AFFF ’08: Prehistorische mensen en Japanse cyborgs

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Appleseed foto AFFF

Het Amsterdam Fantastic Film Festival duurt nog tot en met zondag maar wij van GeenCommentaar keken gisteravond onze laatste twee films. De twee mooie afsluiters The Man from Earth en Appleseed Ex Machina bleken elkaars complete tegenpolen.

In The Man from Earth kondigt professor John Oldman aan dat hij zijn toga in de wilgen hangt en met de noorderzon vertrekt. Zijn collega’s/vrienden komen nog een keer langs voor een inpromptu afscheidsfeestje. Na enig aandringen vertelt Oldman de reden van zijn vertrek: de beste man is onsterfelijk en bewandelt al sinds de prehistorie de aarde. Zodra zijn omgeving opmerkt dat hij niet veroudert (meestal na zo’n tien jaar) is het tijd zijn biezen te pakken en ergens anders een nieuw leven op te bouwen.

De kijker neemt al snel aan dat Oldman de waarheid spreekt (het is tenslotte een Fantastisch filmfestival, verdikkie) maar zijn academische vrienden zijn wat minder snel overtuigd. Zit die Oldman nou grappen te maken, is hij echt geschift, of zou hij toch… Al vragende proberen ze erachter te komen of Oldman geschift is en hoe hij, als het dan waar is, zich al die jaren door het leven heeft geworsteld.

De film speelt zich geheel af in de middag en avond dat het groepje docenten Oldman ondervraagt, die vervolgens gedwee hun vragen beantwoordt. Wat de film erg sterk maakt is dat ze vragen stellen die wij ook zouden stellen en dat ze dezelfde twijfels lijken te hebben als de kijker. Al snel wordt duidelijk dat het zo ongeveer onmogelijk is ooit achter de waarheid te komen, wat dan rest is een ontzettend interessant gedachtenexperiment.

Heel wat minder subtiel en praterig is de Anime Appleseed: Ex Machina. Voor fans van de aziatische tekenfilms zien de titels er al veelbelovend uit. Niemand minder dan John Woo tekende voor de productie van een verhaal van Ghost in the Shell mangaka Masamune Shirow en de regie is in handen van Shinji Aramaki.

De film is een vervolg op Appleseed, die drie jaar geleden op het AFFF draaide en speelt zich af in dezelfde futuristische wereld van de hand van Shirow waarin cyborgs, mensen en hybriden aanvankelijk vredig samenleven. Maar zoals zo vaak gebeurt in futuristische werelden met veel vertrouwen in techniek gaat het ook hier grondig mis en moeten E.S.W.A.T. agente Deunan en haar cyborg-partner Briareos een stelletje terroristen tegenhouden.

De wereld van Appleseed is geweldig mooi uitgewerkt en de film zelf is schitterend vormgegeven. 3D-CGI wordt gecombineerd met cell-shading om een unieke mix van realiteit en abstractie weer te geven. De robots zijn schitterend, de gevechten schitterend gechoreografeerd. Alleen dat verháál mensen, dat kan tegenwoordig echt niet meer. Flinterdun en met álle cliché´s die je je maar kan indenken. De dialogen of nog erger, de monologen klinken allemaal verschrikkelijk bekend en datzelfde geldt voor hele scenes. Zelfs de aanvankelijk enthousiaste Otaku naast me hoorde ik aan het eind van de film uitgebreid zuchten en puffen.

Als John Woo nou volgende keer net iets meer energie steekt in een interessant verhaal, komt de schitterende wereld van Appleseed nog veel beter uit de verf.

Reacties zijn uitgeschakeld