OPINIE - Een politieker dossier dan Immigratie, Integratie en Asiel is er nauwelijks. Vooral de combinatie van die drie onderwerpen maakt een explosieve mix van maatschappelijke tegenstellingen en klassenstrijd. Dit is zowel het bestaansrecht van het ministerschap als de reden voor de onderhandelaars om deze minister af te schaffen, betoogt socioloog en beleidsadviseur Luc Holleman in reactie op Jeroen van Gerven.
De maatschappij als geheel heeft belang bij immigratie en diversiteit als motor voor innovatie en culturele vernieuwing. Culturele zelfgenoegzaamheid is uiteindelijk de dood in de pot. Amsterdam bijvoorbeeld is een geweldige plek om te wonen en werken omdat de stad altijd open heeft gestaan voor buitenstaanders uit Friesland, Frankrijk en het Midden-Oosten.
Tegelijkertijd is immigratie ook al eeuwen een beproeving. De nieuwkomers stonken, waren vaak als ratten zo arm en communicatie lukte nauwelijks. Een socioloog kan stellen dat een veelheid van culturele conflicten bron is van groei en vernieuwing, je hebt daar geen boodschap aan als je buren een groot migrantengezin is in een gehorig pand.
Bewoners arbeiderswijken betalen de rekening voor de migratie
In de jaren ’60 en ’70 zijn de immigratiesluizen wijd opengezet in Nederland. Bepaalde delen van Nederland zijn overspoeld door analfabete mannen uit Marokko en Turkije. Ze stroomden in aan de onderkant van de samenleving, in de gebieden met goedkope woningen in de buurt van fabrieken. De bedrijven (en daarmee de bovenlaag van de bevolking) profiteerden ervan, de bewoners in de arbeiderswijken zagen hun omgeving verpauperen. Als ze er wat van durfden te zeggen dan waren ze racistisch. Wat voor politiek correct doorging was in feite een vernedering van de autochtone onderklasse.
Deze tegenstelling tussen de welgestelden en de onderkant van de samenleving, en de spanning die dit tot gevolg heeft, is nog lang niet opgelost. Mensen met ongeschoolde banen wonen ook in 2012 in slechte wijken met zwakke zwarte scholen. Sociale controle op straat is nauwelijks mogelijk omdat jongeren, vaak met een laag IQ, je het leven in de wijk onmogelijk kunnen maken. In deze buurten woont de aanhang van de PVV. In Amsterdam Nieuw-West en Noord stemde in 2010 maar liefst één op de drie autochtonen op Wilders.
De hoger opgeleide mensen met een prima baan vinden Wilders standpunten vaak abject, maar wonen zelf ver van de multiculturele misère. Ze leven in veilige gezellige witte wijken, met dito scholen voor hun kroost. Mensen uit andere windstreken ontmoeten ze voornamelijk in de bediening van restaurants, en als ze de schoonmaakster een keer zien.
De ondankbare taak van de minister
De welgestelde politieke klasse wil nu de minister voor Immigratie, Asiel en Integratie afschaffen. Er zit zoveel maatschappelijke spanning op dit onderwerp, dat is voor één persoon teveel. Dat het accepteren van het ambt politieke zelfmoord is bewijst het lijstje van voorgangers: Hilbrand Nawijn, Rita Verdonk, Ella Vogelaar en Gerd Leers.
VVD, PvdA en CDA hebben zwaargewichten ingezet op de post. Verdonk werd in 2005 door de lezers van de Volkskrant nog uitgeroepen tot ‘beste politicus van het jaar’. Vogelaar was voor haar ministerschap vice-voorzitter van de FNV en voorzitter van de Raad van Commissarissen van Unilever. Gerd Leers “wilde zich nadrukkelijk niet opdringen” maar gold in Limburg en Brabant als de gedroomde opvolger van Balkenende. Toen ze aan het ministerschap begonnen hadden ze een uitstekende reputatie, die gaandeweg verpulverde.
Zwarte kinderen het land uitzetten leidt tot morele verontwaardiging, maar zwarte kinderen op de buurtschool vermijden we door op de bakfiets dagelijks kilometers om te rijden naar een witte school. We snappen dat immigratie goed is, maar willen niet dat het te dichtbij komt. Dit dilemma is de ‘Catch 22’ voor de minister voor Immigratie, Asiel en Integratie.
De minister geeft het beleid een gezicht en maakt de dilemma’s van immigratie persoonlijk. Hij of zij kan ter verantwoording worden geroepen door mensen die met de gevolgen van migratie geconfronteerd worden. Misschien geen dankbare taak, wel een belangrijke.
Grote uitdagingen los je op door verantwoordelijkheid te nemen en de problemen helder te benoemen. Hoe lastig die ook zijn. De functie afschaffen geeft aan dat politiek Den Haag weinig oog heeft voor de mensen die niet in staat zijn de negatieve gevolgen van immigratie uit de weg te gaan.
Luc Holleman is socioloog en beleidsadviseur. Hij werkte enige jaren als adviseur Diversiteit en Integratie voor wethouder Aboutaleb in Amsterdam.
Reacties (9)
“”De maatschappij als geheel heeft belang bij immigratie en diversiteit als motor voor innovatie en culturele vernieuwing.””
Dat dit tot innovatie leid is klinkklare onzin. Dat het tot culturele vernieuwing leid klopt wel degelijk, alleen niet de culturele vernieuwing waar we op zitten te wachten.
Jammer dat dit weer een stukje vol van in den treure herhaalde cliché’s. Dat de allochtonen in armere buurten wonen dat we weten we nu wel.
Het ingestelde Ministerie van Immigratie was naar strekking
bedoeld als Ministerie van Emigratie, en dat is afgeschaft.
Dit is conform verkiezingsuitslag 2012.
De Nederlandse Massa Immigratie kan zijn rusteloze loop weer hervatten; zelfs de laatste strohalm ertegen is uit de weg geruimd.
edit Redactie: Laatste twee regels waren niet door Hpax toegevoegd, dus weer verwijderd.
@ 1
Inbwraak!
In mijn c 1 heeft iemand zonder mijn toestemming geïnterfereerd (met trema), met een soort van van van van valse handtekening. Bah. Ik vind dit ontoelaatbaar en verzoek de redactie van Sargasso om deze man (want vrouwen komen hier niet) voor het leven een status aparte te geven.
@2 “w.g. HPax
De officiële hoofdouwehoer van Sargasso”
Ga jezelf nu niet teveel eer toedichten, HPaxje…
@Hpax: Ook een post van mij is ongevraagd door derden ge-edit/aangevuld. Dat lek in de site moet zo snel mogelijk gedicht worden.
Ook zou men kunnen overwegen om een IP-ban te geven aan IP-adressen die gebruikt worden op posts van anderen aan te vullen, te editten.
@ 5
Bedankt voor je snelle reactie. Dat helpt.
@ 4
Je begrijpt de ernst van de zaak niet. Of maar al te goed, en bent dan medeplichtige, vooraf of achteraf. Je slotzin hoe banaal ook sugereert minstens het laatste. Jou in beide posities, wat ook nog kan, weet ik even nog niet wat dan te zeggen. Maar dat komt eventueel nog wel.
@6: Bedoel je niet: de ernst van den saeck (EvdS).
Volgens mij ga je voorbij aan de meest voor de hand liggende reden, een signaal (lees middelvinger) afgeven aan de partij van wilders.
Wat een plugin-ellende vandaag. Eerst deed dat comment-editten het helemaal niet, maar als je instelt in de AEC-plugin dat ingelogde mensen een onbeperkte tijd comments mogen editten, dan zet je het blijkbaar ook open voor iedereen.
Staat nu weer uit. Excuus voor de overlast, we kunnen helaas NIET zien wie het gedaan hebben.