Afghanistan in de jaren ’50

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (12)

#1 Yevgeny Podorkin

“Platenzaak in Kabul”..jaaa tuurlijk. Kom op zeg, niet álles geloven wat de media suggereren. De achterlijkheid heeft daar áltijd geregeerd. Zal wel voor een propaganda- filmpje o.i.d. geweest zijn. Of ergens uit Griekenland. Dalijk komt er nog iemand met oude foto’s uit Iran van de jaren ’50 onder de sjah. Mondain Teheran, terrasjes en fleurige kleding en dergelijke. Ik geef toe: v.a. 1979 ja. Maar daar was de gemiddelde Iraniër toch niet schuldig aan…?

  • Volgende discussie
#2 cracken

@1
Uiteraard wel grote verschillen tussen rurale en urbane gebieden, maar vanaf de tweede wereldoorlog totaan de inval van de SU was in Afghanistan inderdaad een maatschappij niet veel anders dan die van andere middenklasse maatschappijen, de stedelijke gebieden dan.

Zowel de VS als de SU pompten ontzettend veel geld in het ontwikkelen van gebieden.
(Stuk in Helmand staat nog steeds bekend als little america)

Uiteraard waren de rurale gebieden nog steeds veel meer in stammenverband georganiseerd zoals dat nu nog steeds is, maar het idee van de barbaarse middeleeuwse uitingen die we zo goed kennen als het verminken en vermoorden van vrouwen voor het naar school gaan en zich niet proper kleden is iets wat pas later opkwam, gedeeltelijk gefinancierd door Saudi Arabie en niet per see gebieds-eigen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bullie

Shocking.
En dat bedoel ik niet ironisch.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Appelsap

@1.Yevgeny
U vraagt, wij draaien : Iran in the 70’s http://www.pagef30.com/2009/04/iran-in-1970s-before-islamic-revolution.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jadusnouen

James Michener: Caravans.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 P

@1
Gelukkig spreek ik relatief veel mensen die ik niet ken. Daar was laatst een Iranier (1981 gevlucht) die mij een lift gaf. Hij vertelde mij waarom hij weg was uit Iran: doodstraf gekregen. Waarom? Politieke dissident. Hij vertelde mij dat onder de sjah te kiezen viel: of de moskee, of de disco (alcohol etc..), of vrije keuze.

Wat mij echter het meeste verbaasde was wat deze Iranier tegen mij zei toen ik vertelde dat ik dacht dat Iran op het turflijstje van NAVO/VN/IMF/NWO/USA stond. Ik zei: de troepen zitten in Irak en Afganistan, precies daartussen ligt Iran; dat klinkt als een klassieke tangbeweging (twee-fronten oorlog). Hij zei dat het hem verbaasde dat ik wist waar Iran lag, omdat de meeste Nederlanders die hij ontmoette daar geen idee van hadden. Ik dacht toen; ben ik nou zo slim of is de rest nou zo dom? Niet dus, de rest vind het of niet boeiend, of ze geloven de mediapropaganda dat alle moslims evil zijn en vooral Iran, nucleair, boogie-boogie-boogie, quatshverhaal. Gewoon belasting betalen en de bommenwerpers vliegen op schema. (net als de busmaatschappijen geprivatiseerd) Het was een interessant gesprek en ik concludeerde dan ook dat de valse/opgelegde islam dat Iran nu beheerst niet de wil van het volk is. Hetzelfde gebeurt in ons land: om een of andere obscure reden wordt anti-islam propaganda niet toegestaan. En het wordt erg overtuigend gebracht: Rushdie, Deense cartoons, van Gogh… Is dit gedrag wel representatief voor de moslims???? Iedereen wil hetzelfde: vrede (de joden, de moslims, de christenen, de atheïsten, de hindoes, de chinezen en zelfs de buurman. etc.) Laten we dan ook die vrede realiseren door vrije pers, door openlijke bekritisering van de ander, door oprechte dialoog, door de politiek los te zetten van de bedrijven.

ik wil nog een wijze raad meegeven:
# geweren zorgen voor liefde
# bommen leveren constructiewerk
# schuldpapiertjes maken mensen/burgers/sheeple/loonslaven onafhankelijk en zelfvoorzienend

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Spuyt12

@P: “Hetzelfde gebeurt in ons land: om een of andere obscure reden wordt anti-islam propaganda niet toegestaan.”

Zucht…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bismarck

@1: Ik moest ook meteen denken aan de plaatjes uit Iran die de Sjah de wereld in stuurde. Riekt toch veelal naar propaganda. Natuurlijk zal er een rijke elite zijn geweest die mondain en Westers leefde (waarschijnlijk ook grotendeels in het Westen, aan de Rivièra) en een groot ambtenarenapparaat vol met wannabe’s die de Westerse leefstijl voorgespiegeld kreeg en maar al te graag kopieerde om hogerop te komen. Maar dat beperkte zich toch tot de belangrijkste steden, terwijl het platteland veelal werd genegeerd. Ironisch genoeg ging het toch mis in de steden, toen de groep wannabe’s ontdekte dat ze wel zich Westers mochten kleden, maar dat het niet de bedoeling was dat er ook Westers de mond open gedaan mocht worden, laat staan meegeregeerd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 KJ

Khaled Hoesseini vertelt ongeveer hetzelfde verhaal, met het grote voorbehoud dat ook in Kabul de wijk waar je woonde wel heel relevant was voor hoe ‘vrij’ je was, alsmede de stam waartoe je oorspronkelijk behoorde. En natuurlijk je hoeveelheid centen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Yevgeny Podorkin

VS als de SU pompten ontzettend veel geld in het ontwikkelen van gebieden.

Valt best iets voor te zeggen #2 en #6 en de aanv #8 was ook mooi meegenomen…

Maar de inmenging van (de inlichtingendiensten van) VS en SU in de Koude Oorlog (maar ook daarna onder Reagan of de Bushes) en 180º draaien van beleid door de decennia heen hebben Afghanistan en Iran dermate en verre van goed gedaan waardoor die “zaken/ krachten” zich in die mate in een stroomversnelling konden ontwikkelen..

Zo zie ik het en daar zult u het mee moeten doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Yevgeny Podorkin

Zo loop je je nu eigenlijk tegen je eigen fouten dood te vechten…

Beetje dom.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 eli

Iets realistischer verhaal uit 1969, klik m’n link en blader verder (en terug) voor meer moois.

  • Vorige discussie