AEL Stemadvies

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Ik ben een twijfelende kiezer. Omdat deze onzekerheid als een zware last op mijn schouders steunt, heb ik besloten dit weekend te gebruiken om me wat in te lezen in de partijen die in mijn gemeente om het pluche strijden. Dat kan tegenwoordig online, leve de vooruitgang.

Ik start mijn mailprogramma en tussen de spam bevindt zich, oh wonder, het stemadvies  van de AEL Nederland. U weet wel, die club miskende medelanders die een tijd geleden, toen er in Denemarken een tong uitgestoken werd, reageerde met het op de bek slaan van de joodse buurman omdat ‘dit blijkbaar de tolerantie is die we nastreven.’

Opmerkelijk is de suggestie dat het stemmen op de PvdA als ‘klakkeloos’ stemgedrag wordt aangemerkt. Rachid Guernaoui, kandidaat raadslid D66 in Den Haag, merkte soortgelijks op. Aandachtspunt voor het PvdA-campagneteam; dat zou zoveel beter moeten kunnen.

Ontroerend is de eensgezindheid die de volgelingen van Abou Jahjah proclameren met de gesloten horden rondom de Socialistische Partij en Groenlinks. In het NRC Handelsblad van vrijdag 3 maart j.l stond daarover het volgende:

”De PvdA is niet meer het bastion van multicultureel Nederland. De partij is bezig naar rechts op te schuiven’, aldus AEL-leider Dyad Abou Jahjah. Voor de steden Utrecht en Den Haag geldt een afwijkend stemadvies: GroenLinks en Islam Democraten, een nieuwe lokale partij. ‘Het programma van de SP vertoont grote overeenkomsten met onze standpunten’, aldus Abou Jahjah. Zijn organisatie pleit voor een terugkeer naar het multiculturalisme in Nederland, integratie met behoud van de eigen cultuur, Arabisch en Turks als keuzevakken op de middelbare scholen, bestrijding van discriminatie van allochtonen op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van achterstandswijken waar veel kansarme migranten wonen. Wel maakt de AEL een voorbehoud tegen het idee van de SP om kansarme allochtonen gedwongen over de stad te spreiden. In peilingen zegt bijna de helft van de allochtonen dinsdag op de PvdA te zullen gaan stemmen. ‘Om dat te verhinderen gaan we met name in Rotterdam, waar deze partij op winst staat, agressief campagne voeren voor de SP de komende dagen’, aldus Abou Jahjah”

Ik blijf een twijfelende kiezer. Al wordt de keuze me wel makkelijker gemaakt door de vrijwel onvoorwaardelijke steun die SP en Groenlinks krijgt van een bedenkelijke club als de AEL. Verondersteld wordt dat er onder de reageerders genoeg potentieel is om de link tussen de AEL en deze twee partijen te verduidelijken, danwel te nuanceren.

Reacties (16)

#1 Maarten

Laat de aanhang van de AEL in Rotterdam nou maar gewoon PvdA stemmen, anders hebben we nog een keer 4 jaar Leefbaar en dan worden die lui nog arroganter dan ze nu al zijn. Niet dat ik van Heemst nu zo’n toffe peer vind (zelf ben ik SP-stemmer), maar de PvdA mag van mij nu wel even bewijzen of ze wat geleerd hebben van de nederlaag van 4 jaar terug.

 • Volgende discussie
#2 Steeph

Lichtpuntje: Deze groep is een goed voorbeeld van de inmiddels vergevorderde integratie. Ze gaan al net zo kortzichtig en simplistisch om met partijprogramma’s en vermeende partijstandpunten als de gemiddelde Nederlanders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

In Vlaanderen heeft de AEL zelf meegedaan met de verkiezingen, samen met de PvdA. Let wel dat is een iets andere partij dan in nederland (feministen, boomknuffelaars en anti-kapitalisten geloof ik, maar Crachat kan het vast beter uitleggen).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 TRS

Toen extreem rechts aangaf Fortuijn te steunen riep menigeen (vanaf links en vanuit de media): zie je wel: de LPF (of LN) is extreem rechts!! We wisten het wel.

Nu steunt de AEL bij monde van holocaust ontkenner en terroristenliefje Abou Jahjah de SP en Groenlinks. Ben eens benieuwd wat diezelfde mensen nu gaan roepen.

Ach, met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig zeg ik dan maar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 TRS

Ik vraag me trouwens af hoe ze aan die 450 stemmers komen…

http://www.islam-democraten.nl/index.php?id=58

rechts onder staat de teller op hun site pas op 56…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 larie

Ik wacht wel tot 8 oktober om te zien welke horden aan komen stormen :(

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 BartB

Hmmm. Nog geen reactie van Jan Marijnissen – kan me niet voorstellen dat hij blij is met dit soort vrienden.
Zou ‘Van Aarsten’ een grap of een spelfout zijn, trouwens?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Carlos

TRS, Pim Fortuyn nam de steun van het extreem-rechtse Polinco netwerk gretig aan toen ze voor hem handtekeningen in alle kiesdisctricten verzamelden zodat hij ternauwernood aan de parlementsverkiezingen kon meedoen.

Wat de AEL nu doet is niet meer dan een stunt van een machteloze groep die zichzelf 2 dagen in the picture speelt met deze actie. Trappen naar de PvdA en lekker verwarring stichten bij GroenLinks en de SP. De SP is in het verleden niet al te subtiel naar migranten geweest en GL is gewoon wars van stigmatisering waar de rest van de partijen zich wel schuldig aan maken. Deze actie benadrukt alleen de irrelevantie van de AEL in Nederland, Marokkanen en Turken luisteren helegaar niet naar dat cluppie.

Maar het kan nog maffer: programmamaker Prem Radhakishun die als PvdA-SP stemmer nu opeens VVD gaat stemmen omdat de Amsterdamse VVD een zwarte vrouw op haar lijst heeft staan Letitia Griffith (nevermind de spelling). Prem’s politieke overtuiging is blijkbaar even ondergeschikt aan zijn eigen raciale denkbeelden. Gedragen verontgelijktheid over ‘dat ding’ wat je als gekleurde mens anno 2006 in Amsterdam overkomt, het komt mij nogal overdreven over. Maar erger nog is de oplossing om dan maar “op eentje van je soort te gaan stemmen”. Net zo iets banaals als stemmen op een vrouw, alsof dat een garantie voor iets is?! Ik noem twee namen: Halsema, Verdonk… alle twee vrouwen. Er zullen ongetwijfeld racisten rondlopen in Amsterdam, maar ‘dat ding’ geldt net zo goed voor mensen die in een blauwe overall lopen en door mede-Amsterdammers als “domme arbeider” worden benaderd, of andersom mensen die in een driedelig pak door laagopgeleide stadsgenoten als “arrogante kakker” worden behandeld. Dat ding is overal en loopt via alle mogelijke lijnen: kleding, dialect, huidskleur, sexe. Daarvoor hoef je als SP-er niet opeens op de VVD te gaan stemmen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 larie

Goed gesproken heer Carlos maar maak U niet zo boos. Weldenkenden (ik ben en blijf een linkse bal) staan nu eenmaal aan de kantlijn vrees ik.

Weetuwat, ik ga zo direct na mijn Mac uitgezet te hebben een toast op U uitbrengen of U wilt of niet ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Carlos

Ik toast terug, de rivella is op, ga maar eens wat sterkers opzoeken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Spuyt12

Wat me ook interessant lijkt is nu een advertentie te plaatsen waarin wij als “witten” aangeven dat we achter een blanke lijsttrekker staan omdat ze zo goed voor de witte belangen uitkomt enz. Dat zou een redelijke rel geven.

Voor een minderheid is zoiets natuurlijk iets anders, maar toch…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Steeph

@Maarten #1: Jouw commentaar was om onverklaarbare reden in het spamfilter terecht gekomen. Excuses.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 TRS

@Carlos

Niet overdrijven. Voor zover ik weet had Fortuijn al voldoende stemmen en kwam hij alleen in tijdnood door een wijziging in de kieslijst. Een oproep om hem alsnog een handtekening te gaan zetten maakt van Fortuijn nog geen rechts extremist. Net zo min als de SP of de PvdA een islamitische partij wordt door een stemadvies vanuit islamitische hoek.

De AEL is idd. groepering in de marge zonder achterban.
Dat komt oa. door de arabische gerichtheid van de AEL. Veel marokkanen in NL zijn geen arabieren maar berbers en die twee groepen liggen elkaar niet.

Prem Radhakishun, tja, ik vind het een sympathieke man, maakt een leuk tv programma. Maar hij wil wel heel erg graag op tv. Beetje recalcitrant en baldadig. Hij lijkt nogal geobsedeerd door het raciale aspect, daar begint hij elke keer weer over. Te pas en te onpas. Tja.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 larie

Na lange afwezigheid een middagje Rotterdam bekeken met ‘frisse’ blik vrees ik dat een van mijn voorspellingen voor 2006 uit gaat komen te weten een klinkende overwinning voor de *kuch* leefbaren.

Ai ai..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 bicat

Mooi hè, democratie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 larie

Vroegah dacht ik dat ook maar er zijn momenten dat ik dat niet meer zo zeker weet. Ben pragmatisch ingesteld hoor, om Opstalten een jaar of 2-3 geleden te citeren “de kiezer beslist”.

 • Vorige discussie