AFFF ’08: Thaise cowboys en geanimeerde opera’s

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Still uit Love and War (foto:AFFF)

Na het publieksinterview met Tim Burton, barstte het Amsterdam Fantastic Film Festival dan echt los. Vanaf gisteren tot en met de 20e draaien er ’s middags en ’s avonds drie fantastische films tegelijkertijd in de Tuschinski-bioscopen. Dat betekent moeilijke keuzes maken welke films je gaat zien. Wij kozen gisteren voor Dynamite Warrior en het European Fantastic Shorts programma.

Het European Fantastic Shorts programma is wat mij betreft altijd het hoogtepunt van het reguliere programma op het AFFF. In anderhalf uur tijd krijg je van alles te zien: superkorte en langere films, professioneel gemaakte animaties en zolderkamertjes-knip-en-plakwerk. Maar van alle filmpjes die vertoond worden druipt het filmtalent en de liefde voor de genrefilm af.

Mijn persoonlijke favoriet van gisteravond was de poppen-animatie-opera ‘Love and War’. Een klassiek opera-verhaal met libretto, animatie en regie door de Zweedse maker Fredrik Emilson. Dit filmpje liet goed zien wat de kracht van animatiefilms zijn: ze maken universele thema’s nog universeler doordat de karakters niet door mensen gespeeld worden, maar door abstractere poppetjes. Het filmpje liet de anders zo rumoerige zaal doodstil achter.

Gelachen werd er bij het heerlijk chaotische tijdreisfilmpje Unpossible, duidelijk gemaakt met een micro-budget door de Engelsman Robin King. Hij speelt ook het enige personage, Greg, die een tijdmachine uitgevonden heeft. Binnen 5 minuten is Greg al een handvol keren een paar minuten naar het verleden gereisd om zichzelf te waarschuwen tegen zichzelf die zichzelf tegenhoudt als hij zichzelf neer wil steken. Je snapt het al: chaos alom.

Deze twee persoonlijke favorieten worden geflankeerd door een bonte verzameling filmpjes die eigenlijk allemaal de tijd dat ze duurden waard waren. Allemaal geconstrueerd rond één goed idee, met bijbehorende sfeer en gemaakt met zichtbaar plezier. Als je maar naar één voorstelling gaat dit festival, kies dan een van de Shorts-voorstellingen.

De andere voorstelling die we gisteren bezochten was die van Dynamite Warrior (of Khon fai bin), een over-the-top Thaise actiekomedie-fantasy-martial arts- western. Inderdaad, de makers hebben er geen enkele moeite mee gehad zoveel mogelijk genres bij elkaar te proppen en dat pakt maar ten dele geslaagd uit.

Het laatsgenoemde genre doet waarschijnlijk wel wat wenkbrauwen fronsen en ook ik moet bekennen dat ik nog nooit van Thaise cowboys had gehoord. Maar, zo zien we in de introductie, die waren er wel degelijk en ze hadden ook dito cowboyhoeden. Maar waar Clint Eastwood het met zijn colt moet rooien heeft de held van dit verhaal -Jone Bang Fai- naast zijn thaiboks-kunsten een andere weapon of choice: vuurpijlen! Die gebruikt hij om zijn gram te halen bij bizarre tovenaars, superkwaadaardige bandieten en de personificatie van westers imperialisme: Lord Waeng en zijn verdorven tractors. Wat volgt zijn adembenemende vechtscenes afgewisseld met tenenkrommende komisch bedoelde momenten. Laten we het erop houden dat de Thaise humor de mijne niet is, maar voor mensen die van de aziatische over-the-top humor houden en voor liefhebbers van martial arts films is deze film een heerlijke no-brainer.

Dynamite warrior draait nog op 12 en 15 april.
De European Shorts #1 en #2 draaien nog op 11,13,15,16 en 18 april.
(zie afff.nl voor het programma)

Reacties (1)

#1 Kalief

De Shorts#2 is idd een aanrader, vooral die maffe filmpjes van Nieto zijn de moeite waard. Het was wel lastig dat die vrijdag exact na The Fall zat, da’s rennen van de ene zaal naar de bar en naar de volgende zaal.