Goede economische vooruitzichten Afrika

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De Koers van de Wereld is een rubriek die het nieuws van een aantal van koersbepalende danwel koersregistrerende instituten in de wereld uitlicht en beoordeelt. Voor uitleg van het windroos-systeem moet u hier zijn.

Regionalisering OECD – De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) heeft vorige week haar African Economic Outlook uitgebacht. In dit rapport wordt de verwachting uitgesproken dat de Afrikaanse economie dit jaar met 5,8% zal groeien. De olie-exporterende landen in Afrika vertonen de hoogste groeicijfers. Veel Afrikaanse landen profiteren van de hoge grondstoffen-prijzen, toename in ontwikkelingshulp en de macro-economische stabiliteit. Ondanks dat het continent als geheel een positieve trendbreuk met decennia economische malaise laat zien worden specifieke landen nog steeds geteisterd door gewapende conflicten en natuurrampen. Ook de situatie van olie-importerende landen is zorgelijker en in heel Afrika moet dringend worden geinvesteerd in de infrastructuur, aldus de OECD. The windfall gains from commodity prices have improved public finances, notably in oil-exporting countries. The African Economic Outlook warns that these gains will need to be managed carefully with a sizeable proportion used for investment in transport and other infrastructure and in human resource development to ensure sustained economic growth once the current commodity boom has run its course (oecd.org). Dit lijkt op een versterking van een regio met positieve kanten (:meer inkomsten), maar ook risico’s voor verscherping van tegenstellingen tussen haves en havenots wat betreft grondstoffen. Koers: ‘Regionalisering’.

Reacties (4)

#1 Rembrandt

Heb je ook wat gelezen over de schulden van Afrikaanse landen en de financiele positie van het IMF daaromtrent?

  • Volgende discussie
#2 Carlos

Nee daarover heb ik niks gelezen, maar ik heb ok niet het hele rapport gelezen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 mescaline

Verscherping van tegenstellingen tussen haves en have-nots.

In die almaar triestender brichten over Afrika glijdt zo’n slokje ellende gewoonlijk soepel naar binnen. Maar deze keer verslikte ik me. Wat is/wordt die realiteit straks ? Hoe uit zich die verscherping ?

Voor hetzelfde geld lees ik: de Afrikaanse landen die lucratieve grondstoffen hebben liggen constant onder kapingsvuur van de have-nots.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Carlos

De grenzen in Afrika zijn dwars door etnische gebieden getrokken. Nu gaat het landen met olie en mijnbouwstoffen opeens iets beter en dan kunnen de havenot landen daar wel eens jaloers op worden. Met een etnisch sausje het recept voor alleen maar meer oorlog, zo lijkt me? Het rapport waarschuwt hier ook voor, ik heb het iets anders verwoord.

  • Vorige discussie