AFFF ’08: Night of Terror met ijzersterk filmkwartet

,
Poster van de film Hatchet, hier worden de NOT-gangers vrolijk van

Zoals we al eerder berichtten, keert het Amsterdam Fantastic Film Festival 2008 en daarmee ook de legendarische Night of Terror terug in de ’s lands mooiste bioscoop Tuschinski. Dat wordt gevierd met een mooi setje gloednieuwe horrorfilms. Gisteren werd bekend wat het publiek voorgeschoteld gaat krijgen.

De Nacht begint om 0.30u met het Spaanse [REC], een bloedstollende zombiefilm die geheel bestaat uit de ‘live beelden’ van een televisieploeg die een brandweerploeg een flatgebouw in volgt tijdens een reddingsactie. Dan blijkt dat de bewoners geinfecteerd zijn door zombies en komen de horrorliefhebbers ruimschoots aan hun trekken. [REC] is internationaal goed ontvangen en de reacties van het publiek zijn veelzeggend.

Na deze klassieke zombiefilm volgt om 2.30u Hatchet, nog een schoolvoorbeeld van een sub-genre van de horror: de slasherfilm. Een verzameling toeristen probeert op vakantie heelhuids aan de lokale bijlmoordenaar te ontkomen. Deze hak- en zaagfilm zal ongetwijfeld voor heel wat ge’hoer’ en ge’homo’ gaan zorgen. De geniale tagline It’s not a remake, it’s not a sequel and it’s not based on a Japanese one geeft al een beetje aan dat teruggegrepen wordt naar de klassieke Amerikaanse teen-horrorfilm.

De volgende film, die om 4.30u begint, is het Franse ‘Inside’, een bijzonder bloederige film over een zwangere vrouw die belaagd wordt door een mysterieuze vrouw. De makers raakten blijkbaar de juiste toon, want horrormeester Clive Barker vertrouwde onlangs hen de remake van zijn Hellraiser toe.

Voor de echte bikkels eindigt de nacht (of begint de ochtend) om 6.30u met het vrolijke The Rage van de special makeup-effects veteraan Robert Kurtzman. Een waardige afsluiter van de avond: niet al te best acteerwerk, niet al te zinnig plot, maar goed uitgevoerde splatterhorror gemaakt voor het gemiddelde 15-jarige jongetjesbrein (of het halfverdoofde brein van de doodmoeie Night of Terror-ganger).

Uiteraard doet dit alles er maar bar weinig toe, naar de Night of Terror ga je niet voor de topfilms, maar voor de topsfeer die er jaar in jaar uit hangt. Als je deze films op hun eigen merits wilt beoordelen kan je ze het besten op een ander tijdstip bekijken. Maar als je van een top(horror)avond wilt, dan schrijf je nu heel groot ‘Night of Terror’ in je agenda voor 12 april (en hou 13 april ook maar even vrij).

Reacties (3)

#1 dramklukkel

Leuk stukje Pokey.
Leuke info over Barker en KNB-wizard Kurtzman.
Dit jaar maar weer eens naar NOT gaan denk ik.

  • Volgende discussie
#2 Victor

dankje dramklukkel.

Overigens werd vandaag ook de openingsfilm bekendgemaakt: THE FALL van Tarsem Singh (maker van de schitterende maar slordige film ‘The Cell’).

De film sleepte al aardig wat prijzen in de wacht bij verschillende festivals, waaronder dat van Sitges.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 dramklukkel

AFFF opent bijna elk jaar met een grote winnaar. Vorig jaar bijv Pans Labyrinth.

  • Vorige discussie