Achterkamertjes geopend voor publiek

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

In het kader van Europese achterkamertjesdag organiseert de gemeente Delft een concert van Polle Eduard in haar eigen achterkamertje (Foto: Flickr/Martin Cathrae)

In het kader van het Europese transparantie-beleid openen alle Europese lidstaten op tien mei hun achterkamertjes voor het grote publiek. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de EU dat nieuwsgierige EU-burgers een blik achter de schermen van de ‘hoge heren’ krijgen.

“De verschillen in achterkamertjes zijn opvallend,” aldus hoogleraar Politieke Transparantie Bert Bokhoven. “Oost-Europese achterkamertjes zijn vaak van grijs beton met niet meer dan een tafel en wat stoelen, terwijl die in Zweden van hout zijn met een volledige collectie vintage IKEA-meubilair.” Het meest opvallend is het Italiaanse rococo-interieur. “De Siciliaanse achterkamertjes zijn soms compleet ingericht met slaapkamers, badkamers, kroonluchters en sportfaciliteiten,” beschrijft de hoogleraar. “Alsof je er maanden zou kunnen verblijven.”

Organisator Roelf Bennema verwacht vooral grote drukte bij historische achterkamertjes. “Het is natuurlijk fascinerend om te zien in wat voor ruimtes de loop van de geschiedenis is bepaald.” Vooral in de internationale besluitvorming speelt het achterkamertje een grote rol. Misschien wel het meest in het oog springend is de Parijse vredesconferentie aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Toen werd volgens Bennema bijna het hele stadscentrum ingericht als achterkamertje. En wie denkt dat het een luxe is om in achterkamertjes te werken, helpt hij graag uit de droom: “Het is onthutsend om te zien in wat voor schimmelig hokje de Afrikaanse landbouw om zeep is geholpen.”

Ook de achterkamertjes die op dit moment in gebruik zijn kunnen op tien mei via internet worden bezichtigd. Bokhoven hoopt op een interessant inkijkje in de Griekse kwestie. “Het is voor wetenschappers een unieke gelegenheid om inzicht te krijgen in politieke besluitvorming, een terrein waarop wij tot op heden volstrekt in het duister tasten,” schetst de transparantiedeskundige. Toch verwacht hij niet dat de onderhandelaars het achterste van hun tong laten zien. “Het is toch iets anders, als een geheim overleg door miljoenen mensen wordt gevolgd.”

0

Reacties zijn uitgeschakeld