wordt al lang niet meer gezocht naar een vaccin dat 100% bescherming biedt.

Kijk maar ‘ns naar een vaccin dat ontwikkeld is voor malaria, waar men met een 30% reductie al tevreden is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Kim Sung-Il

Ik veroordeel iedereen die de veiligheid van het condoom bagatelliseert.

Want uiteraard is monogamie en/of celibaat het beste middel maar dat is gewoon geen haalbare kaart en condoomgebruik w

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 grote dikke neger

en toen kwam er een grote dikke neger met een heeeele lange slurf….
en die blies in een keer het verhaaltje UIT !!!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 mark

@ grote dikke neger (/hoeft z’n slurf niet te zien):
Ah, toe, nog een verhaaltje voor het slapen gaan. Van die ene waar Katholicisme een Hoer wordt genoemd val ik altijd schaterlachend in slaap:
http://www.chick.com/reading/tracts/5023/5023_01.asp

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Pelayo

@14

Een hoog percentage HIV besmettingen hoeft niet automatisch toegeschreven te worden aan de afrikaanse cultuur. Wellicht zijn Afrikanen, of Bantoe’s, vatbaarder voor AIDS. Laatst was zelfs te lezen dat een deel van de (noord-)europeanen resistent zou zijn. Dat zou inhouden dat het AIDS virus meer moeite zou hebben om te verspreiden. Er is ook sprake van dat besneden mannen minder vatbaar zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Jacobine

Ik denk dat de mannen van bepaalde Afrikaanse bevolkingsgroepen eerder naar hun lul luisteren dan naar de paus, Mark.

Zolang het neuken van alles wat los en vast zit en dat dan het liefst zo vaak mogelijk, nog onderdeel van de cultuur is, ga ik me echt niet druk maken om de problemen die dat met zich mee brengen.

Alleen maar repsect voor de paus dat hij de volkjes daar nog een beetje monogamie aan probeerde te leren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Pelayo

http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/4413151.stm

Scientists say that Indians have lower immunity to the virus because they have genes that hasten the disease.

Iets dergelijks zou ook voor Afrikanen kunnen gelden: In de caraiben zie je ook dat de epidemie zich vaster netstelt naarmate de bevolking zwarter is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Kim Sung-Il

Als het al genetisch bepaald is, moet het welhaast hetzelfde gen zijn dat ook bij mannelijke homoseksuelen zo vaak voorkomt…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Kim Sung-Il

@Pelayo
Waarom altijd die zoektocht naar andere verklaringen?

In India is toch ook lang geen half miljard mensen besmet, ondanks hun hogere vatbaarheid.

De percentages in Afrika lijken voor zichzelf te spreken. Ik sprak laatst een Nederlandse verpleegkundige die een half jaar in Zuid-Afrika in een huisartsenpost heeft gewerkt. Bizarre verhalen… Ze zei dat het niet alleen AIDS is wat de klok slaat; het gebeurde er ook regelmatig dat meisjes van 12 binnenliepen die voor de 2e keer zwanger waren… Ook worden er op scholen daar regelmatig workshops HIV gegeven: het helpt er kennelijk geen ene moer.

We kunnen natuurlijk de paus, kerk, de blanke onderdrukker of een genetisch verschil de schuld geven. Maar misschien is het simpelweg de combinatie van ma

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Carlos

tis al laat, maar de comments-schuin-doorlezend gaat het blijkbaar ver de hogere vatbaarheid van indiers en negers voor AIDS.
en wie op deze wereldkaart kijkt:
http://www.mappingworlds.org/images/maps/hiv_kog2_800.jpg
ziet Afrika en India als twee slappe -edoch gezwollen- piemels omlaag bungelend het wereldbeeld bepalen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Pelayo

@Kim

En ik ken die verhalen ook. Een voormalig (en gedesillusioneerd) ontwikkelingswerker vertelde mij ooit in de kroeg: “Zodra de meisjes in Afrika borsten krijgen zijn ze permanent in gevaar”.

Maar mijn voorzichtige indruk is dat, hoewel een grote factor, dat niet afdoende is om de AIDS epidemie in Afrika te verklaren. Daarvoor zijn er teveel gebieden in de wereld waar ook een dergelijke houding tegenover meisjes bestaat maar desalnietemin geen 35% HIV besmetting voorkomt.

Alhoewel je je ook weer niet blind moet staren op cijfers. Een van rapporten van unaids zei al ‘ns dat een 1% HIV voorkomen in India allerlei locale voorkomens van bijna 10% maskeerde.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 boludo

@Spuyt: Elke afname in %HIV-besmetting scheelt mensenlevens en dus maakt het niet zoveel uit of dat wel of niet significant is.

@JdB: Ik kreeg het idee dat condoomgebruik in Ivoorkust behoorlijk hoog is. Iedereen loopt met de dingen rond en zodra je een stad binnenrijdt heten de ‘prudence’ (condoommerk) borden je welkom. Ook op tv wordt er dmv spotjes en reclames aandacht aan geschonken.

Monogamie is een farce waar bijna niemand zich aan houdt, wereldwijd. Alsof de paus daar invloed op heeft.

En Jacobine, nagenoeg elke vent denkt met zijn lul, daar hoef je geen neger voor te zijn.

@Pelayo: inderdaad, in de afgelegen indianen dorpen in de Andes is het doodnormaal dat vrouwen op hun 14e hun eerste kind baren maar het eerste AIDS geval is nog ver te zoeken. Daarentegen: Puerto Rico is behoorlijk blank maar AIDS begint er wel degelijk een probleem te vormen.

Is het niet zo dat zwart Afrika nu eenmaal dichterbij bij de bron ligt en daarom als eerste de klappen krijgt? Armoede, sexuele moraal, geweld, cultuur, staat van gezondheidszorg e.d. doen de rest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Pelayo

@boludo

Puerto Rico is een perfect voorbeeld van wat ik bedoel. Vergelijk ’t HIV voorkomen maar ‘ns met Barbados, dat overwegend zwart is.

Ik wil overigens niet zeggen dat dat de oorzaak is dat Afrika zulke hoge besmettingen heeft. Wel dat het mogelijkerwijs zou kunnen zijn dat het een van de oorzaken is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Pelayo

@boludo

De theorie is dat ’t AIDS virus zich bind aan een bepaald eiwit in de slijmvliezen van de vagina, en dat sommige mensen die wel hebben en andere niet. Dat houdt overigens in dat de mensen die die relatieve bescherming hebben door bloed-bloed besmetting wel degelijk besmet kunnen worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Pelayo

Iets omgekeerds is er te vinden met malaria, waar blanken kennelijk vatbaarder voor zijn. Google maar ‘ns op “sikkelcelanemie malaria negroide

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Pelayo

O bah. Daar staat ook een stormfront link in. *ril*

Tja, ik realiseer me nu ineens dat dit sooort theorieen ook rascistisch geinterpreteerd kunnen worden. Maar het zou alleen maar rascistisch worden door uit een eventuele hogere vatbaarheid van Afrikanen conclusies te trekken over rassen. En dat doe ik niet. AIDS is ook in Afrika onder de knie te houden, zoals Uganda laat zien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 boludo

@Pelayo: ik zie er weinig rascistisch in als aangetoond kan worden dat zuidelijke Afrikanen of zwarten in het algemeen vatbaarder zijn voor HIV besmetting. Moet het wel nog even aangetoond worden.
Dat blanken sneller door malaria geveld worden lijkt me overduidelijk. Overal waar die ziekte voorkomt hebben westerse kolonialisten geen poot aan de grond gekregen (zie Crosby “Ecological Imperialism”).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Jan des Bouvrie

@boludo: ik ben met je eens dat de monogamie-boodschap van de Kerk over het algemeen niet aanslaat. Maar zou dat voor condoomgebruik dan wel zo zijn? Kan ik me haast niet voorstellen. Als je lekker buiten de deur neukt ga je toch niet denken: “maar een condoom gebruik ik niet hoor, dat mag niet van de Here”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 boludo

Uhhh JdB, snap je opmerking over condoomgebruik niet zo goed. Laat ik even Ivoorkust als voorbeeld nemen omdat ik daar een tijdje gezeten heb. Iedereen neukt er met iedereen en ook kent iedereen wel iemand die aan AIDS overleden is. Op het verbod om condooms te gebruiken trekken ze zich dus geen snars van aan. Maar misschien is Ivoorkust niet het beste voorbeeld aangezien slechts 12% van de bevolking katholiek is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie