1. 2

  Die 85 miljard is voor 80% van de aandelen, er dus nu sprake van de Amerikaanse staatsverzekeringsmaatschappij. Wie weet hebben ze er over een paar jaar net zo veel plezier van als de Nederlandse staat van zijn aandelen Schiphol.

 2. 6

  Hiermee zou dan wel eens de totale ineenstorting van de financiële wereld, zoals we hem kennen, afgewend kunnen zijn.
  Of moet ik zeggen: uitgesteld ?

 3. 8

  Het lijkt erop he RennieB ? Uit de wiki Plutocracy

  “Kevin Phillips, author and political strategist to U.S. President Richard Nixon, argues that the United States is a plutocracy in which there is a “fusion of money and government.” [1].”

 4. 9

  Het gaat wel rap nu he?

  Dit heeft de vloeddeuren geopend…hierna volgt Detroit en de airlines…wat dan? En wat is het effect met WTO partners wegens oneerlijke staatssteun? Hier krijgen we ook in Europa last van…

 5. 13

  Liever de (Amerikaanse) overheid dan de Libische staatsfondsen zoals bij Fortis. Je zult maar een grootaandeelhouder uit Libie, China, Rusland of Saudi Arabie in je grootste financiele instituten hebben zitten (zoals Citi bank)!

 6. 15

  @10: Wat is er precies ‘gemanipuleerd’ aan de wisselkoers van de Amerikaanse dollar? Of heeft dit iets met de cover up in Roswell te maken… “‘ergens zit het anders’, zei hij met z’n meest kritiese blik.”

 7. 18

  De grote manipulatiefactor van de dollarkoers zit hem in het geheimhouden door de VS van het gegeven hoeveel dollars er eigenlijk bestaan.

  Dat doe je alleen als je veel meer dollars drukt en uitgeeft dan de markt denkt.

  Je hebt ook het gewone spel incl. machinaties/posities in vraag en aanbod, termijnen die aflopen enz die allemaal de dollarkoers beinvloeden (en vice versa), maar daar heb ik het nu niet over.

  Paniek, het stort in ? Ergens zit het anders. De VS/FED zijn niet in paniek omdat ze belangrijke sturingsmiddelen hebben, waaronder een dollarpers die bankjes drukt met een redelijke blijvende waarde (cirkeltje | manipulatie).

 8. 19

  De grote manipulatiefactor van de dollarkoers zit hem in het geheimhouden door de VS van het gegeven hoeveel dollars er eigenlijk bestaan.

  Dat is dus niet waar. Je hebt het wss over het niet meer publiceren van de M3-cijfers door de FED (sinds voorjaar 2007 geloof ik). Het aantal dollars in omloop is ‘gewoon’ de M1*, en dat cijfer is gewoon beschikbaar.

  *fysiek geld en deposito’s dat is

 9. 20

  Congressman Ron Paul claimed that “M3 is the best description of how quickly the Fed is creating new money and credit. Common sense tells us that a government central bank creating new money out of thin air depreciates the value of each dollar in circulation.”

  Ik begrijp dat ook uit beschrijving van de repurchase agreement, een lening. Via M3 kun je aan een staat, een bedrijf wezenloos veel ongechecked geld uitlenen.

 10. 22

  Met 900 miljard steun aan banken, hypotheekverstrekkers en verzekeraars zou de US regering nu toch wel genoeg argumenten in handen hebben om tot enige regulering over te gaan, dacht ik zo.

 11. 24

  @7. m44.
  Ja zo lijkt het wel. Zo simpel ..
  Maar al de rest staat daar ook te wankelen op leeme voeten ..

  De staat Amerika is toch al zo goed of failliet, dus of ze er nu nog een (dode) leeme reus bijnemen, maakt niet zoveel meer uit .. Toch ?

  Iets meer dan een jaar geleden, “de dag dat de dollar valt” gezien.
  Dat was voor mij toen een soort van openbaring.
  En dit begint er toch allemaal wel echt op te gelijken, maar dan in ’t echt.

 12. 27

  Nee @Martijn. We zien maar 3/4 van het systeem, zie #20 en de grafiek. Het deel dat we zien kan net zo goed 1/3 zijn wanneer de VS veel geld via geheime leningen in de wereld brengt. Er zijn genoeg plaatsen waar de nodige politieke steun is te kopen…

  1. Dit mechaniek geeft de VS onbeperkte koopkracht.
  2. De echte waarde van de dollar is dan een farce in de farce.

  Ik heb me altijd afgevraagd waar de booming economie in de UK vandaan kwam ? Heb nu wel een ideetje, zomaar.

 13. 30

  @20:
  1. Dat is een sound bite van een streng gelovig gynacoloog.
  2. Je had het over de hoeveelheid dollars die er bestaan. Dat is ‘gewoon’ M1 en daar over wordt ‘gewoon’ nog gepubliceerd door de FED.
  3. Op die wiki staat ook dat de M3 gewoon nog af te leiden is uit andere, nog wél gepubliceerde cijfers. Kortom, geen conspiracy theory there.

  @27: Dat is gewoon pseudogeleerde vaagheid. Die mechaniek die je beschrijft – sterke dollar en een grote geldcreatie door de FED – heeft zolang kunnen bestaan doordat er internationaal een grote vraag naar de dollar was en is. Nu kan je geloven dat al die Oost Aziaten en Arabieren tot voor kort door de Amerikanen zijn gedwongen veel Amerikaanse dollars en Amerikaans schuldpapier te accumuleren, maar dat is een matige complottheorie vervangen door een veel slechtere.

  De V.S. zijn nog altijd het centrum van de wereldeconomie, deze financiële crisis ten spijt.

 14. 33

  Geldontwaarding = meer dollars voor je olie, en je beurskoersen.

  Draaien, draaien altijd maar draaien, tralala.

  Daar is inderdaad geen nieuwe samenzwering voor nodig.

  En misschien overdrijf ik M3 wel. But it just smells like Tricks in the book.